Joachim B. om Panama-køb: Staten gør sig til hæler

Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen, er ikke begejstret for skatteministerens beslutning om at købe anonyme skatteoplysninger om danskere fra de såkaldte Panama Papers

Joachim B. Olsen. Foto: Anders Rye Skjold Jensen
Joachim B. Olsen. Foto: Anders Rye Skjold Jensen

Staten skal holde sig fra at købe oplysninger om mulige danske skattesnydere en anonym kilde.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen, efter at skatteminister Karsten Lauritzen (V) har besluttet at købe skatteoplysninger om flere hundrede danskere fra de såkaldte Panama Papers.

- Jeg vil gerne understrege, at skattesnyd er totalt uacceptabelt. Men i denne sag er der nogle principper, som støder op mod hinanden, lyder det fra Joachim B. Olsen, der fortsætter:

- Midt i forargelsen, som med god grund er stor, er det vigtigt, at ansvarlige politikere holder tungen lige i munden. For her bevæger man sig ud i, at man betaler for stjålne oplysninger. Dermed gør staten sig til hæler. Havde almindelige mennesker ageret sådan her, så var de blevet dømt, siger LA's skatteordfører.

Løber risiko
Sagen om Panama Papers skabte tidligere på året stor opmærksomhed. Gennem millioner af lækkede dokumenter kom det her frem, hvordan store formuer systematisk er blevet sendt i skattely.

Nu har Skat så modtaget et anonymt tilbud på 320 sager fra Panama Papers med relation til Danmark. Det er vurderingen, at materialet vedrører et sted mellem 500 og 600 danske skatteydere.

- Vi må løbe en risiko ved at handle med en anonym sælger, har Karsten Lauritzen fastslået efter beslutningen om at takke ja til tilbuddet.

Totalt inkonsekvent
Men den beslutning møder altså ikke opbakning fra Joachim B. Olsen. Skatteordføreren drager en parallel til sagen om de danske sømænd Søren og Eddy, som i en lang periode blev holdt som gidsler i Somalia.

- Under gidsel-sagen ville staten ikke handle med kriminelle for at få dem sat fri, men i den her sag vil man gerne handle med kriminelle, fordi staten muligvis er gået glip af nogle millioner kroner. Det er jo totalt inkonsekvent, lyder det fra Joachim B. Olsen, der fortsætter:

- Jeg kan godt forstå, at man ikke betaler løsesummer til folk, der tager gidsler, fordi det danner en præcedens. Men det danner også en præcedens, når man handler med kriminelle, siger LA-politikeren med henvisning til det anonyme tilbud om Panama-oplysningerne, som Skat har accepteret.

Konservative tror på skattegevinst med Panama-læk