Huskøbere ville finde ro efter kidnapning: Iskold Britta bad dem forsvinde

Svindelsigtede Britta Nielsen afviste desperate huskøberes forsøg på at hjælp, da der opstod problemer med et sydafrikansk byggeprojekt med danskerens søn i centrum

Ifølge Henrik Papenfus bad Britta Nielsen ham og hans kone om 'at forsvinde', da de bad om hjælp til problemerne med hendes søn. Video: Tariq Mikkel Khan.

PHALABORWA, SYDAFRIKA (Ekstra Bladet): Det er langt fra alle, der har nydt godt af svindelsigtede Britta Nielsens sydafrikanske paradis.

Sammen med sin søn har den 64-årige danske kvinde investeret i flere ejendomme samt 50 procent af en mere end 40 hektar stor naturgrund nær den verdensberømte Kruger Nationalpark, der er kendt for sit rige dyreliv.

Men for de huskøbere, der har købt sig ind på den store naturgrund, der også går under navnet Thula Bush Estate, er man langt fra det idylliske safariparadis, køberne havde håbet på.

Ville finde ro efter kidnapning
I 2014 købte familien Papenfus en byggegrund på 1,7 hektar på Thula Bush Estate af Britta Nielsens søn og sønnens forretningspartner.

- Vi valgte at flytte til Phalaborwa, efter min kone var blevet kidnappet i Pretoria, hvor vi boede før. Heroppe, var vi overbeviste om, vi kunne være for os selv i fred og ro, siger Hendrik Papenfus til Ekstra Bladet.

Lazinda og Hendrik Papenfus flyttede i 2015 ind i et nybygget hus i Thula Bush Estate. Siden har det været en stor kamp med Britta Nielsen, hendes søn og sønnens forretningspartner. Foto: Mikkel Tariq Khan
Lazinda og Hendrik Papenfus flyttede i 2015 ind i et nybygget hus i Thula Bush Estate. Siden har det været en stor kamp med Britta Nielsen, hendes søn og sønnens forretningspartner. Foto: Mikkel Tariq Khan

Familien blev fremvist materiale, der blandt andet lovede at Thula Bush Estate var bevogtet 24 timer i døgnet. Det var ifølge Hendrik Papenfus en væsentlig grund til, de valgte at flytte. Samtidig tiltalte den vilde natur dem.

Første video: Se efterlyste Britta på bådtur

- I forbindelse med vi købte vores hus, blev vi lovet, at Thula Bush Estate ville blive et refugium for nødlidende vilde dyr. Vi fik at vide, at der på den ejendom, som Britta Nielsens søn ejer, ville blive opført en restaurant samt en lille butik med ting til boligindretning. De lovede os guld og grønne skove, siger Hendrik Papenfus til Ekstra Bladet.

Et belgisk ægtepar har i årevis forsøgt at få færdiggjort denne halv færdige villa i Thula Bush Estate, men byggeriet er gået i stå. Brittas søn og sønnens forretningspartner er bygherrer på projektet. Foto: Tariq Mikkel Khan
Et belgisk ægtepar har i årevis forsøgt at få færdiggjort denne halv færdige villa i Thula Bush Estate, men byggeriet er gået i stå. Brittas søn og sønnens forretningspartner er bygherrer på projektet. Foto: Tariq Mikkel Khan

Tomme spøgelseshuse
Hendrik Papenfus tager Ekstra Bladet med rundt på en guidet tur bag hegnet, der afskærmer Thula Bush Estate fra omverdenen.

Brittas søns ejendom ligger i ruiner og flere huse er aldrig blevet bygget færdige og står som tomme spøgelseshuse.

Brittas søns ejendom i Thula Bush Estate skulle have været hjertet i bebyggelsesområdet med restaurant og butik. Det er aldrig blevet bygget færdigt. Foto: Tariq Mikkel Khan
Brittas søns ejendom i Thula Bush Estate skulle have været hjertet i bebyggelsesområdet med restaurant og butik. Det er aldrig blevet bygget færdigt. Foto: Tariq Mikkel Khan

- Vi har løbende forsøgt at få Brittas søn og sønnens forretningspartner til at overholde det, de lovede, da vi købte grunden og byggede vores hus. At gøre Thula Bush Estate til en sydafrikansk perle midt i bushen. Det er det ikke lige nu, siger Hendrik Papenfus.

Iskold Britta Nielsen: Forsvind
Til sidst så familien ikke anden udvej end at kontakte Britta Nielsen, i hendes hus i området Dannevirke små tusind meter fra Thula Bush Estate.

- Jeg forsøgte at gå til Britta og fortælle hende om de problemer, vi oplevede med hendes søn. At vi følte os snydt af sønnen og hans partner. Vi håbede på, at hun måske kunne tale sin søn til fornuft. Britta bad mig forsvinde, fortæller Lazinda Papenfus om episoden der fandt sted i juli 2017.

Efterlyste Britta Nielsen bruger dette safari-billede på et af de sociale medier, som hun benytter sig af. Foto: Privat
Efterlyste Britta Nielsen bruger dette safari-billede på et af de sociale medier, som hun benytter sig af. Foto: Privat

- Jeg spurgte Britta om det virkeligt kunne passe, at hendes søn stod inde for de forretningsmetoder, vi havde oplevet fra især sønnens partner. Hun sagde, at hendes søn altid var enig i forretningspartnerens beslutninger og bad mig om aldrig at kontakte hende igen, siger Lazinda og tilføjer:

- Hun var iskold.


Sønnen og forretningsparteren forsvundet
Sammen med tre andre grundejere i området, gør familien Papenfus nu klar til et søgsmål mod Brittas søn samt forretningsparteren.

Ekstra Bladet har forsøgt at kontakte både Brittas søn samt sønnens forretningspartner i forbindelse med sagen. Det har ikke været muligt at komme i kontakt med dem og dermed få en kommentar.

Ifølge flere indbyggere i området er hverken Brittas søn eller sønnens forretningspartner set i området i månedsvis.

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge. 

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.