Annonce:
Annonce:

Jurister: Løkkes sommerhus-gave kan være bestikkelse

En uges gratis ophold i et sommerhus til Lars Løkke (V) kan være bestikkelse, vurderer flere eksperter. Statsministeren er nu meldt til politiet

Foto: Erns Van Norde
Foto: Erns Van Norde
Annonce:
Følg Politik

Lars Løkke (V) kan have overtrådt straffeloven i forhold til bestikkelse i sagen om statsministerens forhold til landets største fiskere, kvotekongerne.

Det vurderer flere juridiske eksperter overfor Jyllands-Posten, som har set nærmere på det gavekort til en uges gratis sommerhusophold under højsæsonen i Skagen, som Lars Løkke fik af kvotekongen John-Anker Hametner i 2014.

- Som offentligt ansat eller folkevalgt må man ikke modtage gaver eller andre fordele. Man behøver ikke at have foretaget sig noget til gengæld for, at det regnes som bestikkelse, siger Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Københavns Universitet.

Gaven har en værdi af godt 10.000 kroner, og bestikkelses-bestemmelsen - paragraf 144 - siger, at det er strafbart, hvis man er i offentlig tjeneste og 'uberettiget' modtager en gave.

Annonce:

'Som altovervejende hovedregel gælder det imidlertid, at modtagelse af en gave eller anden fordel vil være uberettiget', skriver Justitsministeriet.

Dette gælder også medlemmer af Folketinget, ifølge Justitsministeriet, som Lars Løkke var, da han modtog gaven fra kvotekongen.

'Kun i tilfælde, hvor gaven eller fordelen er af underordnet karakter og ikke rummer risiko for, at der øves indflydelse på, hvordan modtageren udfører sit job, falder forholdet uden for det strafbare område', lyder det.

Så tætte er Venstre og storfiskeren

Firmafest

John-Anker Hametner Larsen inviterer statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans kone Solrun til firmafest på Train i Århus, hvor parret får sig en svingom sammen med de øvrige ansatte i Rederiet Hametner marts 2017.

Sommerhus

Lars Løkke ferierer i John-Ankers sommerhus i uge 28 i Skagen i 2016. Storfiskeren har ifølge Løkke givet ham opholdet i 50-års fødselsdagsgave tilbage i 2014. Det koster omkring 10.000 at leje et sommerhus i Skagen i højsæsonen.

Torskegilde

John-Anker Hametner Larsen har indsamlet over 1,2 mio. kr. til Løkkefonden ved at arrangere torskegilde i Thyborøn siden 2014. Lars Løkke er mødt personligt op hvert år. ’Det var samtidig en god lejlighed til at få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder’, skrev Lars Løkke på Facebook efter torskegildet i Thyborøn i 2016.

Firma

’Kongen af Thyborøn’ har et firma sammen med Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen.Sidste efterår pumpede kvotekongen fire millioner kroner ind i et lille Holstebro-firma kaldet Daywork ApS, der er delvist ejet af Danielsen.

Havnebesøg

John-Anker Hametner Larsen har også haft eksklusivt besøg af Venstres næstformand, Kristian Jensen, på kajen i Thyborøn under valgkampen i 2015.

Under besøget blev årets katastrofe ’Tobis-situationen’ diskuteret ifølge stor-fiskeren.

'Må ikke modtage gaver'
Det er ikke nødvendigt at bevise en effekt af gaven - altså at kvotekongens gave har haft en effekt på Venstres fiskeripolitik. Alene modtagelsen af en uberettiget gave er ulovlig, ifølge Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Københavns Universitet.

- Det ulovlige ligger i at modtage en uberettiget gave. Tanken bag er, at man skal have helt rene hænder, siger strafferetseksperten til Jyllands-Posten.

Annonce:

En pensioneret embedsmand har anmeldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at have overtrådt bestikkelsesbestemmelsen. Københavns Politi skal nu efterforske sagen.

'Særdeles gavmildt'
Spørgsmålet er så, om kvotekongens gave til Lars Løkke er uberettiget.

Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet og forsker bl.a. i straffeproces, har læst op på sagen. Han vurderer, at 'det er ved at være uldent'.

- Alle har jo lov til at få fødselsdagsgaver. Også når man er statsminister. Havde de givet hinanden så værdifulde gaver gennem 30 år, ville der ikke være noget som helst at komme efter.

Annonce:

- Men her har de tilsyneladende mødt hinanden blot få måneder før fødselsdagen, og alligevel gives en gave, som er på et niveau, som for de fleste mennesker fremstår som værende særdeles gavmildt. Der begynder man at få en fornemmelse af, at det måske kunne være egnet til at påvirke en beslutning, som kunne forventes at blive truffet ude i fremtiden, fortæller Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen til Jyllands-Posten.

Top ti: De største kvotekonger

Herunder ses de ti erhvervsfiskere, som i oktober 2017 ejede den største andel af de danske IOK-kvoter.

1. Henning Kjeldsen: 12,1 %

2. Gullak Arngrimsson Madsen: 8,7 %

3. Leif Johansson: 4,7 %

4. Bo Johansson: 4,7 %

5. Fridalvur Tingskard: 4,3 %

6. Fridi Magnusen: 4,3 %

7. Roi Magnusen: 4,3 %

8. John-Anker Hametner: 4,2 %

9. Niels Arne Hounisen: 3,6 %

10. Asger Flemming Pedersen: 3,4 %

Kilde: Landbrugs og Fiskeristyrelsen

Strafbart ved 15.000 kr og mindre
En afhandling fra Syddansk Universitet vurderede, at det er strafbart at modtage ydelser i omegnen af 15.000 kr. og formentlig mindre'. Afhandlingen blev prisbelønnet af Justitsministeriet.

En tredje jurist, Sten Bønsing, juraprofessor ved Aalborg Universitet, vurderer, at gaven principielt er i strid med reglen. Det er dog usikkert, om det kan udløse en dom mod statsministeren.

Der er nemlig meget få afgørelser, og umiddelbart ingen retspraksis om folketingsmedlemmer.

- Vi kan ikke sige det med sikkerhed, når retspraksis er så begrænset, men min fornemmelse er, at det er på den lovlige side af grænsen, siger Sten Bøsning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen skal på et samråd onsdag klokken 13 svare på spørgsmål om sin relation til de såkaldte kvotekonger - storfiskere, der ejer en stor andel fiskekvoter.

Løkke skal stå skoleret

OVERBLIK: Her er spørgsmålene til Løkke om kvotekonger

Oppositionen har bedt Løkke svare på seks spørgsmål om kvotekonger og gaver. Løkke vil svare på det ene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal onsdag i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Her skal han svare på spørgsmål om sit forhold til kvotekongerne.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Løkke fik et sommerhusophold af kvotekongen John-Anker Hammetner i 50 års fødselsdagsgave.

Løkke vil dog kun svare på det første af i alt seks spørgsmål.

Det sker med henvisning til, at de øvrige spørgsmål om sommerhusopholdet falder ind under "private forhold". Og det har ikke noget med ministergerningen at gøre, mener Løkke.

Her er de seks spørgsmål:

1) Mener statsministeren, at han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 9. november 2017?

2) Er statsministeren enig med professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen i, at statsministeren har udvist "ekstremt dårlig dømmekraft" og i professorens vurdering, som lyder "Desværre er det jo ligesom en mosaik, der danner sig om denne her mand af svag moral og dårlig dømmekraft", jævnfør artiklen "Ekstremt dårlig dømmekraft" bragt i Ekstra Bladet 17. januar 2018?

3) Er statsministeren enig med formanden for Transparency International Danmark Natascha Linn Felix, der til Ekstra Bladet 17. januar 2018 udtaler "Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave, det er soleklart". Og senere i samme artikel "Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminister modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninger over for storfiskere er under behandling?".

4) Hvilke gaver og/eller ydelser har statsministeren modtaget fra de såkaldte kvotekonger?

5) Hvad er værdien af de gaver, som statsministeren har modtaget fra de såkaldte kvotekonger?

6) Har andre ministre i statsministerens regeringer modtaget større gaver, ydelser eller lignende fra de såkaldte kvotekonger?

Kilde: FT.dk, Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: