Hun sejler i møgsager: Ny brandslukker for Bramsen

Socialdemokratisk problemknuser rykker ind hos Trine Bramsen, som vakler igennem tilværelsen som forsvarsminister

Efter godt to år med høj søgang hiver Socialdemokratiets top nu en af de mest erfarne gangere af stald.

Nu skal der styr på Trine Bramsen og Forsvarsministeriet. Ikke flere unødvendige skænderier med Forsvaret og medierne.

Derfor er Jakob Eldrup Lauesen en spindoktor af de gamle skole sat på sagen. Han har lært at holde sig ude af kameraerne søgelys. Både i overført og i bogstavelig forstand. Derfor er han ukendt i offentligheden.

Han er udset til at forbedre forsvarsministerens image og fremtoning frem mod folketingsvalget - og i tiden derefter, hvis Socialdemokratiet genvinder magten.

Jakob Eldrup Lauesen er en erfaren rådgiver med lang tilknytning til det socialdemokratiske projekt både nu og i de seneste ti år.

Blandt hans meritter findes en bedrift, som næppe var lykkes i dag, hvor Metoo-bølgen har forandret meget.

Overlevede sexchikane
Som særlig rådgiver for Carsten Hansen reddede han kastanjerne ud af ilden, da ministeren for by-, bolig og landdistrikter havde forulempet en partiansat sekretær, så det endte med en faglig sag om sex-chikane. Det afslørede Ekstra Bladet i november 2011.

Missionen lykkedes og Carsten Hansen overlevede på posten indtil 2015, hvor Elsdrup så søgte ly hos lobbyisterne Rud Pedersen. I 2019 vendte han retur som rådgiver for skatteminister Morten Bødskov.

Også her har han høstet lutter intern anderkendelse i et ministerium, som ellers historisk har været plastret til med dårlig omtale. Han har fået Morten Bødskovs image og gode navn på ret køl, er opfattelsen, efter nødløgnen fældede ham som justitsminister under Thorning-regeringen.

Jakob Eldrup Lauesen trækker på et omfattende netværk i det røde Danmark. Og blandt de nære kontakter findes blandt andet Henrik Sass Larsen.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var Morten Bødskov da heller ikke udelt begejstret for at skulle afgive sin højtskattede rådgiver. Men sådan måtte det være i den sags tjeneste.

Når ned er op
Ekstra Bladet forstår, at Mette Frederiksens særlige rådgiver Martin Justesen fostrede idéen om, at Jakob Eldrup nu indtræder som spindoktor for Trine Bramsen. Sådan er arbejdsgangen, lyder det, når man vurderer, at det er en god idé med en fastere hånd på rattet.

Trine Bramsens hidtidige rådgiver Josephine Ilchmann Jørgensen valgte selv at forlade Forsvarsministeriet frivilligt, understreges det. Den lange række af krisesager havde blot fyldt bægret op.

Med jobskiftet træder Jakob Eldrup egentlig et skridt ned ad rangstien. Morten Bødskov sidder nemlig i begge regeringens toneangivende udvalg for kooridnation og økonomi, mens Trine Bramsen kun er at finde i sikkerhedsudvalget.

I rådgiverkredsen er dette formalistiske faktum dog ikke af tungtvejende betydning. Her vejer anerkendelse af villigheden til at tage en faglig udfordring op langt tungere. Rådgiver-holdet under Mette Frederiksen domineres af korpsånd og veneration for det socialdemokratiske projekt.

Jakob Eldrup har ingen kommentarer til sit jobskifte. I et opslag på LinkedIn skriver han dog adskillige lovord om tiden hos Morten Bødskov, og tilføjer om sit nye job:

'Nu tager jeg hul på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område, og de store dagsordner, der kører nationalt og internationalt. Jeg glæder mig til at dykke ned i udfordringerne sammen med forsvarsminister Trine Bramsen!'.

TRINES MØGSAGER

På piratjagt uden aftale

Trine Bramsen har sendt en fregat til farvandet udfor Vestafrika på piratjagt, men hvad der skal ske med tilfangetagne pirater er der ingen køreplan for.

Det var nemlig ikke ikke et af 'topscenarierne', at jagten på pirater skulle ende i drabelig ildkamp til søs.

- Det, at begynde at skyde mod en helikopter og efterfølgende rette skytset mod vores frømænd, det tror jeg, at de færreste havde set komme, sagde hun til Ekstra Bladet forleden.

Hun har mødt kritik fra blandt andet Enhedslisten for ikke at have lavet aftaler om udlevering af tilfangetagne pirater med landene i nærområdet. Men kritikken preller af på Trine Bramsen:

- Det er tvivlsomt, hvad en udleveringsaftale ville have gjort i dette tilfælde.

Medaljerod

'En nyindstiftet medalje' er på trapperne.

Trine Bramsen lovede for snart et år siden 5000 medarbejdere fra Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen et synligt bevis på deres indsats under coronakrisen.

Men intet er siden sket.

Orla Wulff, der har hjulpet ved Kolding Sygehus, har mistet tålmodigheden.

- Det er en syltekrukke, og jeg føler, at de gør grin med os, sagde han, da Ekstra Bladet talte med ham i november.

Til koncert og med båd midt i Kabul-kaos

Mens Kabul og omegn stod i brand, hyggede Trine Bramsen sig til koncert på hjemmebanen i Odense med statsministeren.

Samme weekend - mens den afghanske hovedstad blev indtaget af Taleban - tog hun Hjemmeværnets skib til Ærø, hvor hun besøgte de frivillige søfolk og lokale socialdemokrater.

Forsvarsministeren erkendte, at turene burde have fundet sted.

- Havde jeg på forhånd kendt til situationen søndag aften, havde jeg selvsagt ikke deltaget i hverken koncerten fredag eller besøgt Hjemmeværnet søndag morgen. Hastigheden i udviklingen er kommet bag på alle. Jeg kan bekræfte, at jeg har deltaget i alle møder og beslutninger henover weekenden og ugerne op til, skrev Trine Bramsen i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Fornærmede militærfolk

Forsvarsministeren fik adskillige tidligere forsvarschefer på nakken, da hun omtalte Forsvaret som en styrelse.

- Når man er forsvarschef i Danmark, er man styrelseschef. Det er helt sammenligneligt med, når man er styrelsesdirektør alle mulige andre steder, sagde hun til Olfi ifølge DR.

Det ordvalg faldt mange for brystet i de militære geleder, hvor selvforståelsen er til langt mere. Trine Bramsen fik på den måde gjort sig uvenner med mange af de ansatte, hun reelt af afhængige af.

Et andet eksempel på, hvor den nye rådgiver måske kan forbedre ministerens boldøje er i forhold til kritiske journalister. Som da et interview med Ritzau løb af sporet, fordi journalisten hellere ville tale med den nytiltrådte forsvarschef, Flemming Lentfer, end Trine Bramsen.

De fire garvede rotter

Blot fire særlige rådgivere har erfaring fra den forrige socialdemokratiske regering. Mød de fire garvede rotter udi spinneriets ædle kunst.

Martin Justesen, 36, særlig rådgiver og stabschef i Statsministeriet for Mette Frederiksen

Nåede at være spindoktor for Thor Möger Pedersen et års tid inden han blev smidt ud af ministerkontoret, da Annette Vilhelmsen vandt magten i SF. Kort efter blev Martin Justesen ansat i Socialdemokratiets presseafdeling på Christiansborg, hvor han var indtil Mette Frederiksens valgsejr. Efter Martin Rossens exit er det nu faderen til tre på 36 somre, som er landets øverste spindoktor.

Rasmus Jønsson, 50, særlig rådgiver for Magnus Heunicke i Sundhedsministeriet

Blev kendt i og omkring Slotsholmen, da han tumlede rundt i Christopher Guldbrandsens insider-film om Ny Alliance, Dagbog fra midten. Han har gode forbindelser i mediebranchen, hvor han har haft firma med Michael Jeppesen. Tjente som spin-mand under Magnus Heunicke under Thorning i Transportministeriet, og blev straks hevet tilbage i folden i 2019.

Peter Strauss Jørgensen, 39, særlig rådgiver for Dan Jørgensen i Klimaministeriet

Kom ind på rådgiverholdet, da Henrik Sass Larsen kom tilbage i varmen under Thorning som erhvervsminister. En erfaren herre i de socialdemokratiske rækker. Gift og har to børn med kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Jakob Eldrup Lauesen, 51, særlige rådgiver for Trine Bramsen i Forsvarsministeriet

Tjener nu under sin tredje socialdemokratiske minister. Spindoktor-løbebanen startede hos Carsten Hansen, hvor han blandt andet håndterede sagen om fynboens sag om sexchikane. Under Løkke-regeringen bedrev han lobbyarbejde hos Rud Pedersen. Under Morten Bødskov har han været med til at få styr på det problemtiske Skatteministerium. Nu venter nye udfordringer i Bramsens departement.

 

 

 

 

 

 

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.