Hver femte vælger beslutter sig i sidste øjeblik

18 procent ved ikke, hvem de skal stemme på. Kandidater gør et sidste forsøg på at overbevise tvivlerne.

Lige til det sidste er folketingskandidaterne på gaden i et forsøg på fiske stemmer.

Både Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) begynder valgdagen på Københavns Hovedbanegård, hvor de uddeler roser og pamfletter til de rejsende.

Og det er ikke uden grund, for selv om dagen er kommet, hvor vælgerne skal beslutte sig, så vakler mange stadig.

En måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, viser, at 18,4 procent af de godt 3600 vælgere, som analyseinstituttet spurgte onsdag eftermiddag og aften, endnu ikke havde besluttet sig for, hvem de ønsker, der skal regere landet de næste fire år.

Ifølge valgforsker og professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, er det en forventelig andel:

- Også ved valget i 2011 så vi, at rigtig mange tvivlede til det sidste. Nogle ender med at blive på sofaen, andre vender tilbage til det parti, som de plejer at stemme på, siger Kasper Møller Hansen til Ritzau.

Han forklarer, at tvivlerne findes i alle aldersgrupper og samfundslag.

- De er svære at definere, og derfor kan partierne ikke henvende sig direkte til dem. I stedet gør de, hvad de kan for på valgdagen at være synlige så mange steder som muligt, siger han.

Formentlig er antallet af tvivlere endnu større. For blandt dem, der siger, at de har besluttet sig, er en del, der ombestemmer sig i sidste øjeblik, siger professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

Ifølge en undersøgelse, som han foretog efter valget i 2011, besluttede hele 28 procent sig dengang først i valgkampens sidste dage.

Han forklarer den forholdsvis høje andel tvivlere med, at det for mange vælgere kan være svært at se forskel på blå og rød blok.

- De store partier forsøger at matche hinanden i et forsøg på at fange de usikre midtervælgere. På den måde kommer forskellene til at fremstå mindre, end de i virkeligheden er, siger Jørgen Goul Andersen.

Det er imidlertid ikke alle tvivlere, der tvivler lige meget. De fleste har besluttet, hvilken side af Folketinget de hælder til.

Således havde syv ud af ti tvivlere i en Voxmeter-måling tirsdag besluttet, om det er hos rød eller blok krydset skal sættes.

- For flertallet er det ikke en hovedløs tvivl, men en fornuftig tvivl, hvor de eksempelvis vejer to eller tre partier, som de sympatiserer med, op mod hinanden, siger Kasper Møller Hansen.

8 kommentarer
Vis kommentarer