Ministerposter- og biler er ikke gratis.
Selvom Liberal Alliance med partileder Anders Samuelsen i spidsen pludselig ser fordele i at kravle ned fra træet og indgå i en trekløver-regering med Venstre og de konservative, har magten en pris.
For at blive en del af en eventuel VLAK-regering er Liberal Alliance i overhængende risiko for at give køb på nogle mærkesager, partiet før har kæmpet for.
Audi-Anders ankommet til skæbnemøde i Audi
Offentlighedsloven
Ifølge Liberal Alliances 2025-plan er partiet imod den nye offentlighedslov, som blev vedtaget i juni 2013. Selv kalder LA planen 'mørklægningsloven'.
'Liberal Alliance ønsker at gå den anden vej og åbne den offentlige forvaltning op ved hjælp af mere aktindsigt og mere åbenhed om beslutningernes grundlag', står der på partiets hjemmeside.
Anders Samuelsen talte med helt store bogstaver, da han i forbindelse med vedtagelsen i 2013 kaldte offentlighedsloven for 'en skamplet på demokratiet'.
- Efter næste valg, når vi får en ny regering, og Liberal Alliance får de afgørende mandater, kommer vi ikke til at have glemt denne skamplet på demokratiet. Vi kommer til at forlange ændringer, sagde Anders Samuelsen dengang til Berlingske.
Folkeskolereformen
Liberal Alliance har de seneste år haft meget at sige om den særdeles omdiskuterede folkeskolereform. Og det har langt fra været pæne ord.
Undervisningsordfører Merete Riisager sagde sidste år, at det var 'dybt bekymrende', at reformen tilsyneladende var med til at forringe kvaliteten af undervisningen i de danske folkeskoler.
- På trods af, at vi ved, det vil føre til en dårligere skole, hvis man sænker uddannelsesniveauet, forstyrrer roen i timerne og indfører mere administration for skoleledelsen, så er det præcis det, man har gjort, udtale Merete Riisager dengang til Berlingske, da Undervisningsministeriet offentliggjorde en evaluering af folkeskolen.
Partiet mener i stedet, at skolereformen bør være frivillig for den enkelte skole.
'Det vil give skolerne frihed til selv at vælge, hvordan de vil indrette sig, og det vil igen bringe fokus tilbage på faglighed', lyder det i 2025-planen.
Irak-kommissionen
For et år siden forsøgte Liberal Alliance at tvinge regeringen til at lægge alle ikke-klassificerede dokumenter, som Irak-kommissionen undersøgte, frem. Dengang udtalte daværende retsordfører Mette Bock (LA):
- Vi går kraftigt ind for offentlighed. Og det her hører under den del af offentligheden, som regeringen med vores øjne bør give indsigt i.
I juni sidste år valgte Lars løkke Rasmussen at lukke den omstridt kommission. Det skete blot fire måneder før, kommissionen skulle have begyndt de første afhøringer. Forklaringen var dengang, at sagen allerede var 'tilstrækkeligt' belyst'.
Dengang luftede Mette Bock (LA) tanken om i sidste ende at 'udtrykke mistillid til ministeren', som det lød. Den mulighed droppede Liberal Alliance dog igen. Sagen endte med, at partiet indgik en aftale om at lade en gruppe uvildige forskere undersøge og lave en redegørelse ud fra dokumenterne.
Topskattelettelser
Den største og mest omtalte kamel, som Anders Samuelsen nu må sluge, har navnet 'topskat'. Efter sidste folketingsvalg i juni 2015, forsikrede Samuelsen vælgerne om, at han ville kæmpe for en fem procents lettelse af topskatten. Ville kravet ikke blive imødekommet af regeringen, så Samuelsen ingen anden udvej end at vælte regeringen.
- Jeg kan kun gentage, at det ikke er afgørende for os at komme i regering, sagde han dengang.
Men ved de seneste møder på Marienborg, har piben imidlertid fået en helt anden lyd. Mandag eftermiddag fortalte partilederen, at topskattekravet nu er helt væk.
- Min forventning er ikke, at der kommer til at stå topskattelettelse på fem procentpoint i et nyt regeringsgrundlag.
Selv afviser Samuelsen, at der skulle være tale om et klart løftebrud, og forklarer det i stedet, at der er ganske enkelt er opstået en ny parlamentarisk situation.
- Der har reelt set været et folketingsvalg. Nu har vi en ny situation. Mandattallet er faldet ud på præcis samme måde som før, kan man sige. Men nu går vi i gang med at forhandle et nyt regeringsgrundlag, sagde han til Tv2.
Av av, det sagde han bare ikke: Samuelsen afviste både ministerpost og - bil