Inkassoboss: Send os efter Skats fortabte gæld

Private inkassofirmaer vil gerne kradse danskernes ubetalte p-bøder og bibliotekspenge ind for staten, der har afskrevet 14 milliarder kroner af danskernes gæld

Inkassoboss Lisbeth Dalum Hansen mener, at hendes firma kan hjælpe SKAT PR-foto
Inkassoboss Lisbeth Dalum Hansen mener, at hendes firma kan hjælpe SKAT PR-foto

Ordet inkasso bringer billeder af tatoverede rockertyper frem, men i Horsens sidder en samling kontormus i inkassofirmaet Lindorff, som gerne vil hjælpe staten med at kradse milliarder af danskernes gæld ind.

Skat har afskrevet danskeres gæld for op mod 14 milliarder kroner, fordi staten ikke mener, at det kan betale sig at inddrive. Men hos Lindorff tror direktør Lisbeth Dalum Hansen, at det kan være en god forretning.

- Vi lever af at inddrive gæld for mange virksomheder, og det kan vi lige så godt gøre for Skat, når det kommer til de milliarder, som Skat er klar til at afskrive, siger hun til Ekstra Bladet.

- Vi har man power, it-systemerne og viden om håndtering, så omkostningerne vil ikke overstige den gæld, som vi ville få ind, forklarer Lisbeth Dalum Hansen.

Almindelige danskere skylder omkring 90 milliarder kroner til det offentlige. Beløbet vokser hele tiden på grund af det skandaleramte it-system EFI, der automatisk skulle kræve penge ind, men nu er helt lukket ned.

Hans Engell: Sådan kan minister fedtes ind i skatte-kaos

P-bøder og bibliotekspenge
14 milliarder kroner af gælden har staten afskrevet, og det er den del, som inkassofirmaet enten vil købe og derefter kræve ind, eller blot hyres af staten til at hive ud af borgernes lommer.

- Jeg kender ikke sammensætningen af porteføljen, men et krav for, at vi overtager en gæld, skal selvfølgelig være, at den ikke er forældet.

- Jeg formoder, at en stor del af gælden er civilretslige krav som p-bøder og bibliotekspenge, og vi vil sikre grundlaget for kravet og gå i dialog med debitor, siger Lisbeth Dalum Hansen.

Firmaet har tidligere købt gæld i statens såkaldte skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet i 2014. Dengang blev gælden opgjort til omkring 2,3 milliarder kroner.

Løkke og Jensen kickstartede kaos i Skat

Trygge hænder
Inkassovirksomheden vil ikke oplyse, hvad man betalte for gælden, men forretningen ligger i at betale langt under gældens værdi, og så indkræve så meget som muligt. Det vil Lindorff gerne gøre igen med danskernes p-bøder og biblioteksgæld.

- Vores metoder er meget professionelle, så danskerne er i trygge hænder, og vi kan samtidig være med til at sikre flere penge til staten, siger Lisebth Dalum Hansen.

Skat har skrappe metoder, hvor man kan holde løn og andre ydelser tilbage, hvis folk skylder penge til det offentlige. De muligheder har inkassofirmaer ikke, men Lindorff tror alligevel på at få en god forretning ud af danskernes gæld.

- Vi inddriver ved at gå i dialog med debitor, så vi sætter os ind i deres situation, så begge parter får noget ud af det. Vi får ikke noget ud af at true og gå hårdt til nogen. Det ligger os meget fjernt, og vi kommer længst med dialog, siger inkassobossen.

Ingen planer
En række politikere fra begge fløje på Christiansborg siger i dag til Børsen, at de gerne vil se på muligheden for at bruge inkasso til den afskrevne gæld.

Samtidig vurderer en lektor i forvaltningsret, at det relativt nemt kan lade sig gøre med få lovændringer.

- Vi har henvendt os til skatteministeren, men vi ved også, at det kræver lovændringer, så vi opfordrer politikerne til at komme i gang, så vi kan kigge på det, siger Lisbeth Dalum Hansen.

Skat har dog ingen aktuelle planer om at lade inkassovirksomheder overtage den afskrevne gæld, oplyser Skatteministeriet til Ekstra Bladet.

DF'er: Skats topchef fritstilles efter skandalesager

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.