Iskoldt drama: Færøsk valggyser kan afgøre regeringsmagten

Republikanerne og Socialdemokraterne kæmper hårdt om et af Færøernes to mandater, og det kan være afgørende for rød bloks skæbne

Udsigten fra toppen af Tórshavn på Færøerne (Foto: Jakob Jørgensen)
Udsigten fra toppen af Tórshavn på Færøerne (Foto: Jakob Jørgensen)

Hvis valget mellem rød og blå blok i dag var en dans, ville det være en tæt sjæler.

Meningsmålingerne har hele valgkampen igennem bokset imellem at lægge et flertal til blå blok for så næste dag at lægge det til de røde. De foreløbige exit polls tyder på det samme. Målingerne tæller dog kun de 175 danske mandater og ikke de fire nordatlantiske, som vi også skal huske. 

Derfor kan de fire mandater, som kommer fra Færøerne og Grønland, være altafgørende, når sæderne i Folketinget skal fordeles i aften og nat.

Valget viser sig nemlig ikke kun at være en gyser i Danmark. Det er det også på Færøerne, hvor det traditionelt røde parti Republikanerne tidligt i valgkampen meldte ud, at deres mandat ville pege på den blok, der kunne give Færøerne mulighed for at lave deres egen grundlov.

Traditionelt tre røde
Republikanerne kæmper mod Socialdemokraterne deroppe om et mandat. Det andet mandat fra Færøerne kommer ifølge den seneste meningsmåling fra Fynd på Færøerne til at gå til det borgerlige parti Sambandspartiet, som helt sikkert peger på Lars Løkke Rasmussen.

Det er derfor spændende, om Republikanerne vinder over Socialdemokraterne, fordi det ikke er sikkert, at de som normalt vil pege på Thorning. I den seneste meningsmåling adskilte mindre end to procentpoint de to partier.

Rød blok skal dog ikke tage forskud på sorgerne. Det forklarer lektor Asbjørn Skjæveland fra Aarhus Universitet.

- Jeg har svært ved at se, hvorfor Socialdemokraterne ikke skulle tilbyde dem lige så meget som de borgerlige, siger Asbjørn Skjæveland, der har forsket i mandaternes historiske betydning for dansk regeringsdannelse, til Ritzau.

Ved de seneste fire folketingsvalg har rød blok fået tre mandater, mens et mandat er smuttet over til blå blok.

Artiklen fortsætter under billedet:

Edmind Joensen fra Sambandspartiet ser rimelig sikkert ud til at kunne fortsætte i Folketinget. Han støtter blå blok (Foto: Folketinget)
Edmind Joensen fra Sambandspartiet ser rimelig sikkert ud til at kunne fortsætte i Folketinget. Han støtter blå blok (Foto: Folketinget)

Og så er der Grønland
I Grønland har de store medier ikke råd til at få institutter til at lave meningsmålinger, og derfor har man reelt ikke et billede af, hvordan de to mandater fordeler sig.

Traditionelt set ryger begge mandater i rød retning. Ved seneste valg i 2011 blev der valgt en ind fra det socialdemokratiske parti Siumut og en fra det venstreorienterede IA.

Sandsynligheden for, at udfaldet i aften bliver det samme som i 2011, er ifølge Asbjørn Skjæveland stor.

- Vi har ikke set nogen iøjnefaldende eksempler på, at folk, der burde støtte den ene side, er endt med at støtte den anden, siger forskeren.

8 kommentarer
Vis kommentarer