Hovedperson i DR-program fængslet for kæmpe skatte-svindel

Navneforbud ophævet: Tidligere ansat hos Skat sigtet og varetægtsfængslet i bedragerisag om 37 millioner kroner. Ifølge bagmandspolitiet er sagen en udløber af skatte-skandalen, der har kostet statskassen 12,3 milliarder

Østre Landsret har ophævet navneforbuddet mod den 68-årige bortviste medarbejder i Skat. Foto: Skærmdump fra DR-dokumentaren 'Milliardkuppet'.
Østre Landsret har ophævet navneforbuddet mod den 68-årige bortviste medarbejder i Skat. Foto: Skærmdump fra DR-dokumentaren 'Milliardkuppet'.

Østre Landsret har i dag hævet navneforbuddet mod den ene af de to varetægtsfængslede i sagen om svindel med udbytteskat for 37,5 millioner kroner.

Der er tale om en 68-årig tidligere HK-ansat medarbejder i Skat, som i december medvirkede i en opsigtsvækkende DR-dokumentar om den langt større sag om bedrageri med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner i perioden 2012-2015. Ifølge bagmandspolitiet hænger de to sager sammen.

Den nu forhenværende konsulent i Skat, 68-årige Sven Jørgen Nielsen, er sigtet i begge sager.

Hans advokat oplyser til Ekstra Bladet, at han nægter sigtelserne.

En 47-årig udenlandsdansker, der ligeledes er varetægtsfængslet i sagen, er stadig omfattet af navneforbud.

Navneforbuddet mod den tidligere ansatte i Skat blev allerede ophævet i byretten i sidste uge. Men den sigtedes forsvarer ankede til landsretten, som altså nu har stadfæstet kendelsen fra byretten i Lyngby. Byretsdommer Søren Holm Seerup mente, at det var vigtigt for offentligheden, at navneforbuddet blev ophævet.

- Det er en meget vigtig historie at kunne fortælle. Jeg er også enig i det, som blev sagt fra Ekstra Bladets side om, at det kan nuancere billedet, som på nuværende tidspunkt er tegnet af den her sag. Det er efter min mening af en ganske væsentlig samfundsmæssig interesse, sagde dommeren.

Blåstemplede udbytteskat for milliarder
Som konsulent i Skat havde Sven Jørgen Nielsen det praktiske ansvar for at godkende ansøgninger om udbetaling af udbytteskat til udenlandske selskaber.

Men i interviewet med DR afviste den 68-årige, at han bevidst havde deltaget i svindel med udbytteskat.

Han erkendte dog velvilligt, at han havde fået et venskabeligt forhold til direktøren for et firma, der var ejet af den hovedmistænkte i den store sag om udbytteskat, den britiske statsborger Sanjay Shah.

Drak øl på Strøget
Sven Jørgen Nielsen havde flere gange været i byen med direktøren, og de to havde drukket øl sammen på flere byture i København, forklarede han.

- Vi tog en tur på ad Strøget med adskillige pit stop, for at sige det, som det nu er, fortalte den 68-årige beredvilligt i DR-dokumentaren 'Milliardkuppet', hvor han gav sin version af sagen.

- Jeg havde på intet tidspunkt indtryk af, at han (direktøren, red.) var ude på at snyde på nogen måde. Men sådan kan det jo selvfølgelig godt se ud i dag. Det er klart, lød det fra Sven Jørgen Nielsen.

Anholdt i ny sag
Men nu er Sven Jørgen Nielsen altså sigtet for bedrageri og varetægtsfængslet i en 'ny sag' om udbytteskat til 37,5 millioner kroner. I følge bagmandspolitiets sigtelse foregik det via 14 overførsler til et caribisk skattely i 2007.

Samtidig er den 68-årige sigtet for skatteunddragelse, fordi han i perioden 2006-2009 via sin konto i Nordea modtog 1,7 millioner kroner fra den medsigtede udenlandsdansker uden at oplyse indtægten til myndighederne.

Begge blev anholdt med tre dages mellemrum i slutningen af maj.

DR spurgte i december Sven Jørgen Nielsen om hans relation til den fængslede udenlandsdansker, der har boet i USA siden 2010.

Dengang afviste han at svare på spørgsmål til deres forhold, men understregede, at det var helt privat.

De to lærte ifølge tidligere afdelingschef i Skat, Lisbeth Rømer, hinanden at kende for mere end 10 år siden.

Dengang brugte Sven Jørgen Nielsen sin fritid på at uddele aviser for et distributionsfirma i Nordsjælland, som var ejet af udenlandsdanskeren, har Lisbeth Rømer forklaret til TV2.

Fængslet dansk forretningsmand jagtet af Skat i årevis

Sådan blev Skat snydt

Skat har udbetalt mere end 12,3 milliarder kroner til folk bosat i udlandet, som har udnyttet et hul i Skats kontrol.

Det drejer sig svindel med forfalskede aktieudbytter, hvor selskaber i udlandet har søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

I mange lande skal selskaber ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.

Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.

Hidtil har det kun været fremme, at svindlen begyndte i 2012.

Men den 'lille udbytteskattesag' viser, at bagmandspolitiet nu mener, at det allerede begyndte i 2007.

Ifølge sigtelserne, har en central medarbejder i Skat tilsyneladende spillet en vigtig rolle lige fra begyndelsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT