Johanne Schmidt-Nielsen forsvarer rød rotation

Det er o.k., at Enhedslistens politikere må sidde i tolv år, mener Johanne Schmidt-Nielsen efter manege år

Selv om Enhedslisten tvinger sine politikere til at rotere, er det uproblematisk, at politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen vil komme til at sidde tolv år i Folketinget.

Det mener både hun og folketingsgruppens næstformand, Pernille Skipper. De ser intet behov for, at Enhedslisten tager en principiel diskussion af rotationsprincippet, som skal forhindre "pamperi" og "levebrødspolitikere".

- Det synes jeg ikke. Jeg synes ikke, at nogen har siddet for længe i Folketinget. Hverken konkret eller principielt. Der er ikke nogen regel, der er blevet bøjet eller ændret. Den er lidt svær at forstå. Den er fuldstændig overholdt, siger Pernille Skipper.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev valg lige inden Enhedslistens planlagte årsmøde i juni. Ellers var Johanne Schmidt-Nielsen faldet for fristen, så hun ikke måtte genopstille.

Holder Lars Løkke Rasmussens regering tiden ud, vil Johanne Schmidt-Nielsen få et dusin år på tinge, før hun må bøje sig for Enhedslistens rotationsprincip og forlade Folketinget i en periode.

Opfattelsen af, at Enhedslistens politikere kun må sidde i syv år, passer ikke, påpeger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

- Reglen giver mulighed for, at man kan sidde i tre perioder. Der har Line Barfoed og Frank Aaen vist gjort. Jeg tror mere, at det er reglen end undtagelsen, at man sidder i tre perioder, siger hun.

Rotation er en god idé, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Der er helt åbenlyst fordele og ulemper ved rotation. Men jeg tror, at jeg taler på vegne af et samlet Enhedslisten, når jeg siger, at der er flere fordele end ulemper ved den regel, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

I 2013 afviste Enhedslistens årsmøde at ændre reglerne, så Johanne Schmidt-Nielsen ikke faldt for forældelsesfristen, hvis valget først blev udskrevet i efteråret 2015.

Finansordfører Pelle Dragsted er "hamrende stolt af", at Enhedslisten "lufter" sine politikere som det eneste parti, siger han.

22 kommentarer
Vis kommentarer