Husejernes fremtid afgøres: Stor aftale om boligskat på vej

Finansministeriet indkalder til pressemøde: Regeringen, DF, Socialdemokratiet og de Radikale ventes at være tæt på enighed om fremtidens skatter på fast ejendom

Se præsentationen af Kristian Jensen her - beklager udfald i starten (Video: Ritzau)

Et flertal på Christiansborg er langt om længe tæt på at lande en ny boligskatteaftale. Det erfarer Ekstra Bladet.

Finansministeriet har netop inviterer til pressemøde kl. 17.15. Her vil finansminister Kristian Jensen (V) holde et såkaldt doorstep om boligforhandlingerne

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger vil den såkaldte grundskyld kunne indefryses frem til 2021 - og det såkaldte 'knæk' på ejendomsværdiskatten kommer til at ligge ved boliger med en vurdering på cirka 7,5 millioner kroner.

Flertallet bag aftalen udgøres af VLAK-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Den nye aftale indebærer samtidig et såkaldt forsigtighedsprincip sådan, at der trækkes 20 procent fra boligens offentlige vurdering, når beskatnings-grundlaget skal fastsættes. En bolig, der er vurderet til 7,5 millioner kroner, beskattes altså, som om den er seks millioner kroner værd.

Med den nye aftale bliver ejendomsværdiskatten altså højere for den del af ejendommen, som er vurderet til mere end 7,5 millioner kroner, mens ejendomsværdier under dette beløb beskattes med en lavere procentsats.

Størrelsen på disse procentsatser er der endnu uklarhed om. Men ifølge Ekstra Bladets kilder vil satserne blive på henholdsvis 1,4 procent og 0,55 procent.

Desuden erfarer Ekstra Bladet, at regeringens udspil om en reduktion af rentefradraget er taget af bordet.

Regeringen havde oprindeligt spillet ud med en fastfrysning af grundskylden - som dermed ikke kunne stige - samt en såkaldt flad ejendomsværdiskat, som ville tilgodese boligejerne i landets rigeste kommuner, fordi alle boligejere skulle betale 0,6 procent i ejendomsværdiskat - uanset boligens værdi.

Men efter månedlange forhandlinger med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale opgav regeringen i begyndelsen af april at finde flertal til sit udspil om boligskat. Det fortalte finansminister Kristian Jensen (V) til Jyllands-Posten.