Ida Auken: Gode grunde til skrappe danske særregler

Når Danmark ofte går længere, end EU kræver, skyldes det hensyn til vand, natur og forbrugere, mener R

De Radikale er stærkt kritiske over for, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil have det frem i lyset, hvis Danmark vælger at gå længere med regulering, end EU kræver.

- Hele den diskussion om overimplementering har været en stråmand for at slække miljøkravene i Danmark.

- Man får det til at lyde, som om det hele handler om at gøre livet surt for landmænd. Men det er ikke det, det handler om, siger miljøordfører Ida Auken (R), der er tidligere miljøminister.

Eva Kjer Hansen har sendt en instruks til sit embedsværk, hvori ministeren kræver, at der skal være en klar begrundelse, hvis embedsmændene vælger at gå videre, end EU kræver, og hvad de samfundsøkonomiske omkostninger ved det er.

- Jeg tror, at man som embedsmand har sin faglige tilgang og tænker på, at man mindsker risikoen lidt mere, uden at man får foretaget en analyse af, hvad det betyder med hensyn til konkurrenceevnen og for udviklingen i Danmark, siger ministeren til Ritzau.

Hun nævner som eksempel, at danske landmænd kun må have 1,4 svin per hektar jord, mens reglerne fra EU egentlig tillader op til 1,7 svin per hektar.

Det er regler som disse, regeringen betegner som overimplementering af EU-lovgivning, altså at Danmark opstiller mere strikse regler, end vi strengt taget er nødt til.

Men den form for åbenhed er ikke nødvendigvis til gavn for almindelige mennesker, påpeger Ida Auken.

- Historisk set har vi sat en ære i at passe bedre på vores grundvand end nabolandene, så man kan drikke det, og vi har sat en ære i at have mindre kemikalier i vores produkter.

- Hvis man er så forhippet på at have ens regler, kan man risikere at ødelægge kvaliteten af de danske varer og beskytte de danske forbrugere dårligere, siger Ida Auken.

Hun mener, at man som minimum i samme åndedrag bør nævne, hvad fordelene ved de skrappere regler er.

- For eksempel at det faktisk er til fordel for tusindvis af danskere, at der er nogle få sprøjtemidler, som landmændene ikke må bruge i Danmark. Det handler ikke om at genere erhvervslivet eller landbruget, lyder det fra Ida Auken.

2 kommentarer
Vis kommentarer