Jensen om Venstre-lækage: Det kan være hacket

Venstres næstformand Kristian Jensen spekulerer i, om partiet kan være hacket af medierne i forbindelse med intern splid om statslån

Kristian Jensen vil gerne vide, hvem der har lækket oplysninger fra Venstres interne mails til medierne. Foto: /ritzau/ Jens Dresling
Kristian Jensen vil gerne vide, hvem der har lækket oplysninger fra Venstres interne mails til medierne. Foto: /ritzau/ Jens Dresling

En lang række interne mails i Venstre er endt på forsiden af Ekstra Bladet og i TV2 Nyhederne, da partiet i øjeblikket skændes med hinanden om et regerings-forslag om statslån for 180 milliarder kroner til 570.000 almene boliger i Danmark.

Nu spekulerer finansminister og Venstres næstformand Kristian Jensen så i, om medierne har brugt ulovlige metoder.

- Det kan jo være, at det er blevet hacket, siger Kristian Jensen.

- Det er jo ikke til at vide, og jeg har ikke set, hvordan I har modtaget det, om det er fra Wikileaks eller andre. Men hvis du fortæller mig kilden, så fortæller jeg, hvad jeg synes om det, fortæller han.

Onsdag morgen blev der afholdt krisemøde i Venstre-toppen.

Over telefon mødtes medlemmer af folketingsgruppen og ledende ministre, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen og finansminister Kristian Jensen.

Det skete under Venstres krisemøde

Interne mails afslører: Bitter strid i Venstre

Op mod ti siger nej tak
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger fra flere Venstre-kilder blev konklusionen på mødet, at det helt store stridspunkt om statslån til almene boliger er sparket til hjørne.

Det er således fortsat uklart om Venstre vil stemme for forslaget.

Op imod ti medlemmer af folketingsgruppen gav udtryk for, at de ikke kan garantere, at de vil stemme for lovforslaget.

Blandt dem som tog forbehold var flere prominente navne. Bl.a. Søren Gade, Eva Kjer Hansen, Hans Chr. Schmidt, Carl Holst, Kristian Pihl og Jacob Jensen.

Her er de afslørende mails

Fra Søren Gades assistent til Venstres folketingsgruppe samt en række personer i og omkring regeringen. Mailen er sendt d. 23. juni om morgenen.

Kære alle

Vedlagt fremsendes indlæg pva Søren Gade

Med venlig hilsen

Morten Opstrup Asmussen

Til mailen er vedhæftet Søren Gades debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer, hvor han kritiserer regeringens forslag om statslån til almenboliger.

De følgende mails er sendt til den samme gruppe personer, som Søren Gades debatindlæg blev sendt til.

Fra Hans Chr. Schmidt:

Kære alle

Jeg er meget forundret over hvordan det er muligt at fremsætte sådan et forslag uden det har været drøftet i gruppen. Så sent som i tirsdags var der gruppemøde, og det giver jo overhovedet ikke mening, at et sådant forslag kommer efter sidste gruppemøde, når vi nemt kunne have drøftet det på gruppemødet.

Nu sidder vi tilbage uden at kende overvejelserne, uden at kende beslutningsgrundlaget, uden at kende konsekvenserne. Jeg sidder i Transport-, Bygnings, og Boligudvalget og er ikke blevet orienteret og heller ikke indkaldt til møde. Jeg synes ellers det havde egnet sig godt til et møde for regeringspartiernes medlemmer.

Jeg har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt men jeg er som sagt meget forundret.

Mh

Hans

Fra Jan E. Jørgensen:

Jeg er umiddelbart enig med Hans og Søren, og selvom det virker voldsomt med en offentlig afstandtagen på denne måde, så er det måske den slags, der skal til, før vi tages alvorligt som folketingsgruppe.

Liberal hilsen

Jan

Fra Kristian Pihl Lorentzen:

Tak for orienteringen. Jeg er ligeledes forundret over såvel forslaget om processen.

Med venlig hilsen

Kristian Pihl Lorentzen

Fra Jakob Engel-Schmidt:

Kære Alle

Jeg er stadig ved at finde min underkæbe, for at sætte den på plads. Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse. Forløbet - eller manglen på enhver form for samme, er grotesk i imponerende høj potens.

Alt godt

Jakob

Fra Jakob Ellemann-Jensen:

Kære alle

Denne drøftelse egner sig ikke til denne kommunikationsform. Jeg vil henstille til, at vi tager drøftelsen næste gang, vi ses.

Kh/Jakob

Fra Peter Juel Jensen (uddrag):

Kære alle

Jeg er også noget forundret - jeg har siden valget, som formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, stået på vagt for, at staten ikke skulle begive sig ind i finansiel virksomhed, senest på udvalgets besøg på Baagø og Barsø (i Lillebælt) (...)

Peter

Fra Erling Bonnesen:

Som flere andre undrer jeg mig også virkelig meget over dette forslag. 

Jeg er ikke venstremand for at føre socialistisk politik.

Jeg har også ved adskillige lejligheder svaret i debatter, at vi ikke skal have statsbank osv...

Hvor er processen og hvorfor kommer det netop nu.

Men jeg tænker, at forslag der ikke er blevet behandlet færdig inden sommerferien de falder jo automatisk væk, så jeg regner ikke med at høre mere til dette forslag. 

Med venlig hilsen

Erling Bonnesen

Fra Jakob Ellemann-Jensen:

Jeg kan tage fejl, men jeg synes simpelthen ikke, at jeg var særligt tvetydig i min mail tidligere på dagen.

Dette er ikke en debat, der er egnet til denne kommunikationsform.

KH/Jakob

Efterfølgende indkaldes Venstres folketingsmedlemmer til et telefonmøde om sagen onsdag kl. 8.00.  

 

Jensen har godkendt
Finansminister Kristian Jensen har selv været med til at godkende regeringens forslag i det såkaldte Ø-udvalg, og han holder fast.

- Det er et rigtig glimrende forslag at reducere statens renteudgifter til den almene boligsektor, fortæller han.

Han forklarede den fremmødte presse på Christiansborg, at forslag om direkte statslån i stedet for en statsgaranti har rod i V-regerings tid under Inger Støjberg (V) i boligministeriet i 2016.

- Jeg har haft den dialog med folketingsgruppen her til morgen, og sagen har kørt mens Venstre sad alene i regering, og derfor har jeg ikke anset det for noget kontroversielt internt i Venstre, siger Kristian Jensen.

- Det har været en ide, som vi arbejdede med, da ingen andre sad i regering end os, men det kan jeg se nu, at det er der mange, som gerne ville have vidst noget om på forhånd, og det tager jeg selvfølgelig til efterretning, forklarer han.

Kickstartet af Gade
Den interne kritik er blevet kickstartet af V-gruppeformand Søren Gade i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer torsdag. Her slår Søren Gade utvetydigt fast, at han slet ikke mener, at staten skal drive bank.

Desuden kalder han regeringens udspil for ’et socialistisk forslag, som ikke har været diskuteret hos nogle borgerlige ordførere, og som er udsendt efter de sidste gruppemøder på Christiansborg.’

- Hvis det her har været Venstres politik så længe, er det så Søren Gade, der har misforstået Venstres politik?

- Det synes jeg, at man skal snakke med andre om. Jeg fortæller bare om regeringens politik, og hvad forhistorien er, siger Kristian Jensen.

- Din egen gruppeformand kalder det socialistisk politik. Er det en borgerlig regerings opgave at agere bank?

- Nej, og en borgerlig regering kommer heller ikke til at agere bank. Det er borgerlig politik at sørge for, at vi ikke bruger flere af skatteydernes penge end højst nødvendig, og i øjeblikket betaler vi en højere rente, end vi kunne gøre.

- Uden at boliglejerne får forandret deres husleje, så har vi mulighed for at spare skatteyderne for et beløb på over to milliarder kroner.

- Er det ikke lidt usædvanligt, at Venstres egen gruppeformand går ud og siger, at man skulle tro det var en joke a la 1. april?

- Alle der kender Venstre ved, at vi er et parti med langt til døren og højt til loftet, og der diskuteres rigtig meget internt i Venstre.

- Hvorfor blev Venstres gruppe først orienteret, efter at Ole Birk havde offentliggjort forslaget?

- Jeg forventer, at at regeringens ministre selv sørge for orienteringen af de forslag, som ligger på deres resortområde.

- Du har godkendt forslaget på et Ø-udvalgsmøde, så burde du ikke have orienteret folketingsgruppen?

- Jeg godkender rigtig mange ting på Ø-udvalgsmøder, og jeg anser det ikke for mit ansvar som finansminister at orientere på ethvert ressortområde.

OVERBLIK: Forslag om statslån skaber uro i Venstre

I sidste uge udsendte transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) en pressemeddelelse.

Regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån, stod der.

Finansminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, har talt for forslaget.

Gruppeformand i Venstre, Søren Gade, er blandt de V-folk, som er lodret imod. Det har han skrevet i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer.

Hele sagen har skabt uro i Venstre. Det viser interne mails fra Venstre, som Ekstra Bladet og TV2 er kommet i besiddelse af.

Her er de afslørende mails, Ekstra Bladet har set. De er skrevet, efter at Gade 23. juni mailede sit debatindlæg rundt til Venstres folketingsgruppe:

* Fra Hans Christian Schmidt:

- Jeg er meget forundret over, hvordan det er muligt at fremsætte sådan et forslag, uden det har været drøftet i gruppen.

