Jens Rohde angriber Løkke: Du får barneblod på hænderne

Historien vil dømme statsminister Lars Løkke hårdt, mener den tidligere Venstre-mand. Løkkes udvisningspolitik betyder, at børn født i Danmark vil ende som børnesoldater og mishandlede sexslaver i Somalia, fastslår Jens Rohde

Jens Rohde vil forfølge Danmark og Lars Løkke internationalt, skriver han på Facebook.  Foto: Anthon Unger/Polfoto
Jens Rohde vil forfølge Danmark og Lars Løkke internationalt, skriver han på Facebook. Foto: Anthon Unger/Polfoto

'Du får barneblod på dine hænder, Lars Løkke Rasmussen. Historien vil dømme dig hårdt. Og menneskerettighedsdomstolen forhåbentlig ligeså. Jeg kommer til at forfølge regeringen internationalt til det sidste på det her'.

Sådan skriver Venstres tidligere politiske ordfører Jens Rohde på Facebook med henvisning til en artikel i Politiken, som fortæller, at en familie med små børn nu har 30 dage til at forlade Danmark og rejse tilbage til Somalia.

Danmark er nemlig, under den nuværende regering, begyndt at udvise somaliske flygtninge, som ellers har fået asyl i Danmark - hvilket har medført en del kritik.

Blandt andet fordi Somalia af de ansatte i Udlændingestyrelsen opfattes som et så farligt et sted, at de embedsmænd - som har vurderet sikkerheden for de hjemvendte flygtninge - ikke selv turde bevæge sig uden for lufthavnen i hovedstaden Mogadishu under deres 'fact finding mission'. Bag lufthavnsbygningens solide mure fastslog de dog, at Somalia er sikkert at sende folk tilbage til.

Det får nu Jens Rohde - som har forladt Venstre i protest mod Løkkes linje, og i dag er medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale - til at true med bål og brand på Facebook.

'Er der slet ingen i den regering, som formår at tage egne børn i hånden og mærke efter i hjertet? Er der ikke bare een, som vil insistere på at gøre det rigtige i stedet for at ofre børn på et taktisk politisk alter?' skriver Rohde. (artiklen fortsætter under billedet) 

Overfor Ekstra Bladet står Jens Rohde ved sin opdatering. Den var ikke en svipser.

- Vi taler om børn, som er født og opvokset i Danmark. Velfungerende børn. Jeg kender selv en familie i Viborg, som står til udvisning. En buschauffør fra Viborg som står til udvisning med sine fem børn. Han er dødsdømt. Men han forsørger sig selv og sin familie. Hvorfor skal han udvises, siger Jens Rohde, som forudser frygtelige konsekvenser af regeringens udvisningspolitik.

- Hvis ikke du har et meget tæt tilhørsforhold til en klan i Somalia, så er du i regulær livsfare. Og ikke mindst dine børn fordi de rekrutteres meget hurtigt til Al Shabaabs terrorhær.

- Det ved vi. De bliver fanget, og pigerne bliver holdt som sexslaver. Det så grelle forhold, som hersker i det land, siger Jens Rohde, der har beskæftiget sig meget med forholdene i Somalia via sit arbejde i Europa-Parlamentet.

Han understreger, at FNs' mandat snart udløber og i oktober udløber den Afrikanske Unions sikkerheds-styrkers mandat til at være tilstede. Derefter kan alt, ifølge Rohde, udvikle sig til endnu mere kaos.

- Vi ved ikke, hvad vi sender folk ned til. Der er kampe i mange provinser, hvor byerne skifter hænder mellem regeringen og Al Shabaabs terrorhær. Der er daglige terrorangreb i hovedstaden Mogadishu.

- Vi ved, at 98 af alle piger bliver omskåret. Altså den mest voldsomme form for omskæring, hvor de fjerner alt. Det er altså børn, som er født og opvokset i Danmark, vi byder det her, siger Jens Rohde, der altså fastholder at statsminister Lars Løkke vil få børneblod på hænderne.

- Det er utænkeligt, at det ikke koster menneskeliv. Det er utænkeligt, at de piger - som bliver sendt af sted - ikke bliver omskåret. Og dermed får man jo blod på hænderne, siger han.

Jens Rohde mener, at regeringen bevæger sig i retning af noget, som minder om Tamilsagen.

- Vi har ingen skriftlige aftaler eller garantier fra den somaliske regering på, at de kan yde mennesker beskyttelse. Der foreligger en mundtlig, uformel aftale med en embedsmand fra den somaliske regering og den danske stat. Men den danske regering vil ikke fortælle, hvad aftalen går ud på. De mennesker fra Danmark, som skulle vurdere sikkerheden i Somalia, turde ikke selv bevæge sig ud af lufthavnen Mogadishu, siger Jens Rohde, som nu vil arbejde for, at udvisningssagerne kommer for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra statsministeren.