Annonce:
Annonce:

Interne mails afslører: Bitter strid i Venstre

En række medlemmer af Venstres folketingsgruppe er tossede over regeringens forslag om statslån til alment byggeri

Søren Gade (th) har åbent kritiseret forslaget om statsfinansierede lån til alment byggeri - et forslag, som finansminister Kristian Jensen (tv) hårdnakket har forsvaret. En intern mailkorrespondance i Venstre afslører, at Gade slet ikke står alene med sin kritik. Foto: ritzau/Jens Dresling/Martin Lehmann
Søren Gade (th) har åbent kritiseret forslaget om statsfinansierede lån til alment byggeri - et forslag, som finansminister Kristian Jensen (tv) hårdnakket har forsvaret. En intern mailkorrespondance i Venstre afslører, at Gade slet ikke står alene med sin kritik. Foto: ritzau/Jens Dresling/Martin Lehmann
Annonce:
Følg Politik

Der er opstået en bitter strid i Venstres folketingsgruppe.

Interne mails, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, afslører, at en række Venstre-folk er særdeles utilfredse med et forslag fra regeringen om statslån til alment byggeri.

I mail-korrespondancen udtrykker flere folketingsmedlemmer stor forundring over forslaget, som bl.a. bliver kaldt tåbeligt samt bliver stemplet som ’socialistisk politik’.

Se de afslørende mails nederst i artiklen

Folketingsmedlemmernes kritik står i skærende kontrast til den måde, partiets næstformand og finansminister, Kristian Jensen, ser på sagen. 

Som formand for regeringens Økonomiudvalg har Kristian Jensen spillet en central rolle i udarbejdelsen af forslaget, som har fået partifællerne til at se rødt.

Annonce:

’Egentlig burde alle være lykkelige,’ har samme Kristian Jensen desuden bemærket om forslaget. Det er sket i et indlæg i Jyllands-Posten, som finansministeren har forfattet sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og bygnings- og boligminister Ole Birk Olsen (LA).

Kickstartet af Gade
Men alle er altså slet ikke lykkelige over, at regeringen vil yde statslån til alment boligbyggeri og renovering – på nuværende tidspunkt finansieres den slags typisk med realkreditlån.

Den interne kritik er blevet kickstartet af V-gruppeformand Søren Gade i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer torsdag. Her slår Søren Gade utvetydigt fast, at han slet ikke mener, at staten skal drive bank.

Desuden kalder han regeringens udspil for ’et socialistisk forslag, som ikke har været diskuteret hos nogle borgerlige ordførere, og som er udsendt efter de sidste gruppemøder på Christiansborg.’

Mail fra gruppeformanden
Morgenen efter, at debatindlægget bliver bragt på Dagbladet Holstebro-Struers hjemmeside, sender Gades assistent en mail til medlemmerne af Venstres folketingsgruppe samt flere personer i og omkring regeringen. Her er det kritiske debatindlæg vedhæftet.

Annonce:

I den efterfølgende mail-korrespondance gør en række Venstre-folk klart, at de ligeledes er utilfredse med såvel forslaget som den forudgående proces. 

Kritikken bliver her rejst af folketingsmedlemmerne Hans Chr. Schmidt, Jan E. Jørgensen, Kristian Pihl Lorentzen, Peter Juel Jensen, Erling Bonnesen samt Jakob Engel-Schmidt.

Applaus hos Enhedslisten
Sidstnævnte slår eksempelvis fast:

’Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse. Forløbet - eller manglen på enhver form for samme, er grotesk i imponerende høj potens.’

Undervejs forsøger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen at få partifællerne til at holde igen.

’Denne drøftelse egner sig ikke til denne kommunikationsform. Jeg vil henstille til, at vi tager drøftelsen næste gang, vi ses,’ skriver Ellemann-Jensen - hvorefter kritikken fortsætter ufortrødent.

Annonce:

Ekstraordinært gruppemøde
Næste kapitel i striden bliver skrevet onsdag morgen, hvor Venstres folketingsmedlemmer skal holde et ekstraordinært, telefonisk gruppemøde om sagen.

