Joker spøger i DF-gyser

Coronavirus rammer DF'ere på stribe, og det kan få afgørende indflydelse på, hvem der bliver den næste formand for Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl kan ikke stemme på sin afløser på grund af corona, og det kan ramme mange delegerede. Foto: Ernst Van Norde
Kristian Thulesen Dahl kan ikke stemme på sin afløser på grund af corona, og det kan ramme mange delegerede. Foto: Ernst Van Norde
Følg Politik

Der er en faktor i Dansk Folkepartis indre magtspil, som ikke handler om alliancer og argumenter.

En positiv coronatest - selv ti dage før årsmødet - kan nemlig sætte en stopper for deltagelse ved den afgørende afstemning om formandsposten søndag.

Allerede på nuværende tidspunkt er der 16 afbud af DF'ere som skulle have stemt, og der kan ikke indkaldes nye delegerede, oplyser partisekretær Steen Thomsen.

- Der er tilmeldt 957 delegerede, og der er på nuværende tidspunkt 16 afbud - hvoraf en del er fordi, deres coronapas ikke når at blive genaktiveret, siger partisekretæren.

- Der vil komme flere afbud frem til søndag, så jeg forventer omkring 900 delegerede på søndag som kan stemme på den nye formand, fortæller han.

Sådan er magtfulde DF'ere udvalgt

Lokalformændene i Dansk Folkeparti har haft en magtfuld rolle i spillet om formandsposten.

Det er de 957 delegerede DF'ere, som vælger Dansk Folkepartis næste formand på det ekstraordinære årsmøde i Herning søndag.

For at blive delegeret har medlemmer af partiet skulle melde sig til årsmødet og betale 100 kr. inden 7. januar.

I 18 lokalforeninger var der flere tilmeldte end delegerede pladser tildelt foreningen. Her var det så op til lokalformanden at bestemme, hvem der skulle være delegeret og hvem der skulle være gæst.

Typisk er 3-4 medlemmer pr lokalforening sorteret af delegeretlisten, oplyser partisekretær Steen Thomsen.

På den måde har lokalformændene kunnet udpege delegerede, der støtter samme kandidat, som de selv foretrækker.

Hvem bliver ramt?
Der er onsdag registreret rekordmange - 38.759 - coronatilfælde, viser onsdagens smittetal fra Statens Serum Institut (SSI).

Coronaen har dog ikke nogen foretrukken kandidat, så statisk set vil mandefaldet ramme jævnt fordelt i de tre lejre bag formandskandidaterne Morten Messerschmidt, Martin Henriksen og Merete Dea Larsen.

Men der vil være en mulighed for tilfældighedernes sammenfald, så en lejr bliver særlig hårdt ramt. Og det er lejrene bevidste om, erfarer Ekstra Bladet.

Samtidig kan selve decimeringen af delegerede få betydning, når det handler om først at få flere end halvdelen af alle stemmer.

Tulle kan ikke stemme
En af dem, som må blive hjemme er den afgående formand Kristian Thulesen Dahl, som mandag oplyste om en positiv coronatest.

Kongrescenteret i Herning kræver nemlig gyldigt coronapas, og da reglerne foreskriver, at smittede først kan få passet 11 dage efter positiv test, så bliver DF's formandsvalg uden Kristian Thulelsen Dahl.

Samtidig er der ikke er mulighed for fuldmagt, og derfor kan formanden gennem et årti ikke stemme på sin afløser. Han er dog med på et live-signal, når han skal holde sin sidste tale som DF-formand.

Kristian Thulesen Dahl meldte sin afgang i kølvandet på partiets skuffende kommunalvalg i november.

Først var de fire. Nu er de tre tilbage. Hvem vinder formandskabet på søndag? Joachim B. Olsen taler om det i videoen her.

Afvist i døren
Udover at sende DF'ere i karantæne, så får coronavirussen også indflydelse på afholdelsen af det ekstraordinære årsmøde i Herning.

- Alle skal vise gyldigt coronapas, inden de kommer ind. Der skal bæres mundbind, når man ikke sidder med. Alle sidder i samme retning, og vi fylder ikke salen helt op, siger partisekretær Steen Thomsen.

Dermed kan en række DF'ere rent faktisk ende med at blive afvist i døren, inden de skal ind og afgøre partiets fremtid.

Hør meget mere om situationen i Dansk Folkeparti i Ekstra Bladets podcast Ingen kommentarer herunder eller i din podcastapp

DF's fløje i magtkampen

 

Team Messerschmidt

Morten Messerschmidt, næstformand

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi to (Messerschmidt og Peter Kofod, red.) er dem blandt de nuværende medlemmer, som bedst kan sikre, at vi igen bliver et stort, velfungerende og indflydelsesrigt parti, siger han til Berlingske.

 

Team Messerschmidt

Peter Kofod, medlem af EU-Parlamentet

-  Morten vil blive en fantastisk formand. Kig på hans cv – danmarksrekord i personlige stemmer, fantastisk EU-ordfører, god næstformand. Jeg tror, at vi med os to sammen kan bringe ro og stabilitet tilbage i partiet, siger han til Berlingske.

 

Team Messerschmidt

Pia Kjærsgaard, partistifter og tidligere formand

- Blandt kandidaterne er Morten Messerschmidt absolut bedst egnet. Han er velbegavet, uhyre flittig, godt inde i vores politik, utrolig venlig over for folk, og han er præsentabel, hvilket også betyder noget for en formand, siger hun til Berlingske.

