Iskold Hjort kører solo-løb i Bruxelles

Trods et bredt flertal i Folketingets Europaudvalg for det modsatte har finansminister Claus Hjort Frederiksen valgt at rejse til Bruxelles uden fornyet opbakning fra Folketinget

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har højst overraskende overhørt Folketingets Europaudvalgs ønske om en fælles klima-linie i EU. (Foto: Lars Krabbe)
Finansminister Claus Hjort Frederiksen har højst overraskende overhørt Folketingets Europaudvalgs ønske om en fælles klima-linie i EU. (Foto: Lars Krabbe)

- Det må du snakke med flertallet om.

Sådan lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Han har besluttet at se stort på et bredt flertal i Folketinget.

Her kræver S, DF, EL, Alternativet, R, SF, K nemlig, at regeringen beder om et fornyet mandat forud for EU's forberedende møde inden klimatopmødet COP21 i Paris senere på året.

Tulle i kamp med Hjort: Spist af med radiser

- Når en minister skal til et rådsmøde i EU, møder de typisk op i Europaudvalget for at bede om et mandat (fuldmagt, red.), de kan forhandle om, fortæller Enhedslistens medlem af Europaudvalget Maria Reumert Gjerding.  

Hjort vil overtale Liberal Alliance til landbrugsplan

Også i regeringens støtteparti undrer man sig over ministerens egenrådighed.

- Det er selvfølgelig ministerens ret ikke at lytte til os. Men det eksisterende mandat er seks år gammelt, og derfor så vi gerne et nyt, siger Kenneth Kristensen Berth, næstformand for Europaudvalget for Dansk Folkeparti.

- Regeringen bør nok ikke skabe for mange uvenner, når de trods alt kun har 34 mandater i Folketinget. Og så vidt jeg ved, er det er aldrig sket før, at en minister ikke beder om mandat fra Europaudvalget, så det er en risikabel taktik, siger han.

Hjort afviser bøllemetoder i politi-forhandlinger

Men trods de sure miner afviser Claus Hjort Frederiksen kritikken.

- Jeg bryder ikke med parlamentarisk praksis. Der ligger nogle rådskonklusioner om, at EU og de rige lande skal op 100 milliarder dollar i 2020, og det er stadig regeringens holdning, at vi går ind for de konklusioner, siger Claus Hjort.

- Reglerne er sådan, at man først skal bede om et nyt mandat, hvis der er nye forpligtelser for enten Danmark eller EU-landene. Og vi kan ikke se, at der er sket store ændringer.

Hjort tager ny runde om finansloven med S

Men den køber Maria Reumert Gjerding ikke, og hun er chokeret over finansministerens manglende vilje til dialog.

- Som formanden for Europaudvalget, Mette Gjerskov (S), også siger, er der intet fortilfælde, hvor en minister opfører sig så ekstremt arrogant overfor Folketinget. Og vi må jo drøfte i gruppen, hvad vi gør, når en minister er fløjtende ligeglad med det, en hel gruppe mener.

De ledige skal til lommerne: Så fedt lever politikerne som arbejdsløse

Omvendt forholder Claus Hjort Frederiksen sig fuldstændigt uforstående overfor kritikken fra det brede flertal.

- Jeg har orienteret udvalget om regeringens holdning til klimafinansiering, men hvorfor et bredt flertal beder os om at søge dette mandat, kan jeg ikke vide. Det må du snakke med flertallet om, slutter han.