- Så sent som i tirsdags var der gruppemøde, og det giver jo overhovedet ikke mening, at et sådant forslag kommer efter sidste gruppemøde, når vi nemt kunne have drøftet det på gruppemødet.

- Nu sidder vi tilbage uden at kende overvejelserne, uden at kende beslutningsgrundlaget, uden at kende konsekvenserne.

- Jeg sidder i Transport-, Bygnings- og Boligudvalget og er ikke blevet orienteret og heller ikke indkaldt til møde. Jeg synes ellers, det havde egnet sig godt til et møde for regeringspartiernes medlemmer.

- Jeg har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, men jeg er som sagt meget forundret.

* Fra Jan E. Jørgensen:

- Jeg er umiddelbart enig med Hans og Søren, og selv om det virker voldsomt med en offentlig afstandtagen på denne måde, så er det måske den slags, der skal til, før vi tages alvorligt som folketingsgruppe.

* Fra Kristian Pihl Lorentzen:

- Tak for orienteringen. Jeg er ligeledes forundret over såvel forslaget om processen.

* Fra Jakob Engel-Schmidt:

- Jeg er stadig ved at finde min underkæbe, for at sætte den på plads.

- Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse.

- Forløbet - eller manglen på enhver form for samme - er grotesk i imponerende høj potens.

* Fra Jakob Ellemann-Jensen (politisk ordfører):

- Denne drøftelse egner sig ikke til denne kommunikationsform. Jeg vil henstille til, at vi tager drøftelsen næste gang, vi ses.

*Fra Peter Juel Jensen (uddrag):

- Jeg er også noget forundret - jeg har siden valget, som formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, stået på vagt for, at staten ikke skulle begive sig ind i finansiel virksomhed, senest på udvalgets besøg på Baagø og Barsø (i Lillebælt) (...)

* Fra Erling Bonnesen:

- Som flere andre undrer jeg mig også virkelig meget over dette forslag. Jeg er ikke venstremand for at føre socialistisk politik.

- Jeg har også ved adskillige lejligheder svaret i debatter, at vi ikke skal have statsbank osv ...

- Hvor er processen, og hvorfor kommer det netop nu.

- Men jeg tænker, at forslag, der ikke er blevet behandlet færdig inden sommerferien, de falder jo automatisk væk, så jeg regner ikke med at høre mere til dette forslag.

* Fra Jakob Ellemann-Jensen:

- Jeg kan tage fejl, men jeg synes simpelthen ikke, at jeg var særligt tvetydig i min mail tidligere på dagen.

- Dette er ikke en debat, der er egnet til denne kommunikationsform.

TV2 er kommet i besiddelse af en intern mail fra Jacob Jensen sendt til Kristian Jensen og Venstres gruppebestyrelse 23. juni.

Her kritiserer Venstres finansordfører det politiske indhold i forslaget. Og han langer også ud efter processen.

* I en mail skriver Jacob Jensen:

- Det er ikke længe siden, at vi havde en tilsvarende situation med blasfemiparagraffen, hvor en minister gik i medierne mod Venstres linje, hvorefter gruppen rettede ind af hensyn til regeringssamarbejdet.

- Personligt blev jeg tidligere i denne uge orienteret én dag i forvejen, at der ville blive indgået en aftale om tilbagetrækning/pension. Orienteringen kom fra DR …

- Da boligskatteaftalen var blevet indgået tidligere i år, kunne jeg orientere mig på TV2 News og via de journalister, som nåede at ringe for at bede om kommentarer, inden jeg hørte om det fra anden side.

- Og sådan kan mange fra gruppen nævne eksempler. Det kan jo i sagens natur ikke blive ved med at gå.

Over for Venstres gruppe kalder Kristian Jensen det "beklageligt", at regeringens boligordførere ikke blev inddraget, før Ole Birk Olesen 21. juni udsendte pressemeddelelsen med forslaget om statslån.

Finansministeren skriver ikke direkte, at den manglende orientering skyldes frygt for læk. Men noget tyder på, at det er sådan, Jacob Jensen tolker det.

* Jacob Jensen skriver nemlig således:

- Derfor føler mange (jeg selv inklusive) sig også ekstra provokeret, når argumentet i denne sag er, at informationen ikke forventes at kunne blive holdt fortroligt af ordføreren - og her i sidste omgang heller ikke af folketingsgruppen.

- Vi er jo lige så meget folkevalgte som ministrene (i visse tilfælde endda mere..) og skal også stå til regnskab og forklare/forsvare beslutningerne.

- Og hvis det kom til en debat i folketingsgruppen, er det også min fornemmelse, at det ikke ville nyde fremme, hvilket jo blot forværrer sagen.

Kilder: Ekstra Bladet og TV2.

/ritzau/

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?