 

Team Messerschmidt

René Christensen, finansordfører

- Når der er tre, så skal man jo vælge, og der er jeg slet ikke i tviv. Jeg kommer til at stemme på Morten Messerschmidt, og det vil jeg også opfordre andre til at gøre, siger han til Berlingske.

 

 

Team Messerschmidt

Dennis Flydtkjær, skatteordfører

- Jeg støtter op om Morten Messerschmidt som formand og Peter Kofod som næstformand. Der er brug for en ny retning for Dansk Folkeparti, og jeg kan fuldt ud bakke op om de to, skriver han på Facebook.

 

Team Messerschmidt

Mette Hjermind Dencker, forbrugerordfører

- Mortens projekt er uselvisk, og det er sådan en formand, vi skal have. Det handler om, hvordan vi kan redde partiet som helhed. Det handler ikke om, at Morten død og pine vil gennemtrumfe at være formand, siger hun til Avisen Danmark.

 

Team Messerschmidt

Alex Ahrendsen, boligordfører

- Jeg har kendt ham, siden han var 19 år. For mig er han den perfekte kandidat. Dermed ikke sagt, at han er det perfekte menneske. Men hvem gider have en leder uden fejl? Jeg er derfor fuld af fortrøstning for fremtiden, skriver han i Jyllands-Posten.

 

Team Messerschmidt

Gitte Simoni, byrådsmedlem Roskilde Kommune, regionsrådsmedlem Sjælland

- Jeg kender Merete (Dea Larsen, red.) efter at have siddet i byrådet med hende i otte år, og på den baggrund kan jeg konkludere, at jeg støtter Morten Messerschmidt som ny formand, siger hun til Berlingske.

 

Team Messerschmidt

René Danielsson, byrådsmedlem Bornholm

- P.t. er der ét makkerpar (Messerschmidt og Kofod, red.), som har vist, at de har nosser nok til at tage Dansk Folkeparti det næste skridt. Har man andre tanker, må man komme ud af busken i stedet for bare at sidde og råbe, siger han til Ekstra Bladet

 

Team Messerschmidt

Tobias Weische, formand for Dansk Folkeparti Ungdom

- Han (Morten Messerschmidt, red.) er en sindssygt dygtig politiker. Nok den dygtigste, vi har i Dansk Folkeparti, siger han til TV 2

 

Team Messerschmidt

Kim Christiansen, tidligere trafikordfører, og Pia Adelsteen, tidligere EU-ordfører

- Både Pia og jeg bakker op om Morten Messerschmidt og står som stiller for ham. Konstellationen med Peter Kofod, som er et indlysende politisk talent, er rigtig godt tænkt, siger Kim Christiansen til Ekstra Bladet.

 

 

Team Messerschmidt

Christian Langballe, tidligere indfødsretsordfører

'Dansk Folkeparti skal genrejses som Danmarks nationale parti. Derfor anbefaler jeg Morten Messerschmidt som formand,' skriver han på Facebook.

 

Team Henriksen

Martin Henriksen, byrådsmedlem Stevns Kommune

- Jeg kan ikke understrege nok, at hvis ikke Dansk Folkeparti helt skal forsvinde, så skal vi igen til at være det parti, der tør gå forrest og sige det, som ingen andre tør sige, især i forhold til integrationsproblemerne, siger han til Ekstra Bladet.

 

Team Henriksen

Marie Krarup, integrationsordfører

- Jeg har nogle uenigheder med Martin Henriksen. Men jeg ved, at han er en person, man kan stole på og tale med. Han et ordentligt menneske, der ikke giver sig ud for at være mere, end han er. Jeg tror, at Martin kan blive en god formand for Dansk Folkeparti, skriver hun på Facebook.

 

Team Henriksen

Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører

- Martin Henriksen har en indstilling til udlændinge og det danske arbejdsmarked, som stemmer overens med de holdninger, jeg har, siger han til Berlingske.

 

Team Henriksen

Erik Høgh-Sørensen, byrådsmedlem Hjørring Kommune

I første omgang pegede han på sig selv, men nu har han trukket sig.

- Jeg er efter samtaler i dag med Martin Henriksen og Merete Dea Larsen nået til den konklusion, at jeg vil stemme på Martin Henriksen ved formandsvalget. Jeg understreger samtidig det vigtige i, at gode DF’ere træffer deres egne valg, uanset hvem de stemmer på.

 

Team Henriksen

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører

Har meldt ud, at han peger på Martin Henriksen som partiets næste formand. Det siger han tirsdag eftermiddag til DR.

- Jeg har tænkt mig at stemme på Martin Henriksen. Han er den, der giver os de bedste muligheder. Han er den, der har den største erfaring i folketingsarbejdet, siger han.

 

Team Dea Larsen

Merete Dea Larsen, byrådsmedlem Roskilde Kommune

- Jeg har ikke siddet på Christiansborg det seneste lange stykke tid, og jeg tror, at det er godt at få en person ind, som ikke har været en del af de åbenlyse uenigheder, der har været, siger hun til Berlingske.

 

Team Dea Larsen

Liselotte Blixt, sundhedsordfører og psykiatriordfører

- Måske havde tingene set anderledes ud, hvis Morten Messerschmidt var kommet med et andet projekt end at stikke knive i ryggen på andre DF'ere.

- Jeg kan ikke lide det og har ikke lyst til at være en del af det, for det er ikke ordentligt. Morten Messerschmidt har i nogen tid forsøgt at vælte vores formand, og det håber jeg ikke, at han bliver belønnet for, siger Liselott Blixt til sn.dk.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+