Joachim B. om narkoforslag: Henrik Sass er modig

Trodser partilinje: Stærke kræfter på Christiansborg bryder årtiers tabu om den fejlslagne krig mod narko

LA's finansordfører Joachim B. Olsen vil gerne gå længere end gruppeformand Henrik Sass (S), men han roser forslaget om at afkriminalisere narko. Foto: Olivia Loftlund og Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
LA's finansordfører Joachim B. Olsen vil gerne gå længere end gruppeformand Henrik Sass (S), men han roser forslaget om at afkriminalisere narko. Foto: Olivia Loftlund og Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets stærke gruppeformand, Henrik Sass Larsen, vil afkriminalisere brugen af hårde stoffer og lade staten sælge hash. Forslaget er stik i mod den socialdemokratiske partilinje, men høster stor ros fra Christiansborgs nok stærkeste mand.

– Det er modigt af Henrik Sass. Det er svært for en politiker i et stort parti at sige sådan nogle ting. Men han har gjort det alligevel, og det fortjener han meget stor ros for, siger Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen.

Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen vil  afkriminalisere hårde stoffer, og gøre salg af hash til en statslig opgave. Sådan lyder forslaget i en ny debatbog og i et interview med Information. Flere af hans politiske modstandere er rørende enige med ham i modsætningen til gruppeformandens eget parti. Foto: Stine Bidstrup Dansk politik Flere partier skamroser Hash-Sass: 'Jeg er enig fra ende til anden'

Henrik Sass Larsens – for en socialdemokrat – kontroversielle udmelding kommer i en ny debatbog ’Exodus’ og uddybes i et interview med Information. 

Gavner de mest sårbare
Joachim B. Olsen understreger, at forslaget fra Henrik Sass i store træk allerede er LA’s politik. Bortset fra ideen om at lade statslige butikker stå for hashhandlen.

– Jeg er ikke sikker på, at lige den del vil fungere. Men det er et skridt i den rigtige retning - og det med at afkriminalisere narko, fortjener han stor ros for at sige højt. 

– Det ville være en af de største socialpolitiske forbedringer i rigtig mange år. Det ville gavne samfundets mest sårbare, siger han. 

LA-profilen så personligt - også i mod sit eget partis officielle linje - gerne en fuldstændig legalisering af hårde stoffer. Det vil sige lovliggørelse af både produktion og salg af eksempelvis kokain, heroin og ecstasy.

Joachim B. Olsen. Foto: Jens Dresling/Ritzau/Scanpix Dansk politik Joachim B: Derfor skal hårde stoffer være lovlige

Henrik Sass er dog indtil videre kun klar til at afkriminalisere forbrug af hårde stoffer og legalisere hashen. Men han understreger i interviewet, at han gerne vil diskutere, om stofmarkedet skal slippes helt løst. 

Narkokrigen er tabt
De to markante toppolitikere er enige om, at årtiers krig mod euforiserende stoffer er slået fejl.

– Alt, hvad vi har gjort de seneste 50 år, har været nytteløst. Der er ikke færre, der bruger eller misbruger stoffer. Ethvert skolebarn ved, hvor man kan købe hash, lød det i går fra Henrik Sass Larsen i et interview med Information.

– Det har ikke nyttet andet end, at vi har sendt en masse folk i fængsel, og mængden af ressourcer, samfundet bruger på at bekæmpe det, er eksploderet, mener Henrik Sass, der ikke vil uddybe overfor Ekstra Bladet. 

Men Joachim B. Olsen har for nylig sagt stort set det samme. Han håber nu, at Sass Larsens forslag kan starte en debat, som kan føre til en ny narkopolitik. 

– Rationelt må man jo evaluere lovgivningen, som i sin tid blev indført med de bedste intentioner. Men fører den til mindre kriminalitet og færre stofbrugere? Eller det modsatte, siger Joachim B. Olsen.

Foto: Espen Rasmussen/Ritzau Scanpix Dansk politik Misbrugs-ekspert: Sådan bør narko kunne købes

118 kommentarer
Vis kommentarer