Kåre på kryds og tværs: Melder ud i øst og vest

Kåre Mølbak melder, at danskerne skal forvente at holde afstand til hinanden i mindst et år. Men Magnus Heunicke vil ikke give nogen dato

Adspurgt af Ekstra Bladet svarede Kåre Mølbak, at citatet i Berlingske er 'meget skarpvinklet'. Video: Ritzau
Følg Politik

Et år uden kram, fredagsmorgenmad på arbejdspladsen eller håndtryk.

Det scenarie fik Statens Serum Instituts faglige direktør, Kåre Mølbak, i et interview i Berlingske tegnet for Danmark de næste mindst 12 måneder.

- Det betyder, at vi ikke behøver at stimle sammen til fredagsmorgenmad på arbejdspladsen, og det betyder også, at vi skal holde igen med håndtryk, kram og kindkys. Til gengæld kan man jo mødes på andre måder. Eksempelvis via Skype eller på Zoom, som mange gør i dag, lød det fra Kåre Mølbak i avisen.

Meldingen er gennem mandagen mødt med undren og kritik - bl.a. hvorvidt der er tale om en vedtaget politik fra S-regeringen, herunder sundhedsminister Magnus Heunicke.

Og det er langtfra første gang, Kåre Mølbak er kommet med opsigtsvækkende meldinger under coronakrisen.

For sidenhen at trække i land igen.

Det samme skete mandag under et myndighedspressemøde.

Adspurgt af Ekstra Bladet svarede Kåre Mølbak, at citatet i Berlingske er 'meget skarpvinklet'.

Noget, journalisten bag artiklen dog afviser:

I stedet forklarer Kåre Mølbak nu - samme dag som interviewet er udkommet i Berlingske - at man 'kan se et par måneder frem', men ikke længere, når genåbning og fysisk afstand i befolkningen skal planlægges.

- Det var et muligt scenarie. Men vi ved dybest set ikke, hvad fremtiden bringer. Det kan være, at corona udvikler sig som en almindelig forkølelse. Det kan være, den udvikler sig til en lidt halvlam fætter, der ikke giver så meget sygdom.

- Det kan også være, at den slipper sit tag i Danmark i løbet af sommeren og kommer tilbage til efteråret. Der er mange hvis'er.

Ingen slutdato
Samtidig understreger sundhedsminister Magnus Heunicke, at man ikke kan kan give nogen dato for, hvornår befolkningen ikke skal holde samme fysiske afstand til hinanden som i dag.

- Jeg kan godt forstå ønsket om at få en dato meldt ud for, hvornår vi kan vende tilbage til vores normale liv. Men det er desværre ikke en dato, som jeg eller nogen anden kan give.

Ekstra Bladet har samlet en række af de største bomber, som Danmarks øverstbefalende epidemiolog har smidt i debatten om bekæmpelsen af covid-19. Ofte meldinger, der har strittet i alle mulige retninger.

Mølbaks mange meldinger

Første pressemøde (Vi skal ikke bekymre os) – 27. februar

’Et fåtal af patienter bliver alvorligt syge af den nye Coronavirus ifølge international viden’.

’Ældre og svækkede af andre sygdomme fx hjertekarsygdomme. Så som sådan skal den enkelte borger ikke bekymre sig om denne her situation, det er nogle infektioner vi kender til. Nu har vi så en ny en i rækken.’

’Selvom man har en negativ svælgpodning skal man være i karantæne fordi der er en fejlmargen.’

Interview i Politiken (Flokimmunitet er et mål) – 26. marts

Kalder inddæmning af smitten for ’totalt passé’ og erklærer sig uenig med WHO’s budskab om, at lande skal teste, teste og teste sig gennem epidemien, isolere alle syge og sætte deres kontakter i karantæne for at bryde smittekæderne.

’Så skubber vi bare problemet foran os, fordi denne virus er noget, som populationen skal igennem før eller siden,’ lød det fra Kåre Mølbak, som supplerede, at ’målet med vores strategi er ikke nødvendigvis at stoppe smitten, men det er at opbygge en flokimmunitet på en kontrolleret måde, så sundhedsvæsnet ikke knækker’.

Interview med Berlingske (Flokimmunitet er ikke et mål) – 7. april

’Og den flokimmunitet, der vil opstå, er en af de ting, der vil være med til at redde os igennem, men det er jo ikke et mål i sig selv.’

Interview med Berlingske (Afstand i et år) - 19. april

'Regn med social afstand i mindst et år'

'Det betyder, at vi ikke behøver at stimle sammen til fredagsmorgenmad på arbejdspladsen, og det betyder også, at vi skal holde igen med håndtryk, kram og kindkys. Til gengæld kan man jo mødes på andre måder. Eksempelvis via Skype eller på Zoom, som mange gør i dag,' siger Kåre Mølbak til Berlingske.

Pressemøde (Et par måneder frem) - 20. april

Samme dag som artiklen i Berlingske er udkommet, er meldingen nu fra Kåre Mølbak, at myndighederne kun kan se få uger frem i tiden ift., hvor lang tid vi skal holde afstand.

- Jeg kan ikke give en garanti for, hvor lang tid, det vil foregå. Vi kan kun se et par måneder frem, men så heller ikke mere.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind