Irak-kommission: Man går glip af stor viden

Formanden for Irak-kommissionen, Michael Kistrup, er forbløffet over, at al kommissionens arbejde nu droppes

Man sparer ikke det store pengebeløb, men til gengæld går der meget viden tabt ved nedlæggelsen af Irak- og Afghanistankommissionen.

Det siger den næsten nyudnævnte formand for kommissionen, Michael Kistrup, der er overrasket over Venstre-regeringens beslutning om at lukke kommissionen ned umiddelbart før, den skulle i gang med afhøringer af vidner.

- Det er forbløffende, at man nedlægger kommissionen nu her, hvor vi var så tæt på at komme i gang med afhøringerne og dermed afslutte den første del af arbejdet. Det havde jeg egentlig ikke troet, man ville gøre, siger han.

Han tiltrådte som formand tidligere i år, efter at der gennem længere tid havde været samarbejdsproblemer mellem kommissionens to menige medlemmer og den tidligere formand, Michael Elmer.

Samarbejdsproblemerne forsinkede kommissionens arbejde, og det første til kritik af, at omkostningerne havde sneget sig over 14 millioner kroner.

Lederen Farlige sandheder

Men det er en decideret misforståelse, at kommissionen ikke har fundet frem til noget, siger Michael Kistrup.

- Der har været et forkert billede af kommissionen. Man er nået rigtig langt, og man er kommet igennem stort set al materiale omkring krigsgrundlaget. Det var det materiale, vi nu stod til at skulle høste frugterne af, siger han.

- Går man glip af noget?

- Ja, det tror jeg, man gør. Man går glip af en bred, uafhængig undersøgelse, hvor man kommer igennem alt fra centrale ministerier og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Michael Kistrup har endnu ikke fået at vide, hvad der skal ske med de tusindvis af indsamlede dokumenter og notater, kommissionen har udarbejdet.

- Jeg går ud fra, at det skal afleveres til rigsarkivet, men jeg har ikke hørt noget. Det kan også være, at det skal leveres tilbage til de ministerier og styrelser, der har udleveret dem.

Venstre har understreget, at man vil bruge de penge, man sparer ved at nedlægge kommissionen, til indsatsen for veteraner. Men der er ikke mange penge at spare, mener Michael Kistrup.

- Det er ikke alverden, man sparer. Det vil formentlig blive til nogle millioner, men det er jo svært at sige. De største udgifter var man jo ovre med etableringen og lokalerne og den slags, siger han.

73 kommentarer
Vis kommentarer