Annonce:
Annonce:

Hr. Kjærsgaard: Jeg beholder mit bijob til 312.000 kroner

Trods lønhop til Pia K og 15 nye mandater: DF’s store folketingsgruppe må kigge langt efter det vellønnede ben som statsrevisor

Et spørgsmål om erfaring. Hverken Pia Kjærsgaard eller hendes mand Henrik Thorup vil give slip på det lukrative ben. Foto: Ekstra Bladet TV
Annonce:
Følg Politik

Med Pia Kjærsgaards nye titel som formand for Folketinget følger en pæn stigning i husstandsindkomsten på 846.000 kroner om året.

Alligevel vil hendes mand Henrik Thorup holde fast i et af Christiansborgs fedeste ben. Nemlig posten som statsrevisor, der udløser et årligt vederlag på 312.000 kroner.

Det forklarer han til Ekstra Bladet efter hustruen fredag blev valgt til landets næsthøjeste embede. Kun overgået af Dronning Margrethe i prestige og med en årsløn som statsministeren. Nemlig 1,47 millioner kroner.

Typisk udpeger partierne statsrevisorer fra deres folketingsgrupper. Henrik Thorup har imidlertid aldrig været valgt som MF’er.

Men efter Dansk Folkepartis knusende valgsejr er folketingsgruppen nu vokset til 37 mandater. Dermed er der langt flere erfarne og egnede MF’ere at vælge i mellem, end da Pia Kjærsgaard skaffede ægtefællen statsrevisorposten tilbage i 1998.

Annonce:

– DF har fået et fantastisk valg … skal du så fortsat være statsrevisor?

– Ja det skal jeg. Det skal jeg, lyder det fra Henrik Thorup, da Ekstra Bladet fanger den synligt stolte ægtemand på Christiansborg.

– Burde det ikke være en fra den (DF’s) meget store gruppe?

– Nej, det har noget med erfaring at gøre. Det har det altså. Det er væsentligt, at kontinuiteten er ens, fastslår Henrik Thorup, der sidste år blev genvalgt til statsrevisor for en ny fireårig periode. Partierne skifter dog ofte ud på posten undervejs. Typisk når der skal findes attraktive poster til fremtrædende gruppemedlemmer.  (Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Rift om saftigt ben

Folketingets formand Pia Kjærsgaard og hendes mand Henrik Thorup kan nu se frem til en samlet årsindtægt 2,3 millioner kroner plus eftervederlag, pension, tillæg og frynsegoder.

Pia Kjærsgaard får 1,47 millioner som formand for Folketinget - mens Henrik Thorup via DF har samlet sig 13 politiske poster og ben, som tilsammen giver 870.000 kroner årligt. Statsrevisor-benet giver alene 312.000 kroner årligt - plus livslang pension.

I de fleste partier indgår statsrevisortjansen i interne kabaler, når vigtige poster skal fordeles i folketingsgrupperne. Eksempelvis ventes det, at Venstres nye gruppeformand Søren Gade overtager efter Kristian Jensen.

Hos Socialdemokraterne er det vellønnede ben i flere år gået til gruppeformanden – men det har også indgået i andre af gruppens magtkabaler. Ved regeringsrokaden i februar 2014 gik posten eksempelvis til Lennart Damsbo-Andersen fra partiets venstre-fløj, der ellers følte sig forbigået med ministerposter. Og da den tidligere konservative leder Lars Barfoed i august 2014 blev gået som formand, fik han kort efter et statsrevisor-plaster på såret.

SF og de radikale har dog i lighed med DF valgt statsrevisorer uden for Christiansborg. SF’s drevne partisoldat, Peder Larsen, har samlet været statsrevisor i 24 år uden at være folkevalgt, mens de Radikale har smidt det velbetalte ben til partiets landsformand Klaus Frandsen.

Men det bliver ikke tilfældet i DF, lod også Pia Kjærsgaard forstå, da Ekstra Bladet spurgte hende til sagen.

– Denne her post som statsrevisor, som din mand har – nu I er så mange i gruppen, har I så overvejet, om den skulle gå til en fra gruppen?

– Ved du hvad, jeg holder meget af Ekstra Bladet, fordi så kan vi gøre vores regnskab op derhjemme og finde ud af, hvad vi virkelig har på kontoen. Så tak for det, lød det fra Pia Kjærsgaard.

Sejrsikker Pia K sender stikpille til Nyrup

Bemærkningen om husholdningsregnskabet var en henvisning til, at Ekstra Bladet fredag bragte en oversigt over hr. og fru Kjærsgaards indtægter på politik og politiske ben.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: