Indvandrere og efterkommere koster statskassen 36 milliarder kroner

I 2015 kostede ikke-vestlige indvandrere og efterkommere statskassen 36 milliarder kroner. Det viser en ny analyse fra Finansministeriet

Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgjorde i samme år en nettoudgift på ca. 36 mia.

Sådan lyder konklusionen af en ny analyse, som Finansministeriet netop har offentliggjort.

Her fremgår det desuden, at skatteydern kunne have sparet op mod 17 milliarder i 2015, hvis ikke-vestlige indvandrere havde været i beskæftigelse i samme omfang som danskere.

I 2014 lød nettoudgiften for indvandrere og efterkommere på 34 milliarder, og dermed er omkostningerne steget med to milliarder.

De højere nettoudgifter til ikke-vestlige indvandrere skyldes ifølge analysen primært det store antal personer, der modtog asyl i Danmark i løbet af 2015.

Havde ikke-vestlige indvandrere haft samme beskæftigelsesfrekvens som jævnaldrende danskere, var de offentlige finanser blevet forbedret med op mod 17 milliarder kroner, siger finansminister Kristian Jensen (V).

- Indvandring til Danmark er kun en gevinst, hvis indvandrerne kommer i arbejde. Det koster os rigtig mange penge, når indvandrere kommer til Danmark og i stedet ender på offentlige ydelser, siger han.

- Og det er jo penge, som vi i stedet kunne have brugt på ældrepleje, skoler, lavere afgifter eller mere politi.

- Derfor skal vi blive ved med at stille krav om, at når man kommer til Danmark, så skal man arbejde og bidrage til fællesskabet, siger Kristian Jensen.

Tæt på Det store stamtræ: Så kriminel er sigøjnerfamilien

Jeg går på arbejde om morgenen, selv om mine børn har brug for mig, og selv om jeg gerne ville sove lidt længere, lyder det fra en somalisk kvinde, der blev provokeret af et TV-indslag med 11 andre somaliske kvinder, der ikke har lært dansk - og ikke har arbejde. Foto: AP nationen Somalier med arbejde: Nogle danskere sidder derhjemme og får kontanthjælp