Kagedysten fortsætter i Venstre: 'Jeg havde ikke gjort det'

Nu langer Søren Pind (V) også ud efter integrationsminister Inger Støjbergs fejring af 50 udlændinge-stramninger med kage

Søren Pind havde ikke fejret stramninger med kage. Polfoto: Jens Dresling, privatbillede
Søren Pind havde ikke fejret stramninger med kage. Polfoto: Jens Dresling, privatbillede
Følg Politik

Det har ikke været lutter lagkage for Inger Støjberg, siden hun i sidste uge lagde et billede af en 'strammerkage' ud på Facebook.

Fejringen af 50 udlændinge-stramninger splitter regeringspartiet Venstre, og kagen er sagen, der ikke vil dø. Nu modsiger forskningsminister Søren Pind (V) sin Venstre-kollega overfor DR.

- Jeg gider ikke at tale dårligt om Inger. Det gør jeg ikke. Jeg kan godt lide hende. Men altså, jeg havde ikke gjort det.

- Jeg udtrykker mig på en anden måde omkring de der ting, siger Søren Pind til DR.

Uffe Ellemann langer ud efter Støjberg for strammerkage

Umiddelbart så det uskyldigt ud, da integrationsminister Inger Støjberg tirsdag eftermiddag lagde et billede af en kage på Facebook. Men det var det langt fra.

- I dag fik jeg vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet. Det skal fejres!

Sådan lød ministerens Facebook-opslag, og det fik efterfølgende nettet til at koge.

På flere sociale medier er folk forargede over, at Inger Støjberg fejrer stramninger på udlændinge-området med lagkage.

Ministerens opslag er blandt andet blevet kaldt usmageligt og klamt, mens Venstre-profilen er blevet kaldt uden skam i livet og afstumpet.

Læs om alle stramningerne her.

DF: Vi giver citronmåner ved 100 stramninger

Rønn raser
Søren Pind er tidligere integrationsminister, og det er Venstre-kvinden Birthe Rønn Hornbech også. Hun går mere direkte til angreb på Støjbergs strammerkage.

- For nu at sige det pænt, så er den form for event ikke fostret i den største hjerne. Det er det jo ikke. Det er skammeligt, sagde Birthe Rønn Hornbech til DR.

Døbt Trumpine
Inger Støjbergs (V) strammerkage bliver også omtalt i udlandet, og nu er den danske minister døbt 'Trumpine'

Har verden fundet en kvindelig Trump - en Trumpine - der tiltrækker sig opmærksomhed med hårrejsende sociale mediekampagner på bekostning af flygtninge?

Sådan indleder den tyske tabloidavis Bild en artikel om integrationsminister Inger Støjbergs (V) omstridte kage-billede, hvor hun fejrer 50 udlændinge-stramninger.

Inger Støjberg har ifølge Bild brugt sine knap to år som minister på at gøre livet surt for flygtninge og asylansøgere.

Løkke om Støjbergs strammer-kage: Beklageligt

Dermed benytter Støjberg samme metoder, som den amerikanske præsident Donald Trump slog på tromme for i valgkampen og senest har benyttet med indrejseforbudet, skriver Bild.

Fladpandet
Amerikanske New York Times og medier i vores nabolande har også skrevet om den omstridte kage, hvilket får Birthe Rønn op i det røde felt.

- Det er fladpandet, at det når til udlandet, og at vi nu igen bliver dårligt omtalt. Før var det smykkeloven. Det er meget kedeligt, for vi har brug for dygtig arbejdskraft, sagde Birthe Rønn Hornbech til DR.

- Jeg kan ikke lide det menneskesyn, og det viser desværre en total mangel på viden om det område, ministeren har med at gøre. Danmark ser meget anderledes ud, end det billede ministeren skaber, fortæller Birthe Rønn Hornbech.

Tysk avis døber Støjberg: Danmarks Trumpine

Uffe er imod
Den tidligere udenrigsminister og Venstreformand  Uffe Ellemann-Jensen (V), ser heller ingen grund til at fejre de dybt tragiske, men nødvendige, udlændingestramninger.

- Det er dybt tragisk, at vi er nødt til at gennemføre stramninger, for det er vi, sådan som verden ser ud omkring os! Men det er der ingen grund til at fejre, siger Uffe Ellemann-Jensen til Kristeligt Dagblad.

Raser over Støjbergs kage-billede: Nu svarer hun igen

Også på Christiansborg
Hos Venstre i Folketinget er der også utilfredshed med Støjbergs kage. Den tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) blev ked af det.

- Jeg blev ked af det, da jeg så kagebilledet. det gjorde jeg, fordi det åbnede for en fri fortolkning af, hvad ministeren ville sige med det, siger Eva Kjer Hansen til Jydske Vestkysten.

Baglandet har fået nok
Inger Støjbergs kage får ikke kun kritik på Christiansborg og af tidligere V-koryfæer. Også hjemme i Inger Støjbergs bagland har man fået nok. Formanden for Venstres kommunefo i Skive, hvor Støjberg er opstillet, siger også fra.

'Jeg trækker stregen her', skriver Skive-formand i Venstre Kenneth Enggrob på Facebook.

'Det ville svare til, at en borgmester giver lagkage i byrådssekretariatet for at have nået 50 fyrede dagplejere ... og lægger det på Facebook', skriver Enggrob.

50 stramninger er alt alt for lidt: Støjberg har ikke fortjent kage

De kritiske røster lyder også fra Philip Tietje, Venstres byrådsmedlem i Aabenraa Kommune og folketingskandidat i Tønderkredsen.

-Jeg har været til 12-14 Venstre-generalforsamlinger på det seneste, og jeg hører tit, at vi skal passe på, vi ikke glemmer vores grundlæggende holdninger om tolerance og frisind, siger Phillip Tietje, der tager afstand fra Inger Støjbergs måde at kommunikere på.

Støjberg deler kage-billede: Nu raser debatten

Hvordan man fejrer
Integrationsministeren har sagt i flere portrætter, at hun elsker at bage, men det er dog ikke Inger Støjberg, som selv har været i køkkenet denne gang.

Kagen er fra Lagkagehuset, og Inger Støjberg har selv betalt den, lyder det fra ministeriet.

Tænderne løber dog ikke i vand på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording. 

- Folk er i krig, og folk dør. For en lille måneds tid siden begik en mand selvmord på et asylcenter. Så jeg synes ikke, man kan være så stolt af, at folk i nød, som har brug for hjælp, ikke kan få hjælp, siger Khoshnaw Nameq, der er afvist asylansøger, til DR P4 Midt & Vest. 

Han flygtede fra Irak som 17-årig, fordi hans familie var i fare. Han ser Støjbergs kage som en hån. 

- Det handler om mennesker, som ikke har det særligt godt, og så fejrer hun det med kage, siger han til DR P4 Midt & Vest.

- Hun har fået sine stemmer, og hun er minister i landet. Selvfølgelig skal hun fejre det, hun kommer igennem med. Men der er noget med, hvordan man fejrer tingene på, siger han til DR P4 Midt & Vest.

Støjberg deler kage-billede: Nu raser debatten

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind