I dag skal Løkke grilles: Magtfulde fiskere har stor indflydelse

Få overblikket før dagens samråd, hvor politik og privat er blandet godt og grundigt sammen i statsminister Lars Løkkes (V) kvotekonge-sag

Statsminister Lars Løkke (V) og Venstre har økonomiske relationer til velhavende stor-fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af de danske fiskekvoter.

Imens oppositionen og Dansk Folkeparti har forsøgt at stramme op over for de såkaldte kvotekonger, så har særligt Venstre har forsøgt at obstruere stramningerne, vurderer småfiskerne.

– Venstre er det parti i Folketinget, som vil gøre mindst for at sikre kystfiskeriet fremadrettet, og jeg kan kun gætte mig til grunden, siger Søren Jacobsen, formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri og ejer af kutteren H4 Regina.

John-Anker Hametner Larsen har masser af smile af. Han kender statsministeren personligt, og så går det strygende med fiskeriet. Foto: Erns Van Norde. Politik Thyborøns Mads Skjern: Så meget ejer Løkkes kvotekonge

Kvotekongen John-Anker Hametner Larsen og Lars Løkke i køkkenet ved et arrangement i Thyborøn 2015. Foto: Privat Plus Gav Løkke gratis ferieophold: Se kvotekongens sms'er

Reel ændring
– Der er dog kommet en reel ændring, efter at Karen Ellemann er blevet fiskeriminister, og med den fiskeriaftale, som et flertal lavede uden om regeringen, er vi nu ved at rette op på skaden, siger Søren Jacobsen.

Hos miljøorganisationen Greenpeace kalder projektleder Sune Scheller stilen fra Venstre direkte uværdig:

– Det er rystende, at et land som Danmark, der bryster os af ikke at have korruption, har en gruppe stenrige, magtfulde fiskere, der har haft så stor indflydelse på fiskeripolitikken og særligt, hvordan ministeriet og styrelsen har valgt at håndhæve loven. Arrogancen fra ledende Venstre-folk i den her sag er både upassende, ulækker og uværdig, lyder det fra projektlederen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra statsministeren til kritikken.

Løkke skal stå skoleret

OVERBLIK: Her er spørgsmålene til Løkke om kvotekonger

Oppositionen har bedt Løkke svare på seks spørgsmål om kvotekonger og gaver. Løkke vil svare på det ene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal onsdag i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Her skal han svare på spørgsmål om sit forhold til kvotekongerne.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Løkke fik et sommerhusophold af kvotekongen John-Anker Hammetner i 50 års fødselsdagsgave.

Løkke vil dog kun svare på det første af i alt seks spørgsmål.

Det sker med henvisning til, at de øvrige spørgsmål om sommerhusopholdet falder ind under "private forhold". Og det har ikke noget med ministergerningen at gøre, mener Løkke.

Her er de seks spørgsmål:

1) Mener statsministeren, at han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 9. november 2017?

2) Er statsministeren enig med professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen i, at statsministeren har udvist "ekstremt dårlig dømmekraft" og i professorens vurdering, som lyder "Desværre er det jo ligesom en mosaik, der danner sig om denne her mand af svag moral og dårlig dømmekraft", jævnfør artiklen "Ekstremt dårlig dømmekraft" bragt i Ekstra Bladet 17. januar 2018?

3) Er statsministeren enig med formanden for Transparency International Danmark Natascha Linn Felix, der til Ekstra Bladet 17. januar 2018 udtaler "Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave, det er soleklart". Og senere i samme artikel "Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminister modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninger over for storfiskere er under behandling?".

4) Hvilke gaver og/eller ydelser har statsministeren modtaget fra de såkaldte kvotekonger?

5) Hvad er værdien af de gaver, som statsministeren har modtaget fra de såkaldte kvotekonger?

6) Har andre ministre i statsministerens regeringer modtaget større gaver, ydelser eller lignende fra de såkaldte kvotekonger?

Kilde: FT.dk, Ritzau

150 kommentarer
Vis kommentarer