Kort før beslutningen om at aflive alle mink blev truffet 3. november, var der især én central figur, der syntes, at indsatserne mod den stigende smitte på danske minkfarme var meget utilstrækkelig.
Statsministerens højre hånd, Barbara Bertelsen, fandt således de daværende indsatser 'provinsielle' og 'alt for lempelige', og hun mente desuden, at der manglede forståelse for situationens alvor blandt de andre ministerier.
Det er netop kommet frem i Retten på Frederiksberg under afhøringen af Henrik Studsgaard, der var departementschef i Fødevareministeriet, da regeringen besluttede at aflive alle mink.
2. november sidste år klokken 8.53 sendte Barbara Bertelsen, departementchef i Statsministeriet, en sms til Henrik Studsgaard.
Hun linkede til en artikel fra Berlingske, der handlede om stigende smitte på danske minkfarme.
'Går ud fra I også så den her i weekenden. Vi leger allerede med ilden med den svage eksekveringskraft,' skrev Barbara Bertelsen.
Til det svarer Henrik Studsgaard:
'Ja, så den godt. Vi gør, hvad vi kan, for at få tempoet yderligere op jf. også vores dialog i går.'
Artiklen fortsætter under videoen ...
Ægte bekymret
Her lod Barbara Bertelsen forstå, at hun var meget bekymret over, at det gik for langsomt med at få minkene aflivet:
'Fint. Er ægte bekymret for, at det her er på vej til at gå galt.'
'I er nødt til at tænke over orientering af FT. Senest i morgen tidlig. Det her skal på alle niveauer håndteres på det katastrofeniveau, vi er på.'
Artiklen fortsætter under billedet ...
- Den her form for henvendelse til Statsministeriets departementschef, var det en sædvanlig måde at kommunikere på, vil kommissionens udspørger Jakob Lund Poulsen vide.
- Vi kommunikerer relativt direkte med hinanden. Når vi sidder i en kritisk situation, hvor tingene skal gå stærkt for at få reduceret biomassen og risikoen for folkesundheden, så kommunikerer vi ret direkte. Det er ikke udtryk for, at vi ikke har et godt forhold til hinanden, lyder det fra Henrik Studsgaard.
Provinsielt
På et møde dagen efter gav statsministeriets departementschef igen udtryk for, at det gik for langsomt, og hun kaldte det eksisterende oplæg med indsatser for 'provinsielt' og 'alt for lempeligt'.
'Resten af mødekredsen har slet ikke forstået, hvor stor en potentielt katastrofe det er, vi står over for,' står der i et referat, som Tejs Binderup fra Fødevareministeriet har taget fra mødet.
Ifølge Henrik Studsgaard var det i øvrigt dette møde, der medførte, at der bliver besluttet at afholde et såkaldt KU-møde samme aften 3. november, hvor regeringen besluttede at aflive alle mink.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Hør meget mere om Minkkommissionens i Ekstra Bladets politiske podcast 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.