Jakob Ellemann-Jensen skriver i en sms til Ekstra Bladet, at han ikke har nogen kommentarer til den interne mailudveksling i Venstre.

Det er ikke lykkedes for Ekstra Bladet at få en kommentar fra finansminister Kristian Jensen.

Herunder kan du gå igennem Venstre-folkenes utilfredse mails i kronologisk rækkefølge:

Her er de afslørende mails

Fra Søren Gades assistent til Venstres folketingsgruppe samt en række personer i og omkring regeringen. Mailen er sendt d. 23. juni om morgenen.

Kære alle

Vedlagt fremsendes indlæg pva Søren Gade

Med venlig hilsen

Morten Opstrup Asmussen

Til mailen er vedhæftet Søren Gades debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer, hvor han kritiserer regeringens forslag om statslån til almenboliger.

De følgende mails er sendt til den samme gruppe personer, som Søren Gades debatindlæg blev sendt til.

Fra Hans Chr. Schmidt:

Kære alle

Jeg er meget forundret over hvordan det er muligt at fremsætte sådan et forslag uden det har været drøftet i gruppen. Så sent som i tirsdags var der gruppemøde, og det giver jo overhovedet ikke mening, at et sådant forslag kommer efter sidste gruppemøde, når vi nemt kunne have drøftet det på gruppemødet.

Nu sidder vi tilbage uden at kende overvejelserne, uden at kende beslutningsgrundlaget, uden at kende konsekvenserne. Jeg sidder i Transport-, Bygnings, og Boligudvalget og er ikke blevet orienteret og heller ikke indkaldt til møde. Jeg synes ellers det havde egnet sig godt til et møde for regeringspartiernes medlemmer.

Jeg har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt men jeg er som sagt meget forundret.

Mh

Hans

Fra Jan E. Jørgensen:

Jeg er umiddelbart enig med Hans og Søren, og selvom det virker voldsomt med en offentlig afstandtagen på denne måde, så er det måske den slags, der skal til, før vi tages alvorligt som folketingsgruppe.

Liberal hilsen

Jan

Fra Kristian Pihl Lorentzen:

Tak for orienteringen. Jeg er ligeledes forundret over såvel forslaget om processen.

Med venlig hilsen

Kristian Pihl Lorentzen

Fra Jakob Engel-Schmidt:

Kære Alle

Jeg er stadig ved at finde min underkæbe, for at sætte den på plads. Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse. Forløbet - eller manglen på enhver form for samme, er grotesk i imponerende høj potens.

Alt godt

Jakob

Fra Jakob Ellemann-Jensen:

Kære alle

Denne drøftelse egner sig ikke til denne kommunikationsform. Jeg vil henstille til, at vi tager drøftelsen næste gang, vi ses.

Kh/Jakob

Fra Peter Juel Jensen (uddrag):

Kære alle

Jeg er også noget forundret - jeg har siden valget, som formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, stået på vagt for, at staten ikke skulle begive sig ind i finansiel virksomhed, senest på udvalgets besøg på Baagø og Barsø (i Lillebælt) (...)

Peter

Fra Erling Bonnesen:

Som flere andre undrer jeg mig også virkelig meget over dette forslag. 

Jeg er ikke venstremand for at føre socialistisk politik.

Jeg har også ved adskillige lejligheder svaret i debatter, at vi ikke skal have statsbank osv...

Hvor er processen og hvorfor kommer det netop nu.

Men jeg tænker, at forslag der ikke er blevet behandlet færdig inden sommerferien de falder jo automatisk væk, så jeg regner ikke med at høre mere til dette forslag. 

Med venlig hilsen

Erling Bonnesen

Fra Jakob Ellemann-Jensen:

Jeg kan tage fejl, men jeg synes simpelthen ikke, at jeg var særligt tvetydig i min mail tidligere på dagen.

Dette er ikke en debat, der er egnet til denne kommunikationsform.

KH/Jakob

Efterfølgende indkaldes Venstres folketingsmedlemmer til et telefonmøde om sagen onsdag kl. 8.00.  

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: