Annonce:
Annonce:

Hvorfor ikke blive, Karsten: Udlejer tilbød million-rabat og kæmpe makeover

Udlejeren af Skats nuværende bygning kom med fremstrakt hånd

Karsten Lauritzen, skatteminister, skal finde en ny bygning til den skattestyrelse, som efter planen skulle være placeret i Ørestaden. Foto: Liselotte Sabroe
Karsten Lauritzen, skatteminister, skal finde en ny bygning til den skattestyrelse, som efter planen skulle være placeret i Ørestaden. Foto: Liselotte Sabroe
Annonce:
Følg Politik

Skats eksisterende bygning på Østerbro, i København. Her kunne man ifølge Ekstra Bladets oplysninger spare godt fem mio. på den årlige husleje. Foto: Mogens Flindt
Skats eksisterende bygning på Østerbro, i København. Her kunne man ifølge Ekstra Bladets oplysninger spare godt fem mio. på den årlige husleje. Foto: Mogens Flindt

Bliv i bygningen, scor en millionrabat og undgå at placere en skattestyrelse i lokaler, der har tråde til skattely.

Sådan kan regnestykket stilles op for skatteminister Karsten Lauritzen (V) og Skat, efter Ekstra Bladet de seneste dage har afsløret, hvordan den bygning i Ørestaden, der af regeringen var udset til en skattestyrelse, har tråde til skattely gennem en lang kæde af selskaber, som skulle stå for driften i Copenhagen Towers II i Ørestaden. Heriblandt Cypern og Liechtenstein.

Regeringen i historisk mindretal: Skattekontor med tråde til skattely stemt ned

Valgte bygning i skattely-skandale: 'Det har vi ikke undersøgt'

Beslutningen om at sende styrelsen til Ørestaden blev torsdag vraget af et flertal i finansudvalget, som for første gang i 20 år forkastede et aktstykke ved en afstemning.

Hvad er skattely?

Et skattely er et land der tilbyder elementer af:

1. Lav eller ingen skat

2. Hemmelighed og manglende krav til oplysninger om selskaber (regnskab, ejerskab, etc)

3. Manglende samarbejde med andre lande om oplysninger

Kilde: Lars Koch, politisk chef, Mellemfolkeligt Samvirke

Tråde til Schweiz, Cypern og Liechtenstein

I netværket af selskaber omkring Copenhagen Towers er der flere spillere med adresse i skattely-lande.

Schweiz er nummer et i verden på listen over skattely i det finansielle hemmeligheds-indeks 2018, som organisationen Tax Justice Network står bag. Landet er især kendt for sin bankhemmelighed.

Cypern er nummer 24 på listen, og spiller særligt en rolle som mellemstation for især russiske investeringer i resten af verden.

Liechtenstein er nummer 46 på skattely-indekset, fordi der er få finansielle transaktioner. Men ser man mørklægnings-score er landet nummer 14 i verden.

Singapore er nummer fire på listen over skattely ifølge Tax Justice Network. Landet er en central lokation for formue-forvaltningsindustrien for den globale elite.

Annonce:

Forud for Lars Løkke Rasmussens (V) og resten af regeringens nederlag havde boligminister Ole Birk Olesen (LA) blankt afvist, at Skat fortsat kunne benytte de eksisterende lokaler på Østerbro. I et svar til Folketingets finansudvalg i denne uge udtalte Birk Olesen, at parterne stod ’langt fra hinanden i forhold til lejeniveau’ i forhandlinger om en ny lejekontrakt.

Millionrabat
Men Ekstra Bladet kan nu fortælle, at udlejeren bag Østerbro-lokalerne diskede op med et meget favorabelt tilbud og kom med en fremstrakt hånd til Skat, da han hørte om flytteplanerne.

Ifølge et notat i sagen, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, har udlejeren tilbudt en reduktion i den årlige husleje på godt 5 mio. kroner. Fra ca. 36 mio. til 31. mio. kroner om året.

Og udlejeren satte trumf på tilbuddet om den årlige lejenedsættelse med buddet om en indvendig renovering af de udtjente lokaler på Østerbro til hele 40 mio. kroner.

Det viser Ekstra Bladet gennemgang af svar til Folketingets Finansudvalg i sagen.

Udlejeren af bygningen på Østbanegade er også fortsat indstillet på at hjælpe med at Skat kan blive i bygningerne:

Annonce:

’Vi er meget glade for at have Bygningsstyrelsen som lejere, og vi vil naturligvis gerne fortsætte samarbejdet, hvis vi kan finde en løsning, som alle parter er tilfredse med’, skriver Kristian Krogh, landechef for NIAM i Danmark til Ekstra Bladet.

’Jeg kan bekræfte at vi har været i dialog med Bygningsstyrelsen om nye lejevilkår for Østbanegade, og vi har fremlagt et forhandlingsudspil, som indeholder en forbedring for lejer ift. de nuværende lejevilkår', skriver Kristian Krogh.

Bygningsstyrelsen har imidlertid fastholdt, at en renovering ville blive 'væsentligt' dyrere, samt at indeklimaet ikke kunne forbedres tilstrækkeligt, fremgår af svarene til finansudvalget.

Derudover mener regeringen, at den kunne spare syv mio. kroner om året ved at flytte skattestyrelsen til Ørestaden. Denne besparelse er dog sat ud fra den nuværende husleje på Østerbro; og ikke ud fra en eventuel nyforhandlet kontrakt med rabat.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen.

Annonce:

Boligminister Ole Birk Olesen oplyser til Ekstra Bladet i et skriftligt svar, at Bygningsstyrelsen og Skat nu vil 'drøfte alternativer, selv om markedet umiddelbart ser svært ud'. Ole Birk Olesen har ingen kommentarer til selve forhandlingerne om husleje.

Regeringens million-plan: SKATs husleje ender i skattely

 

* * *

 

S: Hver en sten skal vendes

Benny Engelbrecht (S). Foto: Philip Davali
Benny Engelbrecht (S). Foto: Philip Davali
 

De nuværende lokaler på Østerbro kunne være blevet endnu billigere for Skat, hvis man var gået ind i reelle forhandlinger, i stedet for at gå efter nye lokaler i Copenhagen Towers i Ørestaden.

Det mener Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht:

– Selv uden at man forhandlet om en fornyelse af lejemålet på Østbanegade ser det jo umiddelbart billigere ud. Hvad kunne det ikke være blevet til hvis man havde indgået reelle forhandlinger? spørger Benny Engelbrecht.

– Det her er en ommer, lyder det fra Socialdemokraten.

Annonce:

Engelbrecht er bekymret for regeringens motiver bag beslutningen om at gå efter lokalerne i Ørestaden, hvor en kendt støtte af statsminister Lars Løkke (V), Allan Agerholm, står for driften gennem sin rolle som direktør i BC Hospitality Group. Selskabet er ifølge en pressemeddelelse fra sidste år ’facility service leverandør til Copenhagen Towers.'

– Jeg håber ikke, det er sådan, at Løkkes regering her har valgt et tilbud efter andre principper, end hvad der er bedst og billigst for skatteborgerne, siger Benny Engelbrecht.

– Når en kontrakt på over 300 mio. kroner går til en af Løkkes nære relationer, må vi have vendt hver en sten. For de forklaringer, som jeg og finansudvalget indtil nu har fået, rejser desværre mange nye spørgsmål.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: