Annonce:
Annonce:

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Ekstra Bladet har i ugevis lagt fokus på, hvordan reglerne om familiesammenføring rammer danske statsborgere. Nu svarer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) endelig på kritikken

Mattias Tesfaye forholder sig omsider til kritikken af de komplicerede regler.
Annonce:
Følg Politik

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Sådan lyder meldingen fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Jeg kan sagtens forstå, at det er træls, når man kommer i klemme og bliver fanget i bureaukratiet, siger han.

Ekstra Bladet har i ugevis beskrevet, hvordan reglerne for familiesammenføring rammer danske statsborgere, og også støttepartierne Enhedslisten og Radikale Venstre har langet hårdt ud efter reglerne.

Og nu svarer den ansvarlige minister på området, Mattias Tesfaye, endelig på kritikken.

Annonce:

- Jeg har sagt fra første dag, jeg var minister, at jeg ønsker en stram, men ikke skør udlændingepolitik. Noget af det første, jeg var med til ændre, var familiesammenføringsreglerne, fordi børn kom i klemme, siger han i et videointerview med Ekstra Bladet, som du kan se øverst i denne artikel.

- Jeg kan slet ikke afvise, at der er behov for at justere andre steder. Det er jeg fuldstændig åben over for.

- Du sagde på et samråd i går, at vi skulle 'få åbenlyst skøre regler væk'. Hvad er det for nogle regler?

- For eksempel har jeg læst, at der er nogle, der farer fuldstændig vild i, hvad det er for noget dokumentation, de skal fremlægge for myndighederne, når de søger om at blive familiesammenført i Danmark efter ophold i et europæisk land, siger Mattias Tesfaye og henviser her til sagen om Lasse og Mila, der indsendte hele 2200 dokumenter til Styrelsen for International Rekruttering og Integration - og stadig fik afslag på familiesammenføring.

Lasse og hans kone Mila. Foto: Jonas Olufson
Lasse og hans kone Mila. Foto: Jonas Olufson
 

- Derfor er jeg glad for, at den konkrete styrelse (Siri, red.), der står for det her, kommer til at vejlede bedre, så folk får vedlagt de rette dokumenter og ikke bruger timer, dage og uger på det.

Annonce:

- Vi kan se, at folk har det med at indsende en masse dokumentation, men ikke rigtig det, der er brug for. Der skal vi som myndigheder være bedre til at vejlede, og det kommer vi til at blive efter sommerferien, siger Mattias Tesfaye.

- Foreningen Ægteskab uden Grænser har beskrevet, at de råder folk, der søger på den her måde, til at købe ind hver dag og gemme alle kvitteringer, for hvis man kun handler to gange om ugen, kan man ikke bevise, at man har opholdt sig i det pågældende land de andre dage. Hvordan ville det passe ind i dit liv, hvis du skulle leve sådan?

- Det er der, hvor jeg siger, at nogle af de historier, jeg har læst, har bekræftet mig i, at der er behov for at styrke vejledningen. Noget tyder på, at kvikke mennesker indsender de forkerte dokumenter, endda tusindvis af sider, men slet ikke dem, der er behov for.

- Det problem må I da have været opmærksomme på inden?

- Jeg er blevet opmærksom på det nu, vil jeg sige.

Annonce:

Taler Bjarne dansk?
Også sagen om pæredanske Bjarne, som ikke kan bevise, at han kan dansk, og hvis kone derfor er blevet udvist fra landet, har gjort indtryk på ministeren.

- Det skal jo ikke tage mange måneder og være et bureaukratisk helvede at få dokumenteret helt banale danskkundskaber, slår Mattias Tesfaye fast og tilføjer, at han ønsker at se på, hvordan man kan få den lange ventetid på danskprøver ned.

- Til de mennesker, der er trætte af, at de skal dokumentere deres danskkundskaber, vil jeg sige: jeg kan godt forstå det, hvis man er født og opvokset i Danmark. Men vi har bare for mange her i landet - også danske statsborgere - som ikke taler ordentligt dansk.

Danske Bjarne Toft Jakobsen. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Danske Bjarne Toft Jakobsen. Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Ekstra Bladet har ligeledes ad flere omgange beskrevet, hvordan mange oplever, at sagsbehandlingen i den grad trækker i langdrag, så folk venter i op til et år på at få en afgørelse.

Annonce:

- Jeg har, fra da jeg startede som minister, været optaget af at få sagsbehandlingstiden ned, fordi jeg synes, at det tager for lang tid at få afgjort sin sag. Det med, at det skal tage et år eller halvandet, det dur slet ikke, erkender Mattias Tesfaye.

- Hvis vi lige skal opsummere: hvad ser du så kan blive ændret?

- Vi kommer til at holde fast i, at man skal have en bolig. Vi kommer også til at holde fast i, at man skal tale dansk.

- Men jeg kan godt se et behov for, at vi vejleder bedre om, hvilke dokumenter myndighederne har behov for at se, og jeg kan også godt se, at der er behov for, at man hurtigt, billigt og effektivt - måske digitalt - kan dokumentere sine danskkundskaber, siger Mattias Tesfaye.

- Det er sindssygt vigtigt, at vi har et smidigt, hurtigt og effektivt system, og så siger jeg samtidig: er der skøre regler, eller er der behov for at vi vejleder bedre, så gør jeg meget gerne det. Det skal bare ikke være på en måde, hvor vi ender i de integrationsudfordringer, som vi havde for 20 år siden.

Læs flere historier her

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst, men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Jonas' umulige valg: - Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto
Privatfoto
 

Frygten overskyggede alt - men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Fejl splittede familie i fire år

Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tordner mod regler: Hænger ikke sammen

- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere

Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke noget integrationsproblem for Danmark, medgiver Mattias Tesfaye på et samråd (S).

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Bjarne til minister: Du ringer bare!

Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.

- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl

Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Ekstra Bladet opdagede alvorlig fejl: Nu må Hossain bo i Danmark

Historien endte lykkeligt for parret, da Hossain Ahmadi få måneder efter fik opholdstilladelse i Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: