Annonce:
Annonce:

Joachim B. sagde ja til sharia-sheik

Joachim B. Olsen(LA) stemte sammen med et flertal i Finansudvalget ja til salg af vaccine-fabrik

Annonce:
Følg Politik

Det var et flertal  i Folketingets Finansudvalg, der sidste år sagde ja til, at den saudiarabiske  Aljomaih-gruppe kunne overtage vaccineproduktionen på Statens Serum Institut for 15 mio. kr. .

Overtagelsen skete formelt i januar i år, og Ekstra Bladet kunne lørdag afsløre, at fortrolige dokumenter fra de amerikanske myndigheder viser, at Aljomaih-gruppen via deres bank, Arcapita, har givet donationer til Det Muslimske Broderskab – og at de nye ejere er fortalere for sharia og har ansatte, der tidligere har opfordret til boykot af Danmark.

Eksperter efter vaccinesalg til saudier: Frygter for sikkerheden

Salget af vaccine-produktionen blev sat i gang tilbage i 2014 under den tidligere SR-regering, og valget af den saudiske køber er blevet støttet af et bredt politisk flertal i Folketingets Finansudvalg bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Annonce:

Formanden for Folketingets finansudvalg Joachim B. Olsen forsvarer i dag, at han var med til at sige ja til at sælge til den saudiarabiske Aljomaih-gruppe, der fremover under navnet AJ Vaccines skal producere vacciner på Statens Serum Instituts grund i København, herunder i 30 måneder til det danske børnevaccinationsprogram.  

- Der var et dundrende underskud på en milliard kroner(statslige vaccineproduktion, red.), og det var ikke holdbart. Samtidig har de fleste af de lande, vi normalt sammenligner os med, også solgt den statslige vaccineproduktionen fra, og der er et velfungerende privat marked.

- Man skal heller ikke glemme, at der er en del medarbejdere ude på Seruminstituttet, som jo nu beholder deres arbejdsplads, og det er også et vigtigt hensyn at tage, siger han.

Sharia-sheik gav 15 mio. for statens vaccinefabrik: Fejrer røverkøb med gallafest

Joachim B. Olsen tager dog samtidig skarp afstand fra de nye køberes forbindelse til Det Muslimske Broderskab:

- De var jo de eneste, der bød. Men jeg er ikke nogen stor fan af Saudi-Arabien og heller ikke af Det Muslimske Broderskab, som vi gør meget for at bekæmpe på alle fronter – og personligt havde jeg gerne set, at nogle andre havde budt ind, siger formanden for Finansudvalget.

Under navnet AJ Vaccines er den saudiarabiske Aljomaih-gruppe nu begyndt at producere vaccine på Statens Serum Instituts grund i København.
Under navnet AJ Vaccines er den saudiarabiske Aljomaih-gruppe nu begyndt at producere vaccine på Statens Serum Instituts grund i København.
 

Annonce:

Det muslimske broderskab

 

* Er en sunni-muslimsk organisation, hvis mål er et kalifat styret efter sharia-regler.

* Organisationen er grundlagt i Egypten i 1928 af læreren Hassan al-Banna.

* I dag er der tale om en pan-arabisk bevægelse.

* Broderskabets officielle holdning er, at målet om et kalifat skal opnås uden brug af vold.

* Gruppen er dog blevet anklaget for at have en hemmelig undergrunds-afdeling og for at støtte terror-grupper økonomisk.


* I kølvandet på Det Arabiske Forår i 2011 dannede broderskabet partiet Frihed og Retfærdighed og stillede op til det egyptiske valg. I 2012 blev broderskabets kandidat, Mohammed Mursi, valgt til præsidentposten.

* Året efter blev regeringen væltet af den egyptiske hær, og Det Muslimske Broderskab blev erklæret for en terrororganisation.

* Også De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Bahrain og Rusland har erklæret organisationen for en terrororganisation.

* USA’s nyvalgte præsident, Donald Trump, overvejer at sætte broderskabet på den amerikanske terrorliste.

Kilder: Religion.dk, Den Store Danske

Hos Enhedslisten har man fra starten været imod salget af statens vaccine-fabrik, og finansordfører Pelle Dragsted er stærkt bekymret over de nye oplysninger i sagen. Sammen med partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, vil han nu hive sundhedsministeren i åbent samråd om sagen for at få en forklaring.

– Vi har fra dag ét været modstandere af at sælge Statens Serum Instituts vaccine-fabrik og diagnostica. Det er kritisk infrastruktur, som f.eks. har betydning for et beredskab mod biologisk krigsførelse og terror. Vi synes overhovedet ikke, at den slags vigtig infrastruktur skal sælges til private.

Annonce:

– Men når man så oven i købet nu kan konstatere, at køberen af vaccineproduktionen er et saudisk familiedynasti med forbindelse til ekstreme grupper, så bør alle advarselsklokker da bimle. Jeg forstår slet ikke, at forligspartierne som bl.a. inkluderer Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti, har kunnet acceptere dette her, siger han.

Statens Serum Institut

* Statens Serum Institut har eksisteret siden 1902 og har flere opgaver, blandt andet:

* Ansvaret for det danske beredskab mod smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler.

* National screening af nyfødte børn, hvor der testes for 17 sygdomme.

* Forskning i sygdomme og vacciner. Årligt publicerer instituttet omkring 400 videnskabelige artikler.

* Indkøb af vacciner – blandt andet til børnevaccinations-programmet.

* Indtil for få uger siden har Statens Serum Institut stået for produktionen af en lang række vacciner blandet andet mod polio og tuberkulose og til det danske børnevaccinations-program. I de kommende 30 måneder har staten forpligtet sig til at købe vacciner til børnevaccinations-programmet fra Aljomaih Groups datterselskab AJ Vaccines, der har købt produktionen på Statens Serum Instituts grund i København. 

* Herefter vil indkøbet af vacciner ske efter normale udbudsregler.

Kilde: Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: