Integrationsekspert om bistands-bombe: De lærer at snyde

Eksperter er enige om, at imamer har en meget uheldig indflydelse på indvandrere, der er uden for arbejdsmarkedet

Fopto: Toke Hage
Fopto: Toke Hage

Der går en lige linje fra imamers opfordring til socialt bedrageri til det store antal indvandrere på kontanthjælp.

Sådan lyder det fra Fahmy Almajid, der er tidligere integrationskonsulent og forfatter til flere bøger om integration,

– Hvis man ikke kan se det, er man blind, konstaterer Fahmy Almajid, der har arbejdet med integrationsområdet de sidste 40 år.

En opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at blandt samtlige ægtepar, hvor begge parter er på kontanthjælp, er hele 84 procent af ikke-vestlig oprindelse.

Tallet er fra den seneste opgørelse på området fra december 2015.

Samme måned var godt hver tredje af alle på kontanthjælp desuden af ikke-vestlig oprindelse, viser Beskæftigelsesministeriets tal.

– Når de lærer, at det er nemt at snyde og bedrage – mens man sidder på sin flade og ikke laver noget som helst – så har de ikke moralen at sige, at det nok er bedst at få et arbejde, lyder Fahmy Almajids reaktion på tallene.

Indvandrere på kontanthjælp: Her er chok-tallene

Lærer intet om Danmark
Ifølge Fahmy Almajid begår samfundet desuden en kæmpe fejl ved at sende nytilkomne i årelange integrationsforløb.

– Her lærer de ikke noget som helt om Danmark. Det eneste, de lærer, er, hvordan man så hurtigt som muligt kan få fat i nogle penge – helst ved at snyde, siger han og slår fast:

– Jeg har de sidste mange år råbt og skreget efter, at de bliver sat i gang med et arbejde så snart, de er kommet her til landet.

Chok-tal om indvandrere på kontanthjælp: Hvad gør Løkkes tropper?

Chok-tal om indvandrere på kontanthjælp: Hvad gør Mettes tropper?

Der bliver lyttet ukritisk
Halime Oguz har tidligere arbejdet som integrationsvejleder ved Københavns Kommune og er selv brudt ud af et arrangeret ægteskab. Hun har desuden boet størstedelen af sit liv i Odense-bydelen Vollsmose.

Hun fortæller, at visse imamer er med til at fastholde indvandrere og efterkommere på overførselsindkomster.

– Det er jo faktisk en af de største synder i Islam, at man ikke snyder andre. Men når den der type selvbestaltede imamer står et eller andet sted som talerør på Guds vegne og siger de her sharia-prægede ting, om at man ikke behøver arbejde, så finder mange det legitimt. Der bliver lyttet ukritisk; ureflekteret. Netop fordi de imamer er en autoritet, siger Halime Oguz, der er tidligere folketingskandidat for SF.

Hendes pointe bliver bakket op af en sekvens fra gårsdagens afsnit af ’Moskeerne bag slået’. Her forklarer en gæsteimam i Grimhøjmoskeen i Aarhus, at det ikke er tilladt for en kvinde at sige ja til et job, hvor hun skal arbejde sammen med mænd.

Kønsarbejdsdeling
Torben Tranæs, er forskningsdirektør på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). Han kommer ind på arbejdsdelingen mellem kønnene, når han skal forklare, hvorfor så mange med indvandrerbaggrund ikke er på arbejdsmarkedet.

– Der er nogle oplagte bud på, hvorfor denne gruppe er placeret langt væk fra arbejdsmarkedet: De har ofte en meget lav uddannelse, og mange har ingen erhvervserfaring, inden de kom til landet. De kommer desuden fra en kultur, hvor der er en kønsarbejdsdeling med, at kvinderne ikke er ret meget på arbejdsmarkedet, siger Torben Tranæs.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde