K står fast om ulandspenge: Regering står til nederlag

Oppositionen vil tvinge regeringen til at udbetale afsatte midler til ulande i år. K undlader at stemme

Regeringen får formentlig et flertal mod sig i folketingssalen mandag.

Her skal politikerne stemme om et beslutningsforslag fra SF, der vil tvinge regeringen til at udbetale de penge til udviklingsbistand i 2015, som faktisk var afsat på finansloven i år.

Det havde regeringen ellers ikke tænkt sig at gøre. Udenrigsministeriet forklarer i et svar til Folketinget, at det "ikke er et brud på juridisk bindende tilsagn", når regeringen har bestemt sig for at udbetale cirka 2,7 milliarder mindre, end der var afsat i år.

Men regeringen havde ikke taget de Konservative i ed, og partiet agter at undlade at stemmen, når forslaget skal tredjebehandles mandag. Dermed kommer regeringen i mindretal.

- Når man har lovet samarbejdspartnerne et bestemt beløb, skal man overholde det. Så er det en uskik at skære samme år. Jeg ved godt, at udenrigsministeren har sagt, at det ikke er juridisk bindende, men en aftale er en aftale, siger udenrigsordfører Naser Khader (K).

Han understreger, at det ikke er udtryk for mistillid til regeringen. Men De Konservative er utilfredse med ikke at være blevet involveret i beslutningen.

- Vi er parlamentarisk grundlag, men vi vil ikke tage ejerskab over noget, vi ikke har været involveret i, siger Khader.

- Hvis de havde indkaldt os til drøftelser, kunne man måske have fundet et kompromis og set på de enkelte projekter. Men den mulighed fik vi ikke.

- Så derfor siger vi: Fremover skal I ikke tage vores stemmer for givet. Vi vil gerne inddrages, hvis man regner med vores stemmer.

19 kommentarer
Vis kommentarer