Ingen styr på udviste udlændinge: Støjbergs prestigeprojekt er en fuser

173 er forsvundet eller gået under jorden: Kun 31 ud af 214 udviste  på tålt ophold er flyttet til det nye udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland

– Vi skal have styr på dem, de skal være på Kærshovedgård, og de skal leve deres liv der, lovede udlændingeminister Inger Støjberg i juni sidste år. Nu er 173 gået under jorden eller forsvundet. Foto: Jens Dresling
– Vi skal have styr på dem, de skal være på Kærshovedgård, og de skal leve deres liv der, lovede udlændingeminister Inger Støjberg i juni sidste år. Nu er 173 gået under jorden eller forsvundet. Foto: Jens Dresling

Udviste kriminelle blæser på integrationsminister Inger Støjberg (V) og myndighederne.

I oktober og november 2016 skulle hovedparten af de 69 personer på 'tålt ophold' og 145 udviste på kriminel meldepligt være flyttet fra Sandholmlejren til det nye udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland. Men nu kan Ekstra Bladet afsløre, at de seneste tilgængelige tal fra myndighederne viser, at kun 15 udlændinge på 'tålt ophold' og 16 udviste kriminelle pr. 9. december rent faktisk er flyttet ind på Kærshovedgård, og en ansat på stedet fortæller, at det ikke er blevet meget bedre de seneste måneder.

Udrejsecenter Kærshovedgård har i lang tid været et prestigeprojekt for integrationsminister Inger Støjberg, som vil gøre det så 'utåleligt som muligt' for udviste på såkaldt 'tålt ophold' eller kriminel meldepligt at opholde sig i landet. De udviste skulle derfor flytte fra Sandholmlejren tæt på København til det tidligere lukkede fængsel Kærshovedgård langt fra større byer. Men i følge en ansat på det nye udrejsecenter, så har de udviste valgt at gå under jorden eller er på anden måde forsvundet.

Nyt udrejsecenter: Hærget af ildspåsættelse, rudeknusning og optøjer

- Vi er oppe på 19 beboere på 'tålt ophold' lige nu. De skulle ellers være kommet allesammen i efteråret. 6. oktober og de følgende uger var der lejet busser til de udviste på 'tålt ophold'. Der var bare ikke særligt mange, der dukkede op. Derfor er de fleste nu udskrevet fra Sandholmlejren. De er bare ikke indskrevet hos os, fortæller den ansatte på Kærshovedgård.

Vedkommende ønsker at være anonym af hensyn til sin fortsætte ansættelse på udrejsecenteret, men Ekstra Bladet kender vedkommendes identitet. Kærshovedgård kom på den politiske dagsorden i efteråret 2015, da Ekstra Bladet og TV3 i dokumentar-programmet 'Jagten' afslørede, at myndighederne i årevis havde fortiet, at der ikke kun var 69 udviste på 'tålt ophold' i landet, men også omkring 145 udviste på såkaldt kriminel meldepligt, som man ikke kunne udsende, fordi de ikke selv medvirkede til udsendelsen eller deres hjemland ikke ville tage i mod dem.

Skaarup: Det roder for Støjberg
Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti undrer sig over, at Inger Støjberg for halvandet år siden lovede, at der skulle komme styr på de udviste udlændinge, men at det stadig virker fuldstændig ude af kontrol.

- Det roder gevaldigt for ministeren. Borgerne må jo føle sig til grin, for det er halvandet år siden, at ministeren lovede, at nu ville der ske noget i forhold til udviste kriminelle og dem på tålt ophold. Det er jo hårde kriminelle, som er blevet udvist, og de burde befinde sig på Kærshovedgård, siger han.

Hos Socialdemokratiet er det ikke en synderligt formildende omstændighed, at Udlændingestyrelsen oplyser, at 'kun' 36 af de udviste på 'tålt ophold' har fået flyttepåbud til Kærshovedgård, hvor altså godt halvdelen er dukket op.

- Det blev stillet os i udsigt, at de allesammen kunne flyttes til Kærshovedgård, og det var løsningen på problemet. Derfor undrer det mig meget, at der ikke bor flere på udrejsecenteret. Endnu en gang viser det sig, at Inger Støjberg har det i munden, og der ikke kommer reelle stramninger, men kun tomme ord, siger medlem af retsudvalget Trine Bramsen (S).

Støjberg: Det bliver først utåleligt til marts

Fremover skulle det være utåleligt at være på tålt ophold i Danmark. Derfor lovede udlændingeminister Inger Støjberg (V) i sommer, at samle de udvisningsdømte og afviste, kriminelle asylsøgere i en skov ved Ikast. 

– Hvad siger du til, at kun 15 udlændinge på tålt ophold og 16 kriminelle udviste bor i den jyske skov?

– At de andre skal derud hurtigst muligt. De har en forpligtigelse til at opholde sig i udrejsecenteret, men sanktionsreglerne for at overtræde opholds- og meldepligten er ikke skrappe nok endnu. Jeg forventer, at nye regler vedtages i Folketinget og træder i kraft 1. marts. Opholder de sig ikke i fremtiden, hvor de skal - og melder de sig ikke eller underretter, hvis de eksempelvis går en tur – så bliver de meget hurtigt varetægtsfængslet og kommer i elektronisk fodlænke. Men det får vi først mulighed for nu.

– I skal så lige finde dem først. Mange er jo forsvundet?

– Ja. Men de vil før eller senere blive antruffet. Og så vil de blive straffet for det.

– I efteråret 2015 viste du medfølelse med den familie, hvor børnene havde set deres far Ahmed Hassin skyde deres mor. De fik indtryk af, at han skulle i fodlænke eller udvises, men nu er han forsvundet. Hvad vil du sige til børnene nu? 

– Jeg har på ingen måde ændret holdning til den sag. Jeg forstår dem inderligt godt. Vi skal selvfølgelig have styr på ham og alle de andre, som skal opholde sig på Kærshovedgård. Men der har reelt ikke været nogle sanktioner over for dem. Det ændrer vi på nu. 

– Både Peter Skaarup (DF) og Trine Bramsen (S) kritiserer dig for ikke have gjort nok? 

– Det undrer mig en smule. Trine Bramsen har selv været med til at aftale det her - og også tidsforløbet.

pma

Afsløring: 184 udviste kriminelle kan ikke sendes hjem