Iskold strid: Derfor fyrede Ellemann sin spindoktor

Jakob Ellemann-Jensens iskolde fyring af sin rådgiver, Jesper Kraft, udløser strid om partiets kurs

Iskold strid: Derfor fyrede Ellemann sin spindoktor

Venstres afslutning på folketingsåret kunne ikke være mere symptomatisk for Jakob Ellemann-Jensens tid som partiformand:

Ellemann har fyret sin egen rådgiver, Jesper Kraft.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger skete det konkret ved, at Kraft fredag fik beskeden om, at han kunne bruge søndagen til at pakke sine ting og forlade sit kontor.

Fyringen er ikke bare en fyring.

Det er en blinkende lampe på Venstres kontrolpanel, der advarer om en grundlæggende strid om partiets strategi og interne magtbalance.

Det påpeger flere V-kilder over for Ekstra Bladet.

Det gælder både håndteringen af coronakrisen og partiformandens syn på Radikale Venstre.

Jesper Kraft (th.) klapper ikke længere i takt med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
Jesper Kraft (th.) klapper ikke længere i takt med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
 

Kransekagefigur
Venstres vævende håndtering af coronakrisen kobles i sammen med Kraft, der internt har stået for at holde igen med kritik af regeringen.

En stil, som Venstre i stigende grad har forladt, og hvor folk som især Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen har markeret med at angribe statsminister Mette Frederiksen forsigtige coronakurs.

Internt i Venstres tales der nu om en 'hårdt ramt' Ellemann, som efterhånden er en 'kransekagefigur', der overlader mere og mere af styringen til partiets drevne hard-hittere. Disse omfatter ud over Løhde og Troels Lund Karsten Lauritzen, som netop har overtaget posten som gruppeformand efter Ellemann selv.

L-banden
I det hele taget har Kraft - ifølge Ekstra Bladets oplysninger - været modstander af, at 'L-banden', Løhde, Lund og Lauritzen i stigende grad har kørt showet i partiet.

Desuden er unge Morten Dahlin blevet placeret i en lille grupper af V-folk tæt på Ellemann. Gruppen består desuden af Tommy Ahlers og Inger Støjberg.

At Dahlin nu sidder så tæt på formanden, er ikke ligefrem et træk, som har skabt begejstring hos Jesper Kraft, erfarer Ekstra Bladet.

Dahlin er således kendt som et tæt allieret med Sophie Løhde - så han kommer ikke til at lægge en dæmper på stridslysten blandt partiets topfolk.

Arkivfoto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
 

Håndplukket samarbejde
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har forholdet til Radikale Venstre desuden slået en strategisk kile ned mellem det mangeårige makkerpar Ellemann og Kraft.

Sidstnævnte ønskede angiveligt et mere begrænset og mere håndplukket samarbejde med det trængte midterparti, end Ellemann har lagt an til.

Ganske usædvanligt skinnede uenighederne igennem, da fyringen blev offentliggjort.

- Det er svært at fungere godt som rådgiver i længden, hvis man for ofte er uenig i de strategiske beslutninger, der bliver truffet, skrev Kraft.

Justeret hold
Og Ellemann havde for sit vedkommende et ønske om at understrege, at han havde fyret Kraft:

- I min første tid som formand har udfordringerne ændret sig, og derfor justerer jeg nu på mit hold, skrev formanden, der dog ikke komme ind på, hvilke udfordringer der har ændret sig og hvordan.

Han ønsker ikke at stille op til interview.

Qvortrup: Der skal ske noget

Jakob Ellemann er en Venstre-formand i krise, og derfor var han nødt til at reagere på den ene eller anden led.

Sådan lyder Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrups reaktion på fyresedlen til Jesper Kraft. 

- Jakob Ellemann-Jensen har haft et svært første år som formand. Han er ikke slået igennem. Målingerne siver, og jeg tror, at den almindelige erkendelse er, at nu skal der ske et eller andet, siger han.

Han mener, at fyringen er tiltænkt at have samme effekt, som når et fodboldhold fyrer træneren.

- Det er lidt en bodshandling. Det går dårligt for partiet og formanden, så skiller vi os af med træneren/spindoktoren, siger Qvortrup.