Joachim B.: Flugt fra Radikale Venstre

Radikale Venstre mister deres største stemmesluger, Ida Auken. Ved folketingsvalget i 2019 fik hun 21.723 stemmer. Dermed fik hun det tiende-højeste stemmetal af alle politikere

Følg Politik

Ida Auken har været sygemeldt med stress siden april 2020.  Folketinget har en ekstrem lukrativ sygeorlovsordning. Fuldt eftervederlag på knap 58.000 kr. om måneden, indtil man siger, at man er rask. Det er Ida Auken altså blevet nu, og har har altså skiftet parti til Socialdemokratiet. Det er det tredje parti, hun repræsenterer i Folketinget.

Har man fulgt Ida Auken gennem det seneste års tid, så er skiftet ikke så bemærkelsesværdigt, som det umiddelbart kunne se ud.

I 2018 skrev hun bogen 'Dansk', hvor hun talte om, at centrum-venstre havde svigtet værdidebatten ved ikke at tage problemerne med indvandring- og integration alvorligt nok.

I oktober 2019 skrev hun et indlæg i Politiken, hvor hun beskrev en oplevelse med en muslimsk mand, som ikke ville give hende hånden. Det følte Ida Auken var voldsomt fornedrende, og hun konkluderede, at den opførsel ikke er acceptabel i Danmark.

Politikere bliver ofte klogere, når virkeligheden rammer dem selv.

Så udlændingepolitisk er springet fra Radikale Venstre til Socialdemokratiet ikke så stort, som det umiddelbart kunne se ud.

Ida Auken er en enormt stærk klimapolitisk profil. Her er hun en gevinst for Socialdemokratiet.

Det dækker simpelthen en flanke af over for EL, SF og R. Klimapolitikken er vel den største kilde til konflikt mellem regeringen og dens støttepartier. Ida Auken har stor troværdighed på det område.

Men Ida Auken kommer nok også til at ændre stil i den debat. Socialdemokratiet er ikke villige til at gå lige så langt i klimapolitikken som støttepartierne. Socialdemokratiet er med på dagsordenen, så længe det ikke koster deres vælgere i industrien deres arbejdspladser.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind