Annonce:
Annonce:

Indrømmer: Politiet vidste der ikke var lovhjemmel

Rigspolitiet indrømmer nu klart og tydeligt, at man godt vidste, at der ikke var lovgrundlag for at kræve alle mink aflivet, da det omstridte 'actioncard' blev udarbejdet

Rosa Lund raser før samråd med justitsministeren om action cards.
Annonce:
Følg Politik

Når politiet troppede op på gårdene eller ringede til minkavlerne og krævede de raske mink aflivet, vidste man godt, at der ikke var lovgrundlag for det.

Det indrømmer Rigspolitiet nu, at man allerede vidste, da det såkaldte 'actioncard' blev udarbejdet, skriver Berlingske.

Det omstridte 'actioncard' brugte betjente i deres arbejde som en manual, når de ringede til minkavlere for at få dem til at aflive deres besætninger.

'Rigspolitiet var på tidspunktet for udfærdigelsen af actioncardet bekendt med, at hjemmelen til at kræve aflivning af dyr uden for smittezonerne endnu ikke forelå. Det var dog Rigspolitiets helt klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid,' skriver Rigspolitiet i et skriftligt svar til Justitsministeriet.

Politiforbundet efter afsløring af 'actioncard': - Det må ikke ske

Minkskandalen: S vil kulegrave politichefs rolle

Annonce:

Artiklen fortsætter efter videoen...

Rigspolitiet indrømmer, at man ikke vidste, at der ikke var lovgrundlag for at kræve mink aflivet. Her ses rigspolitichef Thorkild Fogde. Foto: Anthon Unger
Rigspolitiet indrømmer, at man ikke vidste, at der ikke var lovgrundlag for at kræve mink aflivet. Her ses rigspolitichef Thorkild Fogde. Foto: Anthon Unger
 

Samråd i dag
Indrømmelsen kunne ikke være faldet mere belejligt.

Klokken 10.15 i dag, torsdag, skal justitsminister Nick Hækkerup stå skoleret på et samråd i retsudvalget om netop politiets 'actioncard'.

Her skal han redegøre for de forskellige myndigheders rolle i både udarbejdelsen og anvendelsen af manualen, herunder sin egen, Justitsministeriets, rigspolitichef Thorkild Fogde og Rigspolitiets rolle.

Rigspolitichef afviser at have set omdiskuteret talepapir

Tordner mod rigspolitichef: - Han skal retsforfølges

Artiklen fortsætter efter videoen...

Tidligere beklaget
Det er ikke første gang, at Rigspolitiet må krybe til korset.

Efter hård kritik af ordlyden i betjentenes henvendelser til minkavlerne, der mest af alt lød som trusler, vedkendte Rigspolitiet, at manualen ikke var god nok.

Annonce:

'Det pågældende actioncard indeholdt en formulering, som – hvis anvendt i telefonsamtalerne – kunne give minkavlerne grund til at antage, at myndighederne kunne gennemtvinge aflivning. Rigspolitiet har beklaget dette,' skriver politiet i pressemeddelelsen.

'Det er en fejl, som vi dybt beklager. Vi løfter rigtig mange opgaver i politiet, og derfor kan der desværre ske fejl. Det er sket her. Jeg vil gerne personligt beklage over for de minkavlere, som har fået forkerte oplysninger fra os,' udtalte Rigspolitichef Thorkild Fogde i meddelelsen.

Sagen kort: Regeringens ulovlige ordre til at aflive alle mink

Mink-skandalen: Nu beklager Rigspolitiet

Politiet skulle presse minkavlerne: - Det er helt til grin

Mette Frederiksen bliver sur over journalisters spørgsmål til grundlovsbrud

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: