Hun fik dyr middag af ministeren

Det var BT's debatredaktør Sanne Fahnøe, der spiste dyr og saftig italiensk middag på ministerens regning

Rasmus Prehn. Foto: Frank Cilius
Rasmus Prehn. Foto: Frank Cilius
Følg Politik

En dyr og våd middag betalt af en minister.

Det var tilsyneladende en lidt for stor fristelse for BT's debatredaktør, der til bekræfter over for Frihedsbrevet, at det var hende, der var på italiensk restaurant med landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) i december 2021.

Her fortæller hun samtidig, at 'det selvfølgelig var dumt', at sige ja til den slags tilbud, når man er ansat på et kritisk og uafhængigt medie, der bryster sig af at være en vagthund over for magthaverne.

Ekstra Bladet har fredag forsøgt at få en kommentar fra Sanne Fahnøe, men uden held.

Indrømmelse fra debatredaktøren kommer i kølvandet på, at Ekstra Bladet torsdag afslørede, at Rasmus Prehn i strid med ministeriets regler har brugt kortet til at betale regninger på beværtninger og restauranter og senere har måttet betale tilbage.

Minister afsløret: Misbrugte kreditkort i byen

Seneste gang Rasmus Prehn har måttet kompensere Fødevareministeriet for sit private restaurantbesøg, var nemlig i december 2021. Det skete efter et besøg på den italienske restaurant Famo Metro i slutningen af november 2021, hvor Prehn ifølge aktindsigten spiser med en debatredaktør, som der nu er sat navn på.

Menuen står bl.a. på en flaske Rosso di Montalcino, der af kendere beskrives som 'Brunelloens lillebror', til en pris på 650 kroner. Flasken bliver fulgt op af yderligere et par glas rødvin.

Sammen med dessert og mad ender regningen på 2133 kroner, som Rasmus Prehn topper op med at donere 100 kroner i drikkepenge; alt sammen trukket på det skatteyderfinansierede kreditkort.

Kompenserer statskassen
Tre dage efter restaurantbesøget overfører Rasmus Prehn et større beløb til ministeriets kontor.

Det fremgår af en håndskreven note på aktindsigten, at 1200 kroner bliver godskrevet til de to deltagere - 600 pr. person - 'jf. gældende retningslinjer'.

Men de resterende 1034 kroner er over ministeriets interne, vejledende beløbsgrænse og må betales tilbage.

Ekstra Bladet har Kr. Himmelfartsdag forsøgt at spørge, hvorfor det ikke fremgår af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri akterne i sagen, hvilken debatredaktør, der nød godt af de våde varer under besøget på Famo Metro.

Måtte til lommerne

 

1

Betalte tilbage

Her er listen over de gange, Rasmus Prehn er blevet bedt om at betale tilbage til Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri. De relevante restaurant- og barbesøg er overstreget med gul.

 

2

270 kroner på værtshus

Selvom Rasmus Prehn - i strid med reglerne - var stor i slaget med sit ministerkort på Sørens Værtshus 12. maj, var der først betalt tilbage til ministeriet 1. juli 2021, viser notaen fra ministeriets konto.

 

3

Måtte rykke for tilbagebetaling

Rasmus Prehns tur på Kanalcafeen 30. april sidste år fører til flere rykkere fra departementets regnskabsafdeling, som må inddrive pengene hos ham.

Først 20. maj lykkes det at få de 1780 kr. i hus fra ministeren.

 

4

Drikkepenge og rødvin til 650 kroner

På Famo Metro spiser Rasmus Prehn italiensk med stil, men ender med at skulle betale en stor klump af regningen tilbage.

 

5

Den blev godkendt: 'Lux' og middag på Toldbod Bodega

Sammen med en ordfører - det fremgår ikke hvem - blev der kørt både middag og drikkevarer ind på Toldbod Bodega på Esplanaden i København.

Regningen fra august 2021 er dog godkendt, da den falder inden for ministeriets vejledende beløbsgrænse på repræsentation på 600 kroner pr. person samt er relateret til Rasmus Prehns ministerarbejde.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

'Jeg er ærgerlig'

 

Ekstra Bladet har de seneste dage forsøgt at får et interview med landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S). Den socialdemokratiske minister har imidlertid svaret på skrift.

Rasmus Prehn fortæller til Ekstra Bladet, at han er ærgerlig over at have brudt reglerne:

- Nej, det betaler jeg selv
'Jeg er ærgerlig over, at et kort tilhørende ministeriet er blevet anvendt forkert. Der er tale om to episoder, hvor jeg i første omgang har tænkt, at det hørte under repræsentationsordningen, men efterfølgende har vurderet - nej, det betaler jeg selv privat for at undgå enhver tvivl. Og et udlæg, hvor jeg har tilbagebetalt det beløb for en middag, der lå over ministeriets normale ramme for kuvertpriser,' oplyser Rasmus Prehn.

Ministeren fortæller desuden, at han i december 2021 af egen drift besluttede at droppe ministerkortet til repræsentations-udgifter:

'Alle beløb, jeg selv skal betale for, er efterfølgende - og på mit eget initiativ - blevet tilbagebetalt. Jeg ønsker rene linjer og har aldrig haft til intention at bruge mit arbejdskort privat. Jeg besluttede derfor at ændre praksis fra december 2021, så jeg betaler repræsentationsudgifter med mit private kreditkort og dernæst får ministeriet til at gennemgå mine udlæg, så der er fuldstændig rene linjer og ikke opstår tvivlsspørgsmål.'

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ministerfest gik over gevind

Det er ikke første gang, at Rasmus Prehn (S) gør sig bemærket for sine festligheder.

Sidste år kunne Ekstra Bladet fortælle, hvordan ministeren og hans selskab gav den så meget gas til en fest i Prehns folketingslejlighed tæt på Tivoli i det indre København, at Københavns Politi måtte tale et alvorsord med dem.

Med til festen var en række folketingspolitikere - primært fra Socialdemokratiet, men også fra den blå blok. Derudover deltog flere journalister i festen, herunder en fra Ekstra Bladet.

Politiet ses rundere ved Rasmus Prehns fest sidste år.
Politiet ses rundere ved Rasmus Prehns fest sidste år.
 

Musik til ulempe
Politiet troppede op, fordi de havde modtaget en klage over larm fra en lejlighed.

- Vi får kl. 22.52 en henvendelse, som vi registrerer, der drejer sig om musik til ulempe, lød det dengang fra vagtchef ved Københavns Politi Dyre Sønnicksen.

Ifølge vagtchefen nåede politiet dog først ud til lejligheden efter midnat, da der var andre opgaver på klagetidspunktet.

- Vi er fremme kl. 00.05. Og da selskabet ser patruljen, bliver der slukket for musikken. Vi finder derefter ham, der står for festen, og tager en snak om, at det ikke skal gentage sig, forklarede vagtchefen.

Derefter var der ikke yderligere anledning til, at politiet måtte vende tilbage til Rasmus Prehns lejlighed.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kultuminister Ane Halsboe-Jørgensen fløj i marts til USA og hjem igen. Prisen for flybilletterne var 95.778 kroner. Hør mere i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind