Annonce:
Annonce:

Indkalder til finte-forhandlinger

Indenrigsminister Sophie Løhde indkalder til forhandlinger om Enhedslisten-forslag, der vil afskaffe en lang række partistøtte-finter

Sophie Løhde kalder nu partier til forhandlinger om ændringer af partistøtten, som mange partier ikke overholder alligevel. Foto: Jens Dresling
Sophie Løhde kalder nu partier til forhandlinger om ændringer af partistøtten, som mange partier ikke overholder alligevel. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Politik

Opgøret med partiernes omgåelse af partistøtteregler får nu yderligere luft under vingerne.

Det sker, efter indenrigsminister Sophie Løhde (V) tirsdag eftermiddag har indkaldt til forhandlinger i Folketinget om Enhedslistens beslutningsforslag, der vil gøre op med meget af den skjulte partistøtte, som tilflyder partier og politikere.

- Ja, det er korrekt. Jeg indkalder til forhandlinger om den private partistøtte, lyder det fra Sophie Løhde til Ekstra Bladet efter et møde i Folketinget.

Her fremlagde Enhedslistens Pelle Dragsted partiets forslag, der skal stikke en kæp i hjulet på bl.a. muligheden for at dele partistøtte op i flere beløb, så man ikke behøver at offentliggøre identiteten på stor-donorer.

Sophie Løhde blev rost for sit initiativ og bekræftede, at forhandlingerne snarest bliver til noget:

Annonce:

Tak for rosen for en god tale; det er jo ikke hver dag, man får det at vide i forbindelse med et beslutningsforslag om åbenhed om partistøtte. Så det var godt, at den faldt i god jord, sagde Sophie Løhde fra talerstolen.

- Jeg har ikke lige en dato med i baglommen her i dag, så med fare for, at jeg lover for meget - jeg kigger ned på min ministersekretær, der allerede sender mig skarpe blikke - vil vi sørge for at få indkaldt snarest muligt. Og selvfølgelig vil jeg også tage afsæt i at drøfte en række ting med den forligskreds, der er på det her område, og som vi fra regeringens side lægger afgørende vægt på skal respekteres

Vil gøre op med Britt Bager-finte
Hos Socialdemokratiet er ordfører Birgitte Vind åben for, at det bl.a. er den udskældte selsksabsfinte - eller Britt Bager-finten.

Øgenavnet kommer, fordi en enkelt person i 2015 støttede fhv. folketingsmedlem Britt Bager (dengang V)  med 100.000 kroner. Donoren forblev imidlertid anonym, fordi donationerne kom fra fem overførsler i fem virksomheder.

Annonce:

- Selvfølgelig skal vi hele tiden og løbende vurdere, om de regler, der er, også virker efter hensigten, og det kan vi måske godt blive enige med hinanden om, at vi kan se eksempler på ikke er tilfældet, f.eks. når det kommer til selskabsfinten, lød det fra Birgitte Vind i Folketingssalen.

-  Derfor har vi også tidligere i Socialdemokratiet sagt, at vi meget gerne vil se på reglerne om privat partistøtte igen, og derfor er vi selvfølgelig også meget, meget tilfredse med, at indenrigs- og sundhedsministeren nu har varslet at indkalde til forhandlinger. Som beslutningsforslaget ligger nu, bakker vi ikke op om det, for vi vil gerne afvente også de enkelte dele, der ligger i beslutningsforslaget, og debattere dem under forhandlingerne.

Vil gøre op med skjult partistøtte

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mange ændringer

Ifølge Enhedslistens beslutningsforslag skal der bl.a. gøres op med, at størrelsen på private bidrag over beløbsgrænsen ikke behøver at blive offentliggjort.

Annonce:

I dag skal partier blot oplyse identiteten på bidragsyderen for donationer over 25.000 - ikke hvor meget der præcis er givet. Det skal fremover angives krone for krone, hvis beløbet er over 5000, hvis det står til partiet.

Samtidig vil Enhedslisten indføre et offentligt register over al partistøtte og skærpe straffen for brud på partistøttereglerne. Endelig vil partiet også gøre op med ministres brug af embedsmænd til møder i erhvervs- og pengeklubber, som bl.a. Ekstra Bladet har afsløret er sket i Socialdemokratiets pengeklub.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: