Holck-krise koster Helle Indien-tur

Sag om våbennedkastning spøger stadig: Statsministeren deltager alligevel ikke i stor handelskonference i Indien

Polfoto
Polfoto

Det anspændte forhold mellem Danmark og Indien koster nu statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltagelsen i en storstilet indisk erhvervs- og investeringskonference.

Dermed føjes der endnu et element til krisen mellem de to lande, som opstod, efter Danmark i 2011 afviste at udlevere Niels Holck til retsforfølgning i Indien for sin rolle i en våbennedkastning i 1995.

Tre danskere figurerer i sagen om våbennedkastningen over Indien 17. december 1995: Niels Holck (billedet), forretningsmanden PH og den 47-årige BT. Det lykkedes ikke at finde og føre sidstnævnte som vidne i udleveringssagen mod Holck i 2010 og 2011. Nu er han anholdt og varetægtsfængslet i en større hash-sag. (Foto: Jens Dresling) Krimi Holcks mystiske mellemmand fængslet i hash-sag

Høj prioritet
I første omgang tydede det ellers på, at Thorning skulle deltage i konferencen ’Vibrant Gujarat’, der betragtes som den væsentligste af sin slags i Indien, og hvor landets premierminister Narendra Modi står for åbningen.

Således fremgik det den 4. december af konferencens hjemmeside, at Thorning ville møde op i lighed med regeringsledere fra bl.a. Holland og Singapore samt ikke mindst FN’s generalsekretær Ban Ki-moon.

Men ’den aktuelle situation’ Danmark og Indien imellem betyder, at Thorning alligevel ikke være til stede, når konferencen løber af stablen d. 11.-13. januar.

Det oplyser handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

- Delstaten Gujarat har inviteret statsministeren til at deltage i Vibrant Gujarat. Det kunne desværre ikke lade sig gøre i den aktuelle situation, lyder det fra Mogens Jensen, der i stedet selv drager til Indien for at deltage i konferencen.

- Det vil være til stor gavn for både Indien og Danmark at styrke samarbejdet, og det er en høj prioritet for regeringen. Derfor er jeg også glad for, at det efter en dialog med de indiske myndigheder er lykkedes at finde en model, hvor jeg deltager i konferencen på Danmarks vegne sammen med en gruppe af danske virksomheder, der ser gode muligheder på det indiske marked, siger Mogens Jensen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar til sagen fra Statsministeriet, men her henvises der til, at det er Mogens Jensen, der udtaler sig.

Kontroversiel dokumentar
Thornings missede Indien-konference kommer, efter den danske instruktør Andreas Kofoeds dokumentarfilm om Niels Holck, ’Våbensmuglingen’, i lørdags havde indisk premiere. Visningen afstedkom stærke reaktioner og fik ifølge flere indiske medier landets efterretningstjeneste CBI til at bede den indiske centralregering om igen at sende en anmodning om udlevering af Holck til Danmark.

Indisk publikum kan i morgen aften lokal tid se en 60 minutter lang tv-version af den danske dokumentar 'Våbensmuglingen' om Niels Holcks nedkastning af våben over Vestbengalen i december 1995. (Foto: Mogens Flindt) Krimi Kontroversiel dansk dokumentar får indisk premiere

Daværende justitsminister Lars Barfoed (K) besluttede i 2010 at imødekomme indernes første krav om udlevering, men både byret og landsret fastslog, at Holck ikke kunne udleveres grundet frygt for tortur. Afvisningen medførte en diplomatisk krise mellem Danmark og Indien.

Aktivisten og våbensmugleren Niels Holck frygter, at Lidegaard-brødrenes indblanding i sin sag skal give den indiske stat fornyet håb om at få ham udleveret. Foto: Martin Lehmann Samfund Føler sig stemplet af Lidegaard-brødre

0 kommentarer
Vis kommentarer