Jarlov om Hjort-beslutning: - Vi anerkender problemerne

Rasmus Jarlov anerkender, at det er et problem, hvis politikere fremover ikke kan retsforfølges for at lække statshemmeligheder

Rasmus Jarlov stiller op til interview i 'Ingen kommentarer', efter de konservative har valgt at frede Claus Hjort Frederiksen. Arkivfoto: Jens Dresling
Rasmus Jarlov stiller op til interview i 'Ingen kommentarer', efter de konservative har valgt at frede Claus Hjort Frederiksen. Arkivfoto: Jens Dresling
Følg Politik

Det er af respekt for grundloven, at de konservative torsdag valgte at beskytte Claus Hjort Frederiksen fra Rigsadvokatens tiltale, mens man i andre sager ikke behøver lige så stor indsigt.

- Jeg synes, der er mere demokratisk på spil, når det handler om, at en oppositionspolitiker skal kunne retsforfølges, end der er i for eksempel en økonomisk sag om et elselskab eller andre sager af lignende karakter, siger Rasmus Jarlov i Ekstra Bladets podcast 'Ingen kommentarer'.

- I grundloven er der eksplicit den her bestemmelse om immunitet for folketingsmedlemmer, fordi man fra start ville være sikker på, at de frit kan udøve deres hverv, og at deres ytringsfrihed ikke bliver truet af, at de bliver hevet ind i retssager, som bliver rejst på et forkert grundlag.

- Men tror du, det er det, der sker her?

- Jeg tror ikke, det er det, der er gældende her.

- Hvorfor stemmer du så ikke ja?

- Fordi vi respekterer grundloven og synes, det er rigtigt, at der er den bremse på rejsning af tiltale mod folketingsmedlemmer. Hvis man bare stemmer ja uden at kunne få noget indblik i, hvorfor en sag er rejst, så er den bestemmelse i grundloven jo annulleret.

Politikerprivilegier
Bestemmelsen i grundloven dækker kun over folketingsmedlemmer, og hvis alle andre danskere blev tiltalt under samme paragraf som Claus Hjort, ville retssagen med al sandsynlighed også blive ført bag dobbeltlukkede døre, så offentligheden intet kunne få at vide.

Rasmus Jarlov mener, at der er 'klare problemer' ved de konservatives beslutning om, at der ikke skal rejses tiltale mod Claus Hjort.

- Tror du, det her gør politikerleden større eller mindre, at I har en immunitet i nogle sager, som vi andre ikke har?

- Det er min umiddelbare opfattelse, og det er selvfølgelig bare i min omgangskreds, at de fleste forstår og mener, det er rigtigt, at vi ikke vil ophæve immuniteten. De er enige i, at man skal være på vagt over for folketingsmedlemmers beskyttelse.

- Men er I ikke ved at danne præcedens? Skal danskerne bare slå korsets tegn og så håbe, at der ikke er en politiker, der lækker statshemmeligheder, fordi en politiker fremover aldrig vil kunne dømmes for det, eftersom I ikke kan få indsigt?

- Det er lige præcis det, der er problemet, og det problem anerkender vi. Vi anerkender, at der er den ulempe ved, at vi ikke ophæver Hjorts immunitet, at man kan komme i den situation, hvor det ikke kan retsforfølges, når et medlem af Folketinget lækker statshemmeligheder.

- I så fald er det jo et kæmpe privilegie. Det er da et problem?

- Det kan man sige. Men man kan også sige, at der er jo en grund til, at det er der. Folketingsmedlemmer er i en særlig situation, hvor de kan være mere udsatte for at blive hevet ind i grundløse retssager.

- Men du mener jo netop ikke, at der er tale om politisk forfølgelse her?

- Det har jeg ikke noget belæg for, og jeg synes, det ville være en underlig beskyldning at komme med mod Rigsadvokaten uden at have noget belæg for det. Men vi kan ikke få noget indblik i sagen.

Hør hele interviewet med Rasmus Jarlov i podcasten 'Ingen kommentarer', hvor vi også taler om kulturministerens dyre flybilletter til USA og en smuk roadtrip langs den californiske kystlinje.

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind