Jubler over Brittas anholdelse

Det vækker politisk glæde, at Britta Nielsen er fanget

Britta er anholdt i Sydafrika. Ekstra Bladets journalist fortæller fra Johannesburg og SØIKS politiinspektør forklarer nærmere fra København (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Politik

Den 64-årige hovedmistænkte i sagen om svindel for mindst 111 millioner kroner i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, er blevet anholdt.

Og den melding vækker jubel fra politisk side.

Mest glad er den ansvarlige minister, Mai Mercado (K), børne- og socialminister. På det sociale medie Twitter skriver hun:

'Meget lettet over at høre, at Britta Nielsen er pågrebet. Godt, at det lykkedes politiet.'

'Ser frem til, vi nu kan komme helt til bunds i sagen om svindel med mio. af kroner, der skulle være gået til udsatte. Og at de rette bliver stillet til ansvar!'

Britta anholdt i Sydafrika

Britta Nielsen formåede ifølge politiets mistanke at snige millioner af kroner over i sin egen lomme på bekostning af landets svageste borgere. Det var nemlig penge fra den såkaldte satspulje, som der blev svindlet med.

Derfor har svindelsagen også været et varmt samtaleemne blandt de folkevalgte. For hvordan kunne det ske, at så mange penge forsvandt, uden nogen opdagende det?

Svindlen foregik sågar i en årrække lige under næsen på en række ministre.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) glæder sig over, at Danmark og Sydafrika - landet, hvor Britta er blevet anholdt - har indgået en aftale, som gør det muligt at få hende retsforfulgt herhjemme.

Også SF's Lisbeth Bech Poulsen noterer sig, at den hovedmistænkte er fanget.

Det var en årvågen HK'er i Nyborg Kommune, som opdagede svindlen med skattekronerne, da hun undrede sig over, at der manglede knap 70.000 kroner i en overførsel 9. januar i år.

Det var først herefter, at myndighederne begyndte at undersøge sagen.

Sigtelse: Svindlede psykisk syge

Puljen i Nyborg, som Britta Nielsen er sigtet for at stjæle penge fra, er ’Udbredelse af sociale akuttilbud til mennesker i akut psykisk krise’

Et socialt akuttilbud er et kommunalt forankret, døgnåbent og døgnbemandet tilbud, hvor borgere med akut psykisk krise kan henvende sig uden visitation og forudgående aftale. 

Projektet har kørt i 14 kommuner, herunder Nyborg. Det er uvist, om de andre kommuner også er blevet svindlet. Ekstra Bladet har været i kontakt med to af dem, som dog ikke umiddelbart har opdaget uregelmæssigheder. 

Der blev afsat i alt ca. 50 mio. kr. fra satspuljen på psykiatriområdet for 2014-2017 til udbredelsen af de sociale akuttilbud i de 14 kommuner.

Mai Mercado er tilfreds med udviklingen i den store svindelsag. Foto: Ritzau Scanpix
Mai Mercado er tilfreds med udviklingen i den store svindelsag. Foto: Ritzau Scanpix
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind