Kammeraterne har fået nok: Men Mette er iskold

Ægte flygtninge behandler man ordenligt: Hun er gået for langt i tilnærmelserne til DF, lyder det fra adskillige af Mette Frederiksens partifæller

Mette Frederiksen har sit at tumle med i partiet (Foto: Rene Schütze)
Mette Frederiksen har sit at tumle med i partiet (Foto: Rene Schütze)

Mette Frederiksen er for første gang i sit formandskab for alvor kommet under pres fra sine egne.

Adskille socialdemokrater har simpelthen fået nok af kursen i indvandrepolitiken. Den minder kort sagt alt for meget  om Dansk Folkeparti, lyder det fra en række borgmestre, baglandsfolk og MF'ere.

Partifæller smadrer løs på Mette: Ta' imod flygtninge

Det er især partitoppens opbakning til Inger Støjbergs plan om ikke at modtage flere kvoteflygtninge i år, der vækker harme.

- Er vi virkelig blevet så fattige. Og har vi virkelig så lidt overskud i Danmark, at vi ikke kan hjælpe kvoteflygtninge. Migranter kan man diskutere, men flygtninge har en særlige status som nogen der er truet på livet.

Sådan lyder det fra Rødovres borgmester Erik Nielsen under Socialdemokratiets årlige kongres i Aalborg.

Overskud
- Hvis det er 500 personer, så vil det for mig være forkert at sige; det har vi ikke råd til, uddyber han.

- Så det må ledelsen tage op igen?

- De skal i hvert fald lige overveje, om vi igen kan gøre os så rige og have så meget overskud, så vi kan tage imod dem, som har det sværest, siger han.

Dermed bakker han op om en række borgmestre samt partinestor Thorkild Simonsen, tidl. Aarhus-borgmester og integrationsminister under Poul Nyrup Rasmussen, der i Jyllands-Posten udtaler:

- Det er helt forfærdeligt. Vi har altid sagt, at det var den rigtige måde at fordele flygtninge på, så jeg mener, at beslutningen er fuldstændig forkert.

Over for Ekstra Bladet står det 90-årige Aarhus-ikon fuldt ved sine ord.

Hulemøder
Samtidig ulmer der et oprør på Mette Frederiksens hjemmebane i Folketingsgruppen.

Som Ekstra Bladet har beskrevet i den forløbne uge mødes et tocifret antal MF'ere til hemmelige hulemøder, hvor diskuterer partiets i deres øjne bekymrende kurs.

Med i koret af kritikere er også den i socialdemokratiske kredse højt skattede forfatter, journalist og mangeårigt partimedlem Poul Smidt, som netop har skrevet en anmelderrost biografi om tidl. statsminister, levemand og hovedarkitekt bag velfærdsamfundet Viggo Kampmann.

Mette F. til DF: Jeg vælger at stole på jer

Mettes tropper skifter navn: Nu hedder de ikke Socialdemokraterne

'Når der ikke må være en millimeter mellem S og DF i udlændingedebatten, så er politikformuleringen deponeret hos DF. Historisk socialdemokratisk suverænitetsafgivelse uden at medlemmerne er spurgt. Kvoteflygtninge drejer sig om mennesker men også om respekt for aftaler og dansk omdømme', skriver han på Facebook.

Erik Nielsen og Poul Smidt har det begge svært med deres partis opbakning til en pause for kvoteflygtninge (Foto: René Schütze)
Erik Nielsen og Poul Smidt har det begge svært med deres partis opbakning til en pause for kvoteflygtninge (Foto: René Schütze)
 

Kold skulder fra Mette F: Står fast trods tæsk

Det rører ikke formand Mette Frederiksen (S), at socialdemokrater på stribe græmmer sig over, at Danmark har sat kvoteflygtninge på pause. Hun venter derimod på, at regeringen spiller ud, hvis Danmark igen skal optage flygtninge gennem FN-systemet.

- Hvis vi skal løse integrationsopgaven, så er der grænser for, hvor mange udlændinge, der kan komme hertil. Det gælder desværre også for flygtninge, fordi vi ikke kan løse en større opgave.

- Men der er nogle blandt kvoteflygtninge, som er særligt sårbare, og de grupper vil vi være særligt opmærksom på, hvis regeringen på et tidspunkt indkalder til forhandlinger på det her område, siger Mette Frederiksen fredag aften på sit partis kongres.

S-formanden vil ikke forholde sig til kritikken fra blandt andre Thorkild Simonsen. Det samme gælder gruppen af socialdemokrater i baglandet og på Christiansborg, som er bekymret over det 'spirende samarbejde' med Dansk Folkeparti.

- Hvis vi kan samarbejde med Dansk Folkeparti om togfonden og om at undgå topskattelettelser, så er det en god ide. De fleste partier på Christiansborg har et samarbejde med Dansk Folkeparti, men det lyder nu i offentligheden, som noget helt nyt, siger S-formanden.

- Men flere partifæller på Christiansborg frygter, hvor det ender?

- Det kan aldrig være et problem for Socialdemokratiet, at der er et blåt parti, som ønsker at samarbejde med os.

- Hvor tæt kan I komme?

- Vi har lige nu et tæt samarbejde med de konservative på miljø og klima.

- Hvor tæt kan I komme med DF?

- Det kan jeg ikke opstille.

- Kan DF være parlamentarisk grundlag i en S-ledet regering?

- Det må du spørge Dansk Folkeparti om.

- Men nu spørger jeg dig?

- Jeg svarer, at mig bekendt, peger Dansk Folkeparti på Lars Løkke Rasmussen om ikke nogen andre,

- En rundspørge viser, at baglandet er bekymret over at samarbejde med Dansk Folkeparti på udlændingepolitikken. Deler du den bekymring?

- Socialdemokratiet indgår i et samarbejde med alle de partier, hvor det giver god mening politisk. Det gælder på alle områder, siger Mette Frederiksen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag