Holst vil udnytte smuthul: Kan skjule belastende mails

Magtesløse myndigheder: Forsvarsministeren nægter frivilligt at udlevere e-mails fra valgkampen

Carl Holst måtte igen i dag konstatere, at hans møg-sager overskygger vigtige forsvarspolitiske beslutninger.  (Foto: Anthon Unger)
Carl Holst måtte igen i dag konstatere, at hans møg-sager overskygger vigtige forsvarspolitiske beslutninger. (Foto: Anthon Unger)

Det er en gratis omgang, når forsvarsminister Carl Holst (V) lover at samarbejde med Statsforvaltningen.

Altså den myndighed der nu skal vurdere, om Venstremanden har misbrugt en offentligt lønnet embedsmand under sin private valgkamp.

Et af sagens helt centrale beviser er nemlig de mails, som under valgkampen blev sendt fra Holsts private mailadresse ’carlholstkampagne@gmail.com’. Fra mail-adressen er bl.a. blevet udsendt pressemeddelelser og debatindlæg forfattet af Holst personlige, skatteyderbetalte assistent Christian Ingemann.

Carl Holst afviser dog nu klart, at han frivilligt vil lægge de omstridte mails frem for enten myndigheder eller offentligheden. Det vil han kun gøre, hvis Statsforvaltningen udtrykkeligt kræver dem udleveret.

Formand Pia: Svar så Folketinget, Carl

Soldaterne har fået nok: Læg alt frem, Carl!

Men den mulighed har Statsforvaltningen slet ikke. Tilsynsmyndigheden må nemlig ikke kræve de pågældende mails udleveret, fremgår det af et svar til jp.dk.

’Paragraf 49, stk. 1 i kommunestyrelsesloven giver kun tilsynet mulighed for at spørge kommunalbestyrelsen/regionsrådet om materiale og ikke privatpersoner,’ skriver tilsynet i en skriftlig udtalelse til Jyllands-Posten.

Overfor Ekstra Bladet bekræfter Statsforvaltningen, at myndigheden ikke har hjemmel til at bede om de pågældende mails.

Regionen: Det er private mails
Heller ikke Region Syddanmark, som lige nu arbejder på en udtalelse til Statsforvaltningen, har tænkt sig at kræve de pågældende mails udleveret.

Det oplyser sekretariatsleder i Regions Syddanmark Helle Bach Lauridsen til Ekstra Bladet. Hun er helt central i regionens undersøgelse af sagen om Carls Holsts spindoktor Christian Ingemann Nielsen.

- Som administration har jeg ikke kendskab til, at vi vil bede om at få emails udleveret fra kampagneadressen, forklarer hun til Ekstra Bladet.

- Jeg ved godt, at der er politikere, der har udtalt sig om det. Men jeg har ikke kendskab til, at vi vil gøre det – og det er trods alt private mails, fortsætter Helle Bach Lauridsen.

Hun oplyser yderligere, at den officielle mailkonto, som Carls Holsts særlige rådgiver Christian Ingemann brugte i regionen er blevet lukket. Hun kan ikke oplyse, om Ingemanns mail-korrespondance stadig eksisterer – eller kan genskabes, hvis den er blevet slettet i regionen.

Holst snakker uden om
Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen opfordrede forleden i skarpe vendinger Carl Holst til at lægge alt frem for pressen og offentligheden. Men efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn tidligere i dag gav Carl Holst forslaget fra Søren Espersen en kold skulder.

DF øger presset på Holst: Læg alt frem

Forsvarsministeren forsøgte i stedet at svare uden om spørgsmålene ved at forsikre, at han vil samarbejde med undersøgelsen - men nægtede fuldstændig at forholde sig til, at Statsforvaltningen slet ikke kan bede om de hemmelige e-mails.

- Vil tilsynet få adgang til din private kampagnemail?

- Det er klart, at alt hvad tilsynet efterspørger, vil jeg stille dem til rådighed, lød det fra Holst.

- Må pressen (som Søren Espersen har foreslået, red.) få lov at se, hvad der er gået ind og ud af din private kampagnemail?

- Nej det må I ikke. Det er privat. Men det er klart, at hvis Statsforvaltningen beder om det, så stiller jeg det til rådighed.

- Men hvis Statsforvaltningen ikke har mulighed for at bede om det, fordi det ikke er et produkt af (den offentlige, red.) forvaltningen. Så bliver det ved med at skygge over sagen?

- Jeg har ikke været i dialog med Statsforvaltningen. Men hvis de beder om noget. Så samarbejder jeg gerne. 

- Vil du selv lægge den frem?

- Hvis tilsynet ønsker informationer fra mig, så lægger jeg alt frem

- Hvorfor lægger du det ikke frem af egen kraft?

- Jeg vil ikke blande mig i tilsynets arbejde.

- Har din rådgiver benyttet denne her kampagnemail?

- I den funktion han havde i Region Syddanmark, var det ikke formålet, at han skulle føre valgkamp for mig.

- Så sort på hvidt: Hvis Statsforvaltningen ikke direkte henvender sig til dig og beder om indsigt i den private mailkonto, så kommer du ikke til at udlevere de mails?

- Det jeg siger er, at jeg stiller mig til rådighed. Samarbejder gerne. Det de beder om, stiller jeg til rådighed.