Annonce:
Annonce:

Imam om statsborger-håndtryk til modsat køn: Som at spise svinekød

DF og K kræver respekt og håndtryk fra alle nye statsborgere til deres borgmestre. Men for muslimer er det netop fuld respekt, at man ikke giver hånd til en person af det modsatte køn, forklarer talsmanden for Grimhøj-moskéen, Oussama El-Saadi

Når en muslim tvinges til at give hånd til det modsatte køn, svarer det til at spise svinekød, forklarer Oussama El-Saadi. Foto: Anita Graversen
Når en muslim tvinges til at give hånd til det modsatte køn, svarer det til at spise svinekød, forklarer Oussama El-Saadi. Foto: Anita Graversen
Annonce:
Følg Politik

En stor del af de nye danske statsborgere kommer fra muslimske lande, hvor man typisk ikke giver hånd til personer af modsat køn. 

Derfor forventer talsmanden for Grimhøj-moskéen i Aarhus, Oussama El-Saadi, at blive bedt om råd fra kommende ansøgere, hvis de skal give hånd til borgmestre af det modsatte køn for at få statsborgerskab i Danmark, som Dansk Folkeparti og de konservative foreslår

– For muslimer handler det ikke om manglende respekt. Det er vores religion, og det er faktisk fuld respekt fra os, at man ikke giver hånd til en person af det modsatte køn, siger han. 

– Men hvad vil du svare, hvis du bliver spurgt til råds?

– Vi må heller ikke spise svinekød. Men hvis valget var at spise det eller dø af sult, så ville jeg selvfølgelig spise det. Det her er det samme. 

Annonce:

– Jeg kan ikke råde eller give tilladelse, men jeg ville spørge personen, hvor vigtigt det er at få det statsborgerskab. Så ville jeg sige, at han skulle forestille sig, at han boede i et diktatur, som ville tvinge ham til at gøre noget mod hans religion. Så bare gør det på en eller anden måde. Men husk at holde religionen i dit hjerte og din hjerne, ville jeg svare. 

– Hvad hvis man tager handsker på?

– Ja, det kan man godt gøre. Men for mig er det ikke en god løsning. Hvis jeg viklede hænderne ind i et håndklæde og gav hånd til en person, så viser det jo netop, at jeg ikke respekterer vedkommende. Så ville jeg jo hilse på dig – men i virkeligheden snyde dig.

- Men vi skal nok finde en løsning. Vores religion skader ikke folk eller ødelægger deres liv. Der er en løsning. Det største problem for os er, at vi må ikke snyde.

Venstre vil tillade handsker ved statsborger-håndtryk

Imam Falah Malik fra Nusrat Djahan-moskéen har ikke forståelse for ønsket fra DF og K.

- Det har ikke noget at gøre med, at man viser respektløshed over for det modsatte køn. Det er faktisk udtryk for respekt for det modsatte køn, siger han til TV2. 

Annonce:

Hvis kravet om at give hånd bliver en realitet i Danmark, vil han ikke ligefrem opfordre til oprør: 

- Men samtidig vil jeg også sige, at så må man holde sig væk fra de steder, hvor man bliver nødt til det. Jeg vil anbefale som imam, at man så ikke tager til den ceremoni, siger han til TV2. 

Ny aftale om statsborgerskab

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet lavede i juni en ny aftale om at stramme kravene for at få dansk statsborgerskab.

Et af kravene fra aftalen er, at ansøgere skal deltage i en ceremoni. Som aftalen er nu, står det ikke specifikt, at man skal give hånd ved ceremonien.

Men det skal være et krav, lyder det fra Dansk Folkeparti og Konservative.

Foruden de to partier står resten af regeringspartierne og Socialdemokratiet bag indfødsretsaftalen.

Se her nogle af de skærpede betingelser, som Udlændinge og Integrationsministeriet præsenterede dem i juni:

* Aftalen skærper krav om selvforsørgelse:

En ansøger må ikke have modtaget visse offentlige ydelser de seneste to år. Desuden må ansøgere ikke have modtaget ydelser inden for en periode på mere end fire måneder inden for de seneste fem år. Hvis ansøgeren har modtaget dagpenge ud over fire måneder, forlænges selvforsørgelsesperioden.

* Det bliver sværere at blive dansk statsborger, hvis man er tidligere dømt:

Man udelukkes permanent fra at blive dansk statsborger, hvis man er idømt ubetinget fængselsstraf på et år eller derover, enhver ubetinget fængselsstraf på tre måneder eller derover for personfarlig kriminalitet samt straffe for blandt andet bandekriminalitet, vold mod børn samt seksualforbrydelser.

* Kravene til ansøgernes indsats for at have tilegnet sig det danske sprog skærpes.

Der stilles skrappere krav til dokumentation i de sager, hvor en ansøger på grund af sygdom anmoder om dispensation fra danskkravet.

* Der oprettes en særlig kontrolinstans for lægeerklæringer i forbindelse med behandlingen af ansøgninger om dansk statsborgerskab.

Folketingets Indfødsretsudvalg kan anmode instansen om en udtalelse, hvis der i forbindelse med behandlingen af en konkret sag opstår tvivl om kvaliteten af en lægeerklæring.

* Man kan fremover kun få dansk statsborgerskab, hvis man deltager i en ceremoni i sin bopælskommune.

Ved ceremonien skal ansøgere skrive under på at ville overholde Grundloven og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati.

* Opmærksomheden skærpes på tilfælde, hvor dansk statsborgerskab kan frakendes ansøgere.

Kilde: Udlændinge og Integrationsministeriet.

Fra Socialdemokratiet, der også er en del af indfødsretsaftalen, lyder samme melding:

- Når en kvindelig borgmester stikker hånden frem til ceremonien og ønsker tillykke med statsborgerskabet er det helt naturligt, at den nye statsborger giver hånden retur, siger indfødsretsordfører Astrid Krag (S).

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, mener også, at ansøgeren bør give hånd, men han kan endnu ikke sige, om det skal være et konkret krav.

Liberal Alliance oplyser, at partiet endnu ikke har taget stilling til, om håndtrykket skal være et krav for statsborgerskab.

Annonce:

Lørdag skrev BBC, at et muslimsk par i Schweiz fik afvist statsborgerskab, efter de to nægtede at give hånd til personer af det modsatte køn, da de skulle interviewes af myndighederne.

Ifølge schweiziske embedsmænd blev parret ikke udspurgt om deres religiøsitet, da de var til samtale for flere måneder siden. Ifølge embedsmændene lå manglende respekt for lighed mellem kønnene og manglende evne til integration til grund for afvisningen.

Tidligere på ugen afgjorde en svensk domstol, at en arbejdsgiver må acceptere, at en muslimsk kvinde ikke giver hånd til en fremmed mand.

Arbejdsgiveren skal betale kvinden en erstatning på omkring 28.500 danske kroner, fordi jobinterviewet blev afbrudt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: