Johanne advarer DF: Enhver forringelse er jeres skyld

Enhedslisten vil holde skarpt øje med Thulesen Dahl. Også fagbevægelsen får et retorisk rap over nallerne.

Følg Politik

Selvom det formentlig næppe bliver Enhedslistens stemmer, der skal sikre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et flertal for den kommende finanslov, så har partiet tænkt sig at følge forhandlingerne ganske nøje.

Og særligt et parti kan regne med bevågenhed fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen og hendes partifæller, nemlig Dansk Folkeparti med formand Kristian Thulesen Dahl i spidsen.

- Kristian Thulesen Dahl, vi holder øje med dig.

- Det er dig, der har vagten nu. Enhver forringelse af vilkårene for vores børn, vores studerende, mennesker med handicap, mennesker, der er ramt af sygdom og vores ældre falder direkte tilbage på dig, siger Johanne Schmidt-Nielsen i sin tale til partiets årsmøde lørdag.

- Dansk Folkeparti er nu Danmarks andetstørste parti. Og det er, som om I glemte jeres løfter, da I for få måneder siden gik med til skære i den nære velfærd i kommunerne. Og den ældremilliard, som Enhedslisten ellers fik presset igennem, den forsvandt.

Et af de punkter, som Enhedslisten særligt vil teste Dansk Folkeparti på, er dagpenge. Her er der lagt op til sværdslag af de større, når en kommission om kort tid skal aflevere sine anbefalinger til fremtidens dagpengesystem.

Kommissionen har fået til opgave at komme med forslag, der ikke gør det samlede system dyrere. Men Johanne Schmidt-Nielsen mener slet ikke, at der kan laves en god løsning uden flere penge.

- Højrefløjen stjal tre milliarder kroner, da Thulesen Dahl gennemførte Danmarks dårligste byttehandel og byttede efterløn og dagpenge for et par grænsebomme. De penge skal selvfølgelig føres tilbage, siger hun til høje klapsalver fra tilhørerne.

Også fagbevægelsen får en advarsel fra Enhedslistens frontfigur.

- Jeg har godt hørt, at der er stemmer i toppen af fagbevægelsen, der pipper om, at man måske kunne skære lidt på de nyuddannede eller de lavtlønnede til gengæld for bedre genoptjeningsregler.

- Til fagtoppen vil jeg venligt sige: Husk nu, hvem I repræsenterer. Husk nu, at det er jeres job at stå på lønmodtagernes side. Og de unge er også lønmodtagerne. De lavtlønnede er også lønmodtagere.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind