Annonce:
Annonce:

I flæsket på Pape: - Har du kaldt Grønland for 'Afrika på is'?

Ved åbningsdebatten kaster grønlandsk folketingsmedlem sig i struben på Søren Pape Poulsen

Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA) konfronterede Søren Pape Poulsen (K) på talerstolen med, om han har kaldt Grønland for Afrika på is

Vildt spørgsmål: - Har du kaldt Grønland for Afrika på is?
Annonce:
Følg Politik

Statsministerkandidat Søren Pape Poulsens (K) syn på Grønland er pludselig kommet under lup.

Det sker, efter det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA) ved dagens åbningsdebat uden dokumentation har konfronteret Pape med en nedsættende udtalelse om Grønland, som Chemnitz fortæller, at 'flere uafhængige kilder' påstår, han skal være kommet med på et officielt møde i Papes justitsministertid:

- Flere uafhængige kilder har givet udtryk for, at dengang ordføreren var minister, har man på et officielt møde sagt, at 'Grønland er Afrika på is'. Det kunne jeg godt tænke mig at få be- eller afkræftet, lød det ud af det blå fra Aaja Chemnitz, da den konservative formand var på talerstolen.

Her spørger Aaja Chemnitz Søren Pape Poulsen om hans syn på Afrika. Foto: Mads Claus Rasmussen
Her spørger Aaja Chemnitz Søren Pape Poulsen om hans syn på Afrika. Foto: Mads Claus Rasmussen
 

Annonce:

Har sagt barske ting
Formanden kunne ifølge sin egen udlægning 'ikke erindre' den formulering, men kunne omvendt ikke afvise, at det havde fundet sted:

- Altså, hvis jeg skulle have sagt det, vil jeg gerne se det dokumenteret. Men man skal passe på, for jeg har helt sikkert haft nogle kritiske udsagn om Grønland i forbindelse med, at der er kæmpe udfordringer med misbrug af børn og socialområdet, hvor jeg nok har kunnet udtale mig barskt. Lige den der formulering erindrer jeg ikke, lød det fra Søren Pape Poulsen fra talerstolen.

Erkendelsen af i visse sammenhænge at have brugt 'barske' ord om Grønlands problemer med misbrug af børn fik Aaja Chemnitz til at opfordre dem, der ligger inde med dokumentation for påstanden om at fremlægge den:

 - Såfremt at der har været udtalelser derhenimod, så er det i hvert fald meget respektløst over for Grønland. Og så må det være op til dem, der har dokumentationen at lægge den frem.

Annonce:

Har ikke selv dokumentation
Ekstra Bladet konfronterede efterfølgende Aaja Chemnitz med hendes påstand, men hun kunne ikke komme det meget nærmere, hvor hun havde sine oplysninger fra.

- Jeg har hørt det fra flere uafhængige kilder og havde brug for at få det bekræftet, for hvis man sidder som statsminister, så sidder man med tre forskellige resortområder, hvor Rigsfællesskabet og Grønland også er en del af det.

- Du må alligevel føle dig rimelig sikker på det, siden du bringer det op i debatten. Hvor mange er det, der har fortalt dig det?

- Det er flere uafhængige kilder, og det er også derfor, af hensyn til Søren Pape, at jeg synes vi skal have fisken på disken. Så må man forklare sig, hvis det er sandt.

- Hvad synes du om det svar, du fik?

Annonce:

- Man strakte sig til at sige, at man har sagt nogle ting, der var barske om Grønland, og det synes jeg er bekymrende at høre. For ja, vi har mange store udfordringer, det har jeg også italesat, men derfra og så til at sammenligne Grønland med et udviklingsland, det er ikke på sin plads, siger Aaja Chemnitz.

- Det er jo noget af en påstand at kaste ud i et åbent forum, når du ikke selv kan dokumentere den. Er det rimeligt overfor Søren Pape?

- Ja, det synes jeg, for det er ikke mig, der skal fremlægge dokumentationen. Det er nogle oplysninger, jeg er blevet forelagt uafhængigt af hinanden. Jeg har brug for at vide, om Søren Pape er en, jeg kan se som statsminister. Det er meget centralt for Grønland at vide.

- Er du ikke nødt til at sikre dig, at det er rigtigt?

- I politik er der mange ting, vi ikke ved 100 procent. Jeg arbejder ud fra fakta, og her er der tale om nogle, der uafhængigt af hinanden har sagt det. Det skal ud i det åbne.

Ekstra Bladet forsøgte at fange Søren Pape Poulsen efter debatten, men han hastede videre uden at blive forelagt Ekstra Bladets spørgsmål til sagen.

Annonce:

Ekstra Bladet har siden forsøgt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen, men han ønsker ikke at uddybe det yderligere med henvisning til, at påstanden skal dokumenteres først.

LIVE: Blå blok holder pressemøde

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: