Interne mails: Tordner mod Bertels voldtægts-vers

V-koryfæet Bertel Haarder er havnet i en regulær storm i en intern mail-tråd i Folketinget efter sin julesang om voldtægtssagen i Enhedslisten

Henrik Qvortrup om Haarders sang: - Han har tabt sutten. Producer: Lasse Brøndal
Følg Politik

Det har skabt voldsom vrede på Christiansborg, at Bertel Haarder (V) i en julesang har gjort sig munter over en voldtægtssag i Enhedslisten.

I en intern mail-tråd i Folketinget langer en række politikere ud efter Venstre-veteranen. Ekstra Bladet er i besiddelse af mail-tråden, og du kan læse en række af de kritiske mails under artiklen.

Haarder møder også opbakning fra enkelte folketingsmedlemmer, herunder Søren Espersen (DF) og Jan E. Jørgensen (V).

Til slut vælger Venstre-politikeren at sende en fællesmail ud, hvori han beklager: 

'Kære alle.

Hvis jeg havde vidst, at sidste vers ville blive opfattet, som nogle har gjort det, så ville jeg ikke have skrevet det. Det var ikke min hensigt at støde nogen, og jeg er ked af, hvis nogen er blevet såret. Jeg ringede straks til Pernille Skipper, og vi fik en god snak om det. Jeg ville lave sjov, men bestemt ikke med voldtægt.'

Stridens kerne er et vers til den årlige julesang i Folketinget, som Bertel Haarder har for vane at forfatte. Verset omhandler den voldtægtssag, som foregik i den københavnske teknik- og miljøborgmester Nina Hedeagers Olsens seng.

Efterfølgende er et 30-årigt tidligere hovedbestyrelsesmedlem for Enhedslisten i København er blevet idømt et års fængsel for voldtægt af en 29-årig kvinde.

Melodien er 'Nu har vi altså jul igen', og verset lyder:

Helt anderledes hetero er Hedeager-drengen:

Én var ej nok, han vill' ha' to med i borgmestersengen!

Han møved´ med dem begge, og han pilled´ lidt for meget!

Han tro'de, at i Enhedslisten var der fælleseje!

M E N  hvorfor skal de vær' så striks'

og hindre Enhedsliste-sex,

lad ham dog få en dejlig heks

med hjem til jul!

Rasende over Bertels voldtægts-vers

Haarder: Ville ikke støde nogen

Bertel sendte sangen ud til Folketingets ansatte og medlemmer tidligere i dag. Og så begyndte balladen eller:

Mail-stormen mod Haarder

 

Sikandar Siddique (Alt)

Kære Bertel,

Nu er jeg ikke den snerpede type, og jeg er ret vild med dine digterevner, men lige i forhold til sidste vers synes jeg, at du har tabt grødskeen. Voldtægt må ikke være noget, vi griner af. Det er det for alvorligt til, i mine øjne.

 

Pernille Skipper (Enhl)

Kære Bertel

Jeg har generelt haft stor respekt for dig, men en voldtægt er ikke morsomt. Du gør i din ”sang” grin med det faktum, at et menneske er blevet udsat for voldtægt – som gerningspersonen tilmed er dømt for. Og du krydrer det med at omtale offeret for en voldsom forbrydelse som ”heks” og ”fælleseje”.

Vi taler om et menneske, som har været udsat for noget af det mest forfærdelige, man kan forestille sig. Du skal være velkommen til altid at drille Enhedslisten, men at latterliggøre voldtægt er simpelthen det laveste, jeg har set meget længe herinde. Og det siger ikke så lidt. Det er rystende og uværdigt, at det kan komme fra et folketingsmedlem og tilmed det længst siddende.

Jeg synes, at du bør slette dit vers og undskylde af hensyn til offeret i denne sag og alle ofre for voldtægt, som kunne få den ide, at du mener, at voldtægtsforbrydelser mod rigtige levende mennesker – konkrete ofre – er genstand for morskab.

 

Rosa Lund (Enhl)

Kære Bertel og jer andre 

Jeg er helt enig med Sikander og Pernille. 

Enhedslisten kan sagtens tage en joke og vores julehumør er helt i top. Men det daler fandme når du (og jer andre) joker med voldtægt. 

Voldtægt er ikke for sjov. Det er dybt alvorligt, særligt for offeret. 

Det vers skal slettes 

 

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Jeg må være enig med Pernille her, og jeg skal sige, at mit julehumør fejler ikke noget. Men måske tager jeg som kvinde også den dagsorden mere alvorligt….  

 

Mai Mercado (K)

Kære alle 

Jeg er altså også enig med Skipper her. Voldtægt er ikke sjovt! Og alt det her med at så er man bare snerpet eller sippet viser bare at vi åbenbart ikke er nået længere med den debat. Ærgerligt. 

 

Lise Müller (SF)

Kære Bertel

Jeg er ikke ret sart men en god ide er at forestille sig at ens egen datter blev voldtaget og nogle skrev en sang om at han da skulle have haft lov.

Der er foregået en forbrydelse – og jeg tænker I plejer at have større respekt for ofre end som så.

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+