Annonce:
Annonce:

Intern mink-mail fra Mette F.: - Er det nok?

Mail afslører, at Mette Frederiksen allerede ekstremt tidligt i minkskandalen tvivlede på, om fødevaremyndighedernes indsats var skrap nok

Døde mink under nedlukningen af minkerhvervet i Danmark i november sidste år. Foto: Ernst van Norde
Døde mink under nedlukningen af minkerhvervet i Danmark i november sidste år. Foto: Ernst van Norde
Annonce:
Følg Politik

Minkkommissionen har åbnet dørene til de første afhøringer af vidner i sagen om nedlæggelsen af minkerhvervet i Danmark.

Og allerede på førstedagen står det klart, at statsminister Mette Fredriksen (S) ekstremt tidligt i sagen bekymrede sig om, hvorvidt det var nok, at fødevaremyndighederne ville slå smittede dyr ned på enkelte farme.

Det fremgår af en mail fremlagt i kommissionen, som er sendt fra Mette Frederiksen, få dage efter at den første minkbestand blev konstateret smittet med covid-19 15. juni 2020.

Her står det klart, at Frederiksen tvivlede på, om myndighedernes strategi for håndtering af smittede besætninger var skrap nok:

’Ok. Vil dog betvivle, om det er nok’, hedder det i mailen.

Artiklen fortsætter efter artiklen ...

Ekstra Bladets politiske kommentator Joachim B. Olsen mener ikke, at oppositionen kommer til at få meget ud af minkkommissionen.

Ekstra Bladets politiske kommentator Joachim B. Olsen mener ikke, at oppositionen kommer til at få meget ud af minkkommissionen.

Annonce:

Aldrig set det før
Kommissionens første vidne, kontorchef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium Teis Binderup, bliver i kommissionen spurgt til, hvad Mette Frederiksen mon mente med sin mail.

- Hvad kan det være, at statsministeren her betvivler? lyder det fra udspørger Jakob Lund Poulsen.

- Det ved jeg ikke. Jeg har ikke hørt om det før. Det er første gang, jeg ser det, svarer Tejs Binderup.

Bad Mette F svare hurtigt
Mailen, som Mette Frederiksen svarer på, blev sendt 19. juni kl. 21.14 om aftenen.

Her sender ledende ministersekretær Anders Kappel en mail til Mette Frederiksens personlige mailadresse:

'Vedlagt til godkendelse om overvågningsstategi for covid-19 i mink. Sagen haster, da Fødevarestyrelsen gerne vil igangsætte strategien hurtigst muligt. Bh Anders Kappel'.

Blot tre kvarter senere: kl. 22.34 svarer statsministeren med sin forbeholdne godkendelse og spørgsmålet, om en overvågningsstrategi var nok.

Annonce:

Generelt har udspørger Jakob Lund Poulsen interesseret sig for, hvor meget og hvordan Statsministeriet - herunder Mette Frederiksen - var involveret i beslutningerne om nedslagning af mink, der førte til, at alle mink blev tvangsaflivet i slutningen af 2020.

Tejs Binderup var den første embedsmand, der orienterede Statsministeriet og Finansministeriet om smitte i en dansk bestand i Sindal i Nordjylland. Det skete 15. juni 2020.

Vidste, der ikke var hjemmel
Undervejs i sin afhøring har afdelingschefen også slået fast, at man ret hurtigt blev bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til at lukke hele minkerhvervet.

Af en mail sendt 18. september internt Miljø- og Fødevareministeriet fremgår det f.eks:

'Der er pt. ikke juridisk hjemmel til aflivning af ikke syge (det vil sige raske) dyr, hvorfor en sådan juridisk hjemmel skal etableres.'

Og det var ifølge Tejs Binderup ikke noget, nogen reelt var i tvivl om:

- Der har ikke internt hos os været tvivl om, at lov af hold om dyr ikke kan bruges til at slå alle dyr ned.

Kun et enkelt døgn - mellem 4. og 5. november 2020 - havde Sundhedsministeriet en opfattelse af, at de havde fundet hjemmel i lovgivningen.

Annonce:

- Der er en helt kort periode fra d. 4. til d. 5. ved middagstid, hvor Sundhedsministeriet tror, at hjemlen kan bruges. Resten af tiden er der ikke tvivl om det, at sådan er det altså ikke.

Det fremgår af akter fremlagt i Minkkommissionen, at et notat dateret 22. september fastslår, at det vil kræve en lovændring at kræve alle mink aflivet.

Tejs Binderup siger, at man ikke har drøftet eksplicit internt i ministeriet, at man skulle give daværende minister Mogens Jensen besked.

- Jeg ser bare det, der står i det elektroniske system som en oplysning, så hvis man vil eksekvere på det, så kræver det en lovændring, siger afdelingschefen, som ikke mener, der var en særlig skærpende grund til at orientere Mogens Jensen om, at der ikke var lovhjemmel til mink-nedlukningen.

Minkkommissionen skal afhøre i alt 61 vidner frem til 9. december, hvor statsminister Mette Frederiksen som den sidste skal i vidneskranken.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Lyt til Ekstra Bladets politiske podcast 'Ingen Kommentarer' herunder eller i din podcastapp. I denne uge handler det om politikere, der ikke møder op til samråd og udvalgsmøder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: