Hvad Gimi har gjort for Danmark

Følg Politik

Gimi Levakovic er en bemærkelsesværdig mand.

Og nu hvor vi er ved spørgsmålet, om han skal udvises af Danmark eller ej, er der grund til at huske, hvad Gimi har gjort for Danmark og ikke kun, hvad Danmark har gjort for Gimi.

Alle er stærkt optaget af det sidste. Med god grund, bevares. Danmark har gjort en hel del for Gimi. Og det 46-årige roma-overhovede har som bekendt trods sin ankomst i en alder af tre år stadig visse vanskeligheder med at værdsætte det.

Eller udtrykt med Gimis egne ord: ’Jeg knepper hele Korsør!’

Alligevel vil jeg hævde, der er grund til at bide mærke i, at Levakovic har gjort temmelig meget for Danmark. At gerningen endda ikke rigtig synes anerkendt.

Pointen er, at ikke mange har gjort så meget for det, vi med et fint begreb kalder retsbevidstheden, som Gimi Levakovic har.

Siden Landsrettens afgørelse, der fritager ham for udvisning efter en dom for ulovlig våbenbesiddelse og trusler - oven i sine 26 andre domme – har der været voldsom gang i debatten om, hvem der skal udvises, og hvem der skal blive. Eksempelvis om det ikke det var mere retfærdigt, at Gimi blev hjemsendt i stedet for unge indvandrere, der midt i en prisværdig indsats for at uddanne og tilpasse sig anvises køkkenvejen.

Der var den 16-årige afghanske dreng, Abolfazl Vaziri, der fik asyl i Danmark og i sommer blev sendt tilbage til Afghanistan sammen med sin storebror Vahid. Sidstnævnte har siden ladet vide, at lillebroren er død. 

Gimi Levakovic sætter tydeligvis tingene i perspektiv.

Jeg nævner det ikke, fordi vi på Ekstra Bladet af hensyn til bladets indtjeningsevne bare gerne vil beholde Gimi. Han og hans families evne til at inspirere forsider er ganske rigtigt værdsat, men retfærdighed står stadig øverst. Desuden er vi ikke ene om at have stor glæde af Gimi.

Samtlige ’tough on crime’ politikere i Danmark har siden tirsdag himmelfaldne læst og påskrevet den dømmende magt, at den har svigtet. Herunder integrationsminister Inger Støjberg og DF’s Peter Skaarup, dansk politiks svar på ambulancejægeren – advokaten, der eftersætter udrykningskøretøjer for at se, om ikke der falder en forretning af.

Den nye sherif i byen, justitsminister Søren Pind, har dertil kundgjort, at Gimi og hans udvisningssag som mindstemål skal for Højeste Ret. Hvilket nok var sket alligevel. Landsretsafgørelsen havde tre dommere mod tre. Så her trækker sheriffen så at sige blankt uden at risikere hverken at blive beskudt eller sågar skyde sig selv i foden.

Men aner man ikke netop her, at Ekstra Bladet slet ikke er ene om at profitere på fænomenet Gimi Levakovic?

Gimi iført fuckfingre i fjernsynet sætter uomgængeligt et politisk anvendeligt ansigt på den kriminelle indvandrer. Gimi bøjer dertil Danmark og danske regler til det yderste. Hvormed han tilsyneladende aftvinger systemet at definere grænserne. For såvel udvisningsregler, tvangsfjernelse af børn, samt hvornår elastikken i velfærdsstatens tålmodige sociale kontrakt brister.

Det sidste fik man et eksempel på, da Ekstra Bladet interviewede Gimi Levakovic i forbindelse med byretssagen i Næstved.

Her forklarede bossen, hvorfor mere end 20 medlemmer af familien Levakovic i alderen over 18 år aldrig har arbejdet, og alle på nær et enkelt, handicappet familiemedlem har begået gentagen kriminalitet, typisk i form af tricktyveri mod svage og ældre, men også hjemmerøverier og bankrøverier.

’Vi har aldrig fået en chance,’ sagde Gimi Levakovic og tilføjede: ’Men vi er også blevet diskrimineret for at være sigøjnere.’

Læg her mærke til, hvor flydende velfærdsdansk Gimi taler. Hvormed han utilsløret blotter idéen om, at borgerens problemer og ugerninger generelt er nogle andres skyld. Et spil, hvor Gimi er stormester. Men dermed anskueliggør han, hvad mekanikken egentlig består i. Han har lært at tale ansvarsforflygtigelse helt uden accent. Og hvor dansk er dette princip ikke? At gøre egne problemer, egen utilfredshed og eget ansvar til nationens?

Så fremhæv ikke kun, hvad Danmark har gjort for Gimi, men også hvad Gimi har gjort for Danmark. Hans uomgængelige spejling af det fordrevne personlige ansvar. Hans skamløsheds blottelse af retfærdighedens kolde relativitet.

Gimi synes endog at demaskere sin egen forsvarer, Bjørn Elmquist:

’Han har jo et temperament. Det hører til romaer. Men det holdt han fint nede i går,’ som forsvareren med den humanistiske profil på et tidspunkt udtalte om Gimis opførsel i retten.

Her mangler jeg bare Zenia Stampe komme anstigende og kalde sin gamle radikale partifælle Elmquist for ’racist’. En højtuddannet, hvid mand taler nedsættende om en ufaglært far af anden etnisk oprindelse. Og nok et problematisk stykke Danmark blottes.

Personligt vil jeg hævde, at Gimi Levakovic ’knepper’ mere end Korsør. Hvis jeg har forstået anvendelsen af verbet korrekt.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+