Julegaver sparet væk: 'Fejrede' det med luksus-julefrokost

Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune sparede i oktober julegaver til deres medarbejdere væk. To måneder senere spiste de julemiddag på borgernes regning

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune valgte at holde deres sparemøde på luksus-restaurant fremfor mødelokalet. De 590 skridt ned til Nimb i Tivoli kostede skatteborgerne 28.105 kroner. Foto/redigering: Lasse Brøndal.

Hvis lærerne, pædagogerne og pædagogmedhjælperne i Københavns Kommune havde håbet på en lille overraskelse fra deres arbejdsgiver i juledagene, så kunne de godt tro om igen.

I oktober sidste år var beskeden fra Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) klar. Det er slut med julegaver.

Det fremgik i forvaltningens nye regnskabsinstruks, der trådte i kraft 1. oktober. Her stod der, at 'med mindre der er tale om jubilæum/pensionering, må der således ikke gives jule- eller andre højtidsgaver til medarbejderne'.

Ifølge A4 NU var kommunens ønske at sende et signal om, at pengene skal bruges på borgerne og i særdeleshed børnene. Samtidig fortalte ressourcedirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Nicolai Kragh Petersen, at beslutningen var administrativ og altså ikke truffet af politikerne.

Men hvad angår goder til politikerne, så er Børne- og Ungdomsforvaltningen i anderledes julehumør. Ekstra Bladet har fået aktindsigt i Børne- og Ungdomsudvalgets bilag i forbindelse med deres årlige julefrokost, og her fremgår, hvordan politikerne valgte at nyde deres julemiddag i luksuriøse omgivelser.

Her spiste de 14 deltagere en tre-retters menu til 485 kroner pr. person samt vinmenu, vand, kaffe og lidt søde sager. Samlet pris? 11.410.

For den pris kunne 57 medarbejdere have fået en hilsen fra kommunen, hvis vi antager, at de fik en julegave til en værdi af 200 kroner, der var maks beløb for gaven.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Her er regningen fra Børne- og Ungdomsudvalgets julefrokost 30. november 2019.
Her er regningen fra Børne- og Ungdomsudvalgets julefrokost 30. november 2019.
 

Meget uforståeligt
Ekstra Bladet har talt med næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, Jan Hoby, der ikke er tilfreds med kommunen.

- Det er et udtryk for, at de tilbud, som politikerne har i udstillingsvinduet, det har de ikke i baglokalet. Jeg synes, at det er stort problem. Vi må ikke give en julegave til 250 kroner, mens de flotter sig, siger han til Ekstra Bladet.

Samtidig fortæller Jan Hoby, at når de holder deres møder i HovedMed (et udvalg sat i verden for at drøfte medarbejdernes arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold på tværs af forvaltningen red.), så foregår det i mere primitive rammer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sådan ser Nimbs 'palads' ud udefra. Foto: Stine Bidstrup
Sådan ser Nimbs 'palads' ud udefra. Foto: Stine Bidstrup

Indgangsporten til Comwell Hotel og Spa i Snekkersten. Foto: Jan Sommer Dansk politik Luksus-udvalg på herregårdshotel: - Meget uforståeligt!

Sådan ser Nimbs 'palads' ud udefra. Foto: Stine Bidstrup Dansk politik Tordner mod luksus-udvalg: - Kraftedeme ikke i orden

- Der er masser af faciliteter, hvor man kan få lavet mad til en helt anden pris. Københavns Madhus har et eat-projekt, der leverer mad til elever eksempelvis. Det er meget uforståeligt, at folk, der slår sig op på at være ansvarlige og kære sig om velfærd, beder institutionerne om at vende hver en krone, og så har de fri adgang til fest og farver, siger han til Ekstra Bladet.

Går i små sko
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Børne- og Ungdomsudvalget valgte at holde deres sparemøde på Nimb i stedet for i deres egne lokaler, ligesom de holdt samme møde på et herregårdshotel.

Dengang forsøgte vi af flere omgange at få et interview med børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S). I første omgang fik vi tilsendt et skriftligt svar, men det var ikke nok.

Knap en uge senere lykkedes det dog at fange ham på telefonen, og borgmesteren er klar i mælet. Han mente ikke, at julemiddagen var et problem.

Interview med Jesper Christensen (S)

- Hvad taler I om på sådan et budgetseminar?

Jeg vil sige, at det er et af de vigtigste møder på hele året. Det er her, vi sætter rammerne for, hvordan budgettet skal skrues sammen, og hvordan pengene skal fordeles på området i kommunen, siger Jesper Christensen.

- Men det er vel også et sparemøde?

- Ja, det er klart, at vi taler om, der er nogle områder, hvor kommunen kan spare penge eller omfordele, de resurser som vi har fået stillet til rådighed, siger Jesper Christensen.

- Hvorfor valgte I at holde jeres budgetseminar på Nimb, når I kunne have gjort det nærmest gratis i jeres egne lokaler på den anden side af vejen?`

- Først vil jeg gerne slå fast, at det hele er sket indenfor reglerne. Nogle gange vælger vi at holde vores møder i nogle andre rammer. Medlemmerne af udvalget bruger ufattelig mange timer af deres tid på arbejdet i kommunen, og jeg står fuldstændig inde for, at vi to gange om året holder budgetseminar ude af huset med eller med overnatning, så vi kan komme i bund med diskussionerne, siger Jesper Christensen.

- Du siger, at I kan komme til bunds i diskussionerne, når I er ude af huset. Er det sådan, at I pludselig træffer bedre beslutninger, hvis I er på en gourmert-restaurant eller et hotel?

- Der er helt klare regler for, hvad det hele må koste, de er fulgt, og vi har fuld åbenhed om det. Nogle gange kræver det lidt ekstra at komme helt til bunds i diskussionerne, og så vælger vi nogen gange at overnatte eller tage ud af huset. Min holdning er, at der er grænser for, hvor små sko vi skal gå i, hvis vi vil have nogen til at tage det ansvar, som det kræver at være i kommunalpolitik, siger Jesper Christensen.

- Men er det ikke også at gå I små sko at spare en julegave til medarbejderne væk, mens I tager ud og spiser?

- Som nævnt, så lægger vi enormt mange timer i arbejdet på kommunen, og jeg står fuld ud på mål for, at vi to gange om året og til en julemiddag vælger at tage ud, siger Jesper Christensen.

- De seneste år er der blandt andet blevet indført ferielukning i daginstitutionerne, mens der også er sparet på SFO’erne og rengøringen. Hvad tænker du, om det signal det sender til borgerne og medarbejderne i jeres kommune, når de skal spare og spare?

- Vi skal altid tænke over, hvad vi gør, når vi bruger borgenes penge. Men der er helt klare regler for, hvad det hele må koste, de er fulgt, og vi har fuld åbenhed om det, siger Jesper Christensen.