Kamp for kendte værtshuse: Politikere i protestsang

Danmarks ældste værtshuse kæmper for overlevelse. Nu får de opbakning fra Københavns Rådhus

I snart 300 år har de to værthuse ligget her tæt på Kongens Nytorv. Foto: Stine Tidsvilde
I snart 300 år har de to værthuse ligget her tæt på Kongens Nytorv. Foto: Stine Tidsvilde

Kampen for bevarelsen af nogle af Danmarks ældste værtshuse tog i dag en ny drejning.

Flere politikere fra Københavns borgerrepræsentation deltog i et improviseret protestmøde, der blev kaldt for 'Folkemødet for bevarelse af byens historiske værtshuse'.

Hele arrangementet fandt sted foran de tre beværtninger Hviids Vinstue, Skindbuksen og Kongens Bar i hjertet af København.

Allan Mylius Thomsen fra Enhedslisten er en af initiativtagerne bag arrangementet.

- Jeg startede for godt et år siden den her kampagne. Nu har vi fået det arrangement stablet på benene for at vise vores utilfredshed med, hvad der er ved at ske med disse historiske værtshuse og købehavnske kulturarv, forklarer Allan Mylius Thomsen, der selv sidder i borgerrepræsentationen.

Hviids Vinstue og Skindbuksen, som er de to værtshuse, der kæmper for overlevelse, blev grundlagt for snart 300 år siden ved Kongens Nytorv i København.

Artiklen forsætter under billedet...

Per Møller har i en menneskealder drevet Hviids Vinstue, men frygter nu, at grådige ejendomsspukulanter får succes med at presse ham og naboværthuset Skindbuksen ud. Foto: Stine Tidsvilde
Per Møller har i en menneskealder drevet Hviids Vinstue, men frygter nu, at grådige ejendomsspukulanter får succes med at presse ham og naboværthuset Skindbuksen ud. Foto: Stine Tidsvilde

Sammen med Allan Mylius Thomsen står en politisk-modsætning i Flemming Steen Munch, der er gruppeformand for Venstre i København. Makkerparret er gået sammen om at kæmpe for beværtningernes overlevelse.

Men de var ikke de eneste, som var mødt op for at vise deres solidaritet. Jens-Kristian Lütken (V), Anna Mee Allerslev (R) og Heidi Wang (LA) var også mødt op.

De fik ikke lov til at diskutere politik foran de mange fremmødte, men til gengæld havde de glade arrangører hentede venner ind, der kunne synge fællessang.

Her stillede den tidligere folketingspolitiker Pelle Voigt op med guitar. Normalt spiller Pelle Voigt sammen med tidligere justitsminister Søren Pind, men han var ikke at finde foran værtshusene.

Men Voigt havde skrevet en sang til lejligheden, som var skrevet over den kendte Christiania-sang - 'I kan ikke slå os ihjel'. Hvilket var budskabet til ejendomsadvokaten Claus Bendtsen, der har købt ejendommene i Lille Kongens Gade.

Politikere: - Tal nu sammen

Flere politikere fra Borgerrepræsentationen i København er gået ind i striden:

- Jeg kan sagtens forstå de problemer, restauranterne sidder med, når spekulanter forsøger at tvinge de to ældste bevillinger i hovedstaden ud, siger Allan Mylius Thomsen fra Enhedslisten, der sidder i Teknik- og Miljøudvalget.

Det samme gør Flemming Steen Munch fra Venstre:

- Meget kunne være blevet løst gennem en dialog. Man kan ikke være enige om alt, men så taler man sig til rette om tingene, siger Venstre-politikeren til Ekstra Bladet.

Han mener ikke, at det er i orden ’at komme som en tyv om natten’ og pludselig rive det hele ned, skære ølslanger over og spærre adgangen af.

- Løs nu de her problemer efter den danske model hvor man taler sig til rette om tingene i stedet for alene at bruge muskelmasse som argument, lyder hans appel til sagens parter.

- Det vil være forfærdeligt ærgerligt, hvis Skindbuksen og Hviids Vinstue efter så mange år pludselig forsvinder.

- Vi har rigeligt med topmoderne modeforretninger, men der skal være plads til sådan nogle kulturhistoriske perler i København, mener Flemming Steen Munch.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Voldsom strid
Beskyldningerne har længe fløjet igennem luften i Lille Kongensgade, hvor værtshusene ligger.

Her har ejendomsadvokaten Claus Bendtsen og hans samarbejdspartnere givet ejerne af Hviids Vinstue, Per Møller, og lejeren af Skindbuksen, Lene Duedam, alvorlige problemer.

Striden går på chikane, trusler og udstyr, der ødelægges eller fjernes.

Artiklen forsætter under billedet...

Tommy Hansen har taget dette billede fra baggården, som han mener dokumenterer det kaos, der har eksisteret uden tilladelser i mange år. Per Møller siger, at billedet er taget på et tidspunkt, hvor Tommy Hansen chikanerede forretningerne ved at spærre for skraldemændenes adgang til gården. Privatfoto
Tommy Hansen har taget dette billede fra baggården, som han mener dokumenterer det kaos, der har eksisteret uden tilladelser i mange år. Per Møller siger, at billedet er taget på et tidspunkt, hvor Tommy Hansen chikanerede forretningerne ved at spærre for skraldemændenes adgang til gården. Privatfoto

Millioner fra Just Eat
Claus Bendtsen er kendt som advokat for musikproducenten Remee og for at være i familie med Bo Bendtsen, der blev milliardær på madbestillingsportalen Just Eat. Ifølge Ejendomswatch.dk er det sidstnævntes formue, som er brugt til at købe sig ind i værtshusenes ejendom.

Officielt er Claus Bendtsen alene bestyrelsesmedlem i ejerforeningen, mens hans samarbejdspartner Tommy Hansen er formand. Og de seneste måneder har netop Tommy Hansen talrige gange anmeldt både Per Møller og Lene Duedam for overtrædelse af brandreglerne og pudset politiet, fødevare- og fredningsmyndighederne på de to restauratører:

- Det betyder en hel del for min nattesøvn, fordi man ved jo ikke, hvad man møder ind til om morgenen, fortæller Per Møller til Ekstra Bladet.

Advokaten har tidligere forsøgt at købe Per Møller ud for et stort millionbeløb, men vil ikke betale det, som restauratøren forlanger.

- Det er længe siden, det gik op for mig, at det her handler ikke om at få en forhandling. Og selv om advokat Claus Bendtsen officielt ikke vil sige noget, så er det ham, der styrer det her, mener Per Møller.

Bestyrelsesformand: - De kan bare rydde op

Han bliver kaldt alt fra stråmand til bagmand i ejendommen, som Hviids Vinstue og Skindbuksen holder til i. Han er også blevet politianmeldt for hærværk, efter et ølanlæg i gården 17. juli blev pillet ned.

Men Tommy Hansen afviser, at han gør andet, end hvad en ansvarlig formand for ejerforeningen skal gøre:

- Sagen handler om, at der er en baggård, som ikke er blevet ryddet. I stedet har han (Per Møller fra Hviids Vinstue, red.) inddraget hele fællesarealet til skrald og udstyr uden at have fået lov til det.

Det største problem er ifølge Tommy Hansen, at når gården ikke holdes fri og ryddet, så forsvinder flugtvejene. Det kan i værste fald blive fatalt for både gæster, personale og beboere, mener han.

- De har ikke været velvillige til at rydde op i gården. Kommunen har også været ude og anbefalet, at der blev tegnet to gule streger, så det er tydeligt, hvor man kan flygte ud gennem gården, hvis det brænder. Bestyrelsen hænger altså personligt på sagen, hvis der opstår en nødsituation, og flugtvejene ikke er i orden.

- Der har også siden 2015 været planlagt en baggårdsrenovering. Så hvis de havde vist en ægte interesse for at gøre noget, havde der ikke været nogen ballade.

- Du bliver beskyldt for at være en forlænget arm for advokat Claus Bendtsen. Hvad er din kommentar til det?

- Det er helt galt.

- Claus Bendtsen er bestyrelsesmedlem og ejer nogle lejligheder, men jeg har selv to ejerlejligheder.

- Per Møller beskylder dig for at bruge mafiametoder ved meget tidligt om morgenen at fjerne tingene. Har han ret i den kritik?

- Nej, når der er fjernet noget, er han blevet varslet masser af gange både skriftligt og telefonisk direkte til ham og hans advokat. Da ølanlægget blev fjernet, blev Per Møller fredag varslet om, at der skulle lukkes for øllet, hvorefter det blev nedtaget søndag.

- Og vi har valgt at fjerne tingene på et tidspunkt, hvor der ikke er gæster og bliver lavet mad i køkkenet hos Skindbuksen. Man kan jo ikke stå og gøre det midt i, at der skal laves mad, vel?

- Hvad skal ejendommen bruges til?

- Ikke til andet end den bruges til i dag. Og jeg har intet imod, at restaurationerne bliver der 300 år mere, understreger Tommy Hansen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra advokat Claus Bendtsen.

33 kommentarer
Vis kommentarer