Joachim B: Derfor skal hårde stoffer være lovlige

- Euforiserende stoffer er farlige, men de bliver mange gange farligere af at blive produceret illegalt, forklarer Joachim B. Olsen om baggrunden for, at han vil legalisere hårde stoffer

Joachim B. Olsen. Foto: Jens Dresling/Ritzau/Scanpix
Joachim B. Olsen. Foto: Jens Dresling/Ritzau/Scanpix
Følg Politik

Der skal ske en komplet legalisering af euforiserende stoffer.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances profil Joachim B. Olsen i kølvandet på, at der i løbet af årets første måneder har været flere dødsfald blandt unge, som knyttes til stoffet MDMA.

Joachim B. Olsen luftede sin holdning sidste uge i en såkaldt AMA - Ask Me Anything med hjemmesiden Reddits brugere. Over for Ekstra Bladet uddyber han nu, hvorfor han finder en fuldstændig legalisering nødvendig:

'Definitionen på sindssyge er, at gentage den samme handling igen og igen og forventer et nyt resultat hver gang. Det er præcis, hvad man har gjort i krigen mod euforiserende stoffer de sidste 50 år. Vi er lige så langt fra at vinde krigen, som da vi begyndte. Unge mennesker dør, fordi vi de facto har overladt produktion, distribution og salg til skrupelløse bander og kriminelle. Hvordan kan man tro, at det er bedre, at disse mennesker regulerer markedet end myndighederne?', skriver Joachim B. Olsen i en sms til Ekstra Bladet.

Joachim B. efter MDMA-dødsfald: Vil lovliggøre hård narko

Uskyldiges liv bliver bragt i fare
Han fortsætter:

'Euforiserende stoffer er farlige, men de bliver mange gange farligere af at blive produceret illegalt. Unge mennesker dør, fordi der er blandet rottegift og andre vanvittige ting i stofferne. Uskyldiges liv bliver bragt i fare, når bander skyder i gaderne i kampen om et ekstremt lukrativt illegalt marked. Når vi lykkedes med at sætte bagmændene i fængsel, så presser det priserne op, og dermed står nye bagmænd klar til at løbe risikoen. Efterspørgslen på euforiserende stoffer påvirkes til gengæld stort set ikke af højere priser. Det er fuldstændig samme situation, som med spiritusforbuddet i USA. Det virker ikke og det skaber nye problemer,' lyder det fra Joachim B. Olsen, der konstaterer.

'Vi har at gøre med et meget alvorligt problem, og derfor bør vi gå til det rationelt, i stedet for udelukkende at bruge vores følelser.'

Den tidligere kuglestøder understreger, at denne holdning står helt for egen regning og altså ikke er et udtryk for Liberal Alliances politik.

Streng kontrol
På spørgsmålet om, hvordan en legalisering bør foregå i praksis, svarer Joachim B. Olsen:

'En legalisering vil indebærer at euforiserende stoffer kan produceres, distribueres og sælges. Men altså under streng kontrol og tilsyn af myndighederne. Men der en masse praktiske problemstillinger, som skal håndteres. Jeg forestiller mig ikke en situation, hvor alle og enhver kan købe og sælge.'

'Jeg forgiver ikke, at have alle svarene. Stofferne findes i dag. Der er et marked. Det er et faktum. Skal det marked fortsat reguleres af kriminelle, eller skal det reguleres af myndighederne og være underlagt en ordentlig kontrol og tilsyn. Jeg kan ikke komme til en anden konklusion, end at det ville være en stor forbedring i forhold til den nuværende situationen', lyder det fra Joachim B. Olsen.

For nylig døde en 15-årig dreng fra Haslev efter indtagelse af MDMA (ecstasy), selvom lægerne i flere uger kæmpede for hans liv.

To piger på 15 og 16 år blev i sidste måned indlagt på intensiv afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg efter de havde taget MDMA og i samme måned var stoffet ifølge politiet også skyld i 32-årig københavnsk mands død